files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovce: Mesto pomôže ľuďom bez domova zvládnuť mrazivé zimné noci

Mesto Michalovce poskytne počas zimy prístrešie pre ľudí bez domova. Na Staničnej ulici, v blízkosti Útulku Slovenského Červeného kríža, dalo mesto postaviť celtový stan pre ľudí bez prístrešia. Túto službu mohli bezdomovci využiť aj v minulosti, v rokoch 2016 až 2019. Teraz, po dvoch rokoch pandémie, sa k nej opäť vracajú.

Celtový stan aj s vybavením zakúpilo mesto a poslúži v zimných mesiacoch ako forma nízkoprahového bývania pre ľudí bez domova, ktorí nie sú ochotní rešpektovať prevádzkový poriadok vedľa stojaceho útulku pre bezdomovcov. V stane je umiestnených 11 až 12 lehátok, ktoré poslúžia ako lôžko na prenocovanie. „Vychádzame zo skúseností, že tento počet by mal byť postačujúci. Teplo v stane zabezpečuje vykurovacie teleso na tuhé palivo. Mesto taktiež finančne zabezpečilo napojenie stanu na elektrinu, zariadilo dostupnosť potrebných hygienických služieb a zabezpečilo dodávku a vývoz nádoby na komunálny odpad,“ informuje nás referentka odboru komunikácie, marketingu a kultúry mesta Marcela Andréová.

O vykurovanie, poriadok a čistotu v okolí stanu sa stará poverená osoba, ktorej mzdu hradí mesto. O bezproblémový chod tohto provizórneho nízkoprahového ubytovacieho zariadenia sa stará mestská polícia, ktorá pomáha zabezpečovať krízový režim. Ľudia bez strechy nad hlavou môžu do stanu prichádzať v čase od 15.30 do 21.30 hod. a odchádzajú najneskôr o 8.30 hodine ráno, kedy sa objekt dočasného ubytovacieho zariadenia uzatvára. Mimo tohto času môžu v stane ostať ľudia so zdravotnými problémami. Stan slúži svojmu účelu od 1. decembra, kedy ho svätenou vodou požehnali zástupcovia gréckokatolíckej a rímskokatolíckej cirkvi. Predpokladaný termín ukončenia činnosti nocľahárne je koncom marca 2023. „Osoby, ktoré sa rozhodnú prespať v nocľahárni, musia dodržiavať stanovené pokyny a pravidlá, s ktorými sú vopred oboznámení. Ubytovanie možno napr.odmietnuť osobe, ktorá javí známky požitia alkoholu, omamných alebo psychotropných látok, alebo osobe, ktorá porušila prevádzkový poriadok zariadenia,“ dodala Andréová.

Prvý stan pre ľudí bez domova v meste Michalovce sa podarilo zabezpečiť v roku 2016 prostredníctvom Mestskej polície Michalovce v spolupráci s Ministerstvom obrany SR2016. Stan vtedy postavili vojaci z miestneho Samohybného delostreleckého oddielu Michalovce. V roku 2017 mesto na základe pozitívnych skúseností z minulej zimy druhýkrát zopakovalo úspešný projekt. Celtový vojenský stan ako nocľaháreň preobčanov bez prístrešia vtedy za pomoci gen. JUDr. AlexandraNejedlého poskytla Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách. V roku 2018 kúpila samospráva vlastný vojenský stan (v cene približne 1500eur), piecku na tuhé palivo, postele i matrace. Svojou pomocou prispeli pracovníci Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Michalovciach, ktorí opakovane zabezpečili teplú stravu, potravinovú aj materiálnu pomoc (deky, paplóny) a zdravotnú starostlivosť. V zime 2019 mesto štvrtýkrát rozložilo v blízkosti železničnej stanice stan, kde až do jari prichýlili ľudí bez domova.

.



Uverejnené: 02.12.2022 13:22:58 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.