files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pre Dufinca veľký náskok záväzkom, Kaplan v Michalovciach končí

Prognózy a verejné prieskumy predpokladali v Michalovciach obrovský boj o primátora. Vo voľbách v sobotu 29. októbra to ale bolo inak. Novým primátorom sa stal Miroslav Dufinec (SMER-SD, Sme rodina, SNS, Strana Moderného Slovenska), ktorý razantne porazil všetkých svojich súperov.

Získal 4921 hlasov, druhý Milan Kaplan (nezávislý) ich získal o 1316 menej (3605). Tretia skončila s 1543 hlasmi Tímea Sotáková (Hlas - SD). Nasledovali ich dvaja nezávislí kandidáti Dušan Goda (653 hlasov) a Erik Sibal (334 hlasov), na šiestom mieste skončil so 171 hlasmi Oliver Petrík (Socialisti. SK). 98 hlasov dostal aj Jozef Bobík (Za Ľudí), ktorý sa ale krátko pred voľbami vzdal kandidatúry. Dufinec tak nahradí po šestnástich rokoch na poste primátora Viliama Zahorčáka, ktorý už tentoraz nekandidoval. „V prvom rade chcem poďakovať všetkým, ktorí prišli k týmto voľbám,“ rozhovoril sa pre Rádio Šírava nový michalovský primátor. „Ďakujem za hlasy, ktoré ste odovzdali všetkým kandidátom, obzvlášť ďakujem za 4921 hlasov pre mňa. Tento počet hlasov beriem s obrovským rešpektom a pokorou. Je pre mňa záväzkom. Touto cestou sľubujem, že tento počet ľudí rozhodne nesklamem. Budem sa snažiť, aby aj tí, ktorí mi svoju voľbu neodovzdali, aby ju po štyroch rokoch prehodnotili a podporili ma v ďalších voľbách. Získal som silný mandát a budem pracovať na tom, aby naše mesto prosperovalo, aby bolo krásne, atraktívne a moderné,“ pokračuje Miroslav Dufinec. Kaplan bol po druhýkrát na druhom mieste. Pred štyrmi rokmi stratil na Zahorčáka 1144 hlasov. „Môj volebný výsledok je sklamaním pre mňa, môj tím aj mojich podporovateľov, ktorí chceli v meste zmenu. Neúspech beriem na seba. Nedokázal som naplniť tie očakávania, ktoré mala časť voličov. Nedokázal som o potrebe zmeny a našej vízii ďalšieho smerovania presvedčiť dostatočný počet obyvateľov mesta. V tomto prípade je to neúspech,“ komentoval pre Denník Korzár výsledky volieb druhý Milan Kaplan. Aktuálne znechutenie z komunálnej politiky vyústi podľa Kaplana do jeho odstúpenia z líderskej pozície opozície v meste. Za mestského poslanca ani nekandidoval, do župného zastupiteľstva sa však prekrúžkoval so 7 825 hlasmi. „Sťahujem sa z komunálnej politiky úplne, zostávam na regionálnej úrovni, kde plánujem dotiahnuť niektoré projekty,“ dodáva.

Piaty primátor Michaloviec

Miroslav Dufinec bude v poradí piatym primátor Michaloviec. Tento post od roku 2006 nepretržite zastával Viliam Zahorčak. Ten bol primátorom dlhých šestnásť rokov v štyroch volebných obdobiach, do piateho už kandidovať nechcel. Rozhodol sa prijať kandidatúru na post predsedu Košického samosprávneho kraja, kde ale neuspel a skončil na druhom mieste. Historicky prvým michalovským primátorom bol v rokoch 1990 až 1994 Miroslav Matejovič. Po ňom bol primátorom štyri roky Ladislav Ebský a v rokoch 1998 až 2006 to bol Jozef Bobík. Ten bol kandidátom aj v týchto voľbách, krátko pred nimi ale svoju kandidatúru stiahol.

Ako bude vyzerať zastupiteľstvo?

Do 25 členného zastupiteľstva sa v Michalovciach dostalo deväť nováčikov. Najsilnejším klubom bude SMER-SD, Sme rodina, ktorý bude mať deväť zástupcov (Miroslav Dufinec, Jozef Sokologorský, Daniela Barkasi, Jozef Valiska, Maroš Eľko, Štefan Kvak, Jozef Makohus, Radmila Hajduková, Eva Muchová). Šesť zástupcov má koalícia poslancov SaS, Progresívne Slovensko, Šanca, Dobrá voľba a umiernení, Spolu – občianska demokracia (Jaroslav Čúrny, Radovan Géci, Zuzana Dobranská - Harmanová, Ján Varády, Filip Kaľavský, Martin Horňák), dvaja zástupcovia sú za stranu Hlas-SD (Tímea Sotáková, Patrik Bašista) a jeden za SNS (Martin Čornej). V zastupiteľstve bude aj sedem nezávislých poslancov (Miroslav Kisty, Marek Michajlo, Ján Kerekeš, Dušan Goda, Ján Mihalečko, Michal Stričík, Erik Sibal).

.



Uverejnené: 01.11.2022 15:15:41 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.