files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na ranči Klokočina vznikla virtuálna ZOO

Posledný mesiac v roku priniesol do Košického kraja okrem príjemnej vianočnej atmosféry aj novinku v podobe virtuálnej ZOO, ktorú dnes slávnostne otvorili na ranči Klokočina na dolnom Zemplíne. Novinka, ktorá prinesie zážitkové učenie nielen pre školy, ale aj širokú verejnosť, vznikla vďaka podpore z grantového programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita. Pozrieť sa z očí do očí ľadovému medveďovi, tigrovi, žirafe či dokonca veľrybe sa stane nevšedným zážitkom, ktorý návštevníkom Klokočova umožní virtuálna realita.

Ranč Klokočina je známy široko ďaleko svojimi službami a možnosťami vyžitia sa. Milovníci zvierat všetkých vekových kategórií prichádzajú do Klokočova, aby si zajazdili koni, zoznámili sa s kozou či ovcou, alebo si pohladili exotickú lamu. Kontaktných ZOO je na Slovensku viacero, avšak virtuálna ZOO sa len tak nevidí. Nové technológie, ktoré umožnia ľuďom preniesť sa do virtuálnej reality, otvorili možnosti aj na dolnom Zemplíne. Vďaka špeciálnym okuliarom sa behom sekundy prenesiete na savanu, do Antarktídy, do pralesa či pod morskú hladinu. ,,Je fascinujúce, čo dokáže pokrok a nové technológie. Aj keď virtuálna realita nie aj úplnou novinkou, ľudí stále ohromuje, samozrejme, aj mňa. Projekt, ktorý dnes v Klokočove otvárame je skvelým príkladom toho, ako posunúť level zábavy a učenia o niečo vyššie. Návštevníci, ktorí tu zavítajú, si budú môcť zapožičať okuliare a vo vyhradenom priestore sa takýmto spôsobom zabaviť. Vďaka ovládacím prvkom je dokonca možné zvieratá označiť, čím získate o nich bližšie informácie, otáčať, privolať, či ich nakŕmiť," teší sa z výsledku predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Virtuálne prostredie bohaté na obraz aj zvuk

Projekt, ktorý v sebe nesie prvky nových technológii, bol podporený sumou 47 tisíc eur. Financie putovali na výstavbu altánku, softvérovú prípravu programu, nadizajnovanie virtuálneho prostredia a nákup technického príslušenstva. „Naším cieľom bolo priblížiť návštevníkom prirodzené prostredie zvierat, ktoré sa v našich podmienkach nevyskytujú, ako napríklad prales, savana, púšť. Zároveň sme chceli vizuálne priblížiť jednotlivé druhy zvierat, vyskytujúcich sa v daných lokalitách. Aby sme náš cieľ dosiahli, bolo nevyhnutné oslovenie softvérových architektov. Virtuálne prostredie sa postupne implementovalo a testovalo. Jednotlivé menšie nedostatky sa následne odstránili bez väčších problémov. Vizuálne prostredie je doplnené aj o zvukové efekty, ktoré nám pomáhajú lepšie priblížiť a implementovať sa do daného prostredia. Môžeme počuť závan vetra, žblnkot vody, štebot vtákov a jednotlivé zvuky iných zvierat," priblížila projektové výstupy majiteľka ranču Klokočina Slávka Molčanyiová.

Dolný Zemplín je vyhľadávanou lokalitou hlavne v letných mesiacoch. Je známa ako turistická destinácia slnka, vody, krásnej prírody, folklóru či špecialít zemplínskej kuchyne. Novinka v podobe virtuálnej ZOO opäť rozširuje tunajšie možnosti. ,,Je úplne prirodzené, že návštevníci sú hladní po nových a netradičných zážitkoch. S virtuálnou realitou dnes nevedomky prichádzame do kontaktu takmer každý deň. Zbehlejšie sú v nej skôr tie mladšie ročníky, a práve oni si tento netradičný projekt užijú asi najviac. Veď ktoré dieťa by odolalo kombinácii hry, nových technológií a zvierat? Verím, že virtuálna ZOO na ranči doplní ich bohatú ponuku a, okrem záujmu zo strany turistov, sa stane aj obľúbeným nástrojom na netradičný spôsob výučby prírodovedy pre školy zo širokého okolia," povedala Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus.  Virtuálna ZOO bude „otvorená" pre širokú verejnosť priamo na ranči Klokočina denne okrem pondelka od 13:00 do 16:00 a bude spoplatnená sumou 8,- €. V cene je zahrnutá aj návšteva exotických vtákov. 

.



Uverejnené: 12.12.2022 15:08:09 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.