files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Srdce na dlani sa rozrástlo o nové kategórie

Oceňovanie dobrovoľníkov Srdce na dlani si na svoje konto zapisuje v poradí 14. ročník. Pod taktovkou Dobrovoľníckeho centra Košického kraja každoročne spolu so župou vyznamenáva ľudí, ktorí popri svojom zamestnaní či škole robia aj niečo navyše. Angažujú sa v pomoci iným alebo robia verejnoprospešnú činnosť, čím motivujú i svoje okolie. To, že východniari majú chuť robiť dobré veci v ešte väčšom meradle, svedčia aj novovytvorené nominácie.

„Silu dobrovoľníkov nenameriame v newtnoch, ale v hĺbke úsmevu na tvárach ľudí v tiesni, ktorým pomohli, v litroch vody, ktorá neodtiekla bez úžitku do kanála či v rozvoji zanedbaných častí kraja. Podobne ako pri pandémii, tento rok zohrali dobrovoľníci jednu z najdôležitejších úloh pri pomoci ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine. Činností a ľudí, ktorí sa aktivizovali bolo toľko, že sme vytvorili novú samostatnú kategóriu ocenenia – Pomoc Ukrajine. Na východniarov som nesmierne hrdý, sú to mimoriadne osobnosti. Ocenenie je formálnym znakom vďaky, hodnota toho, čo dokazujú je totiž neoceniteľná. Medzi našimi laureátmi sú mladí študenti aj skúsení seniori, úradníci, ale aj vinári, kňaz, ochranári či učitelia, spája ich jedno – vôľa pomáhať,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Na slávnostnom podujatí odovzdal ocenenia podpredseda KSK Ladislav Lörinc jednotlivcom aj kolektívom. Keďže slávnosť má putovný charakter, tento rok sa konala v Michalovciach. Medzi najmladších ocenených sa zaradila pätica študentov, ktorá je nápomocná hneď v niekoľkých oblastiach a na rôznych miestach v kraji. Na  železničnej stanici pomáhajú prichádzajúcim a odchádzajúcim ľuďom z Ukrajiny, sú súčasťou kultúrnych podujatí, na iných zas zabávajú v rolách maskotov. Pridali ruku k dielu pri realizácii populárnej Bielej noci, boli na aktivitách environmentálneho charakteru, pri adopciách zvierat. Okrem toho sa zapájajú do aktivít študentského parlamentu i neformálneho vzdelávania. Šikovných ľudí nájdeme aj v krajskom meste, priamo na sídlisku Luník IX. Ingrid, Mária a Alica sa tam venujú práci s mamičkami, ale aj vzdelávaniu či humanitárnej pomoci. Založili si vlastné dobrovoľnícke skupiny a krok za krokom revitalizujú vchody do bytoviek, v pláne je postupné vytvorenie klubovní pre ešte efektívnejšiu prácu s deťmi na tomto sídlisku. „Je za nami ťažký rok, ktorý poznačila hlavne vojna hneď za našimi hranicami, taktiež boj, ktorý dennodenne zvádza naša príroda, týrané zvieratá, ale aj samotní východniari, napríklad z vylúčených komunít. Je skvelé vedieť, že v každej z týchto situácií sa vždy máme na koho spoľahnúť. Svedčí o tom rekordný počet nominácií – približne 120, aj z tohto dôvodu sme v niektorých kategóriách udelili ocenenie viacerým dobrovoľníkom. Sú živými príkladmi toho, že človek nemusí byť odborníkom na ľudskú dušu, stačí jednoduchá no srdečná pomoc a otvorené srdce, možno aj prinesené na dlani. Verím, že títo ľudia dodajú odvahu začať sa venovať dobrovoľníctvu aj ostatným,“ povedala predsedníčka DCKK Miroslava Langerová.

Dobrovoľníctvo v oblasti rozvoja komunity a občianskej spoločnosti
Karolína Bortáková
Ján Jasovský a Renáta Cibíkova

Dobrovoľníctvo do 30 rokov
Zuzana Hermanovská, Gabriel Sarkovics, Illia Kozím, Maksym Karakay, Patrik Majerský

Dobrovoľníctvo v oblasti kultúry a umenia
Naďa a Tomáš Kapráľovci

Dobrovoľníctvo v oblasti výchovy a vzdelávania
Občianske združenie Novozem

Dobrovoľníctvo v oblasti práce s deťmi a mládežou
Monika Kováčová, Jana Žiletská, Maroš Kováč

Dobrovoľníctvo a zvieratá
Monika Schwartzova

Dlhodobá dobrovoľnícka pomoc organizáciám
Ladislav Rovinský, Dominik Karaffa

Dobrovoľníctvo v sociálnej a zdravotnej oblasti
Občianske združenie Usmej sa na mňa Dagmar Kočiová

Koordinátor dobrovoľníkov
Beata Zemková

Dobrovoľníci v oblasti ochrany životného prostredia
Michal Kravčík

Dobrovoľníctvo v seniorskom veku
Marta Saloňová

Rómske dobrovoľníctvo
Ingrid Ferková, Mária Ferčáková, Alica Horváthová

Špeciálna kategória – pomoc Ukrajine
Patrícia Tivadarová, Andrej Gladiš

Foto: internet

.



Uverejnené: 06.12.2022 14:23:43 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.