files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Turizmus v kraji zažíva reštart, návštevnosť v lete stúpla o pätinu

Nové turistické atrakcie, vydarené podujatia, autobusové výlety, infraštruktúrne projekty, výstavy, infocesty, ale aj celkový nárast návštevníkov v Košickom kraji. Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) má za sebou úspešný rok, plný  dobrých výsledkov a výnimočných ocenení. 

Úspešný reštart 

Po dvoch pandemických sezónach bol rok 2022 pre odvetvie cestovného ruchu opäť novou výzvou. Dlho očakávané obnovenie globálnej mobility spôsobilo, že najmä v letnej turistickej sezóne bola súťaž destinácií o potenciálnych návštevníkov obzvlášť vyrovnaná. Košický kraj si však napriek tomu počínal dobre a tempo rastu jeho návštevnosti sa medziročne opäť zvýšilo. Návštevnosť kraja v letnej sezóne (jún – august) narástla o 21% percent a celková návštevnosť z roku 2021 (január – december) bola prekonaná už za prvých osem mesiacov roku 2022.

Hoci situácia doznievajúcej pandémie, v súhre s ďalšími externými faktormi, ovplyvnila v roku 2022 portfólio aktivít i prezentáciu destinácie Košický kraj doma i v zahraničí, organizácia Košice Región Turizmus sa môže pochváliť viacerými významnými úspechmi. Mnohé z nich nie sú v slovenskom prostredí cestovného ruchu bežným štandardom. Zvýšený záujem o trávenie voľného času v Košickom kraji je aj odrazom dlhodobej podpory vzniku nových produktov cestovného ruchu a budovania návštevníckej infraštruktúry. Významným investičným impulzom, ktorý je výnimočný v rámci celého Slovenska, bol aj v tomto roku grantový program Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita. Práve prostredníctvom neho župa každoročne vyčlení finančné prostriedky na cielenú podporu cestovného ruchu. ,,Cestový ruch  považujeme za dôležitý ekonomický pilier, ktorý pozitívne vplýva aj na kvalitu života samotných východniarov. Našou snahou je, aby kraj, ako dovolenková destinácia, neustále kvalitatívne napredoval a ponúkal moderné služby a možnosti rekreácie pre domácich aj zahraničných návštevníkov. V roku 2022 sme preto na projekty Terra Incognita vyčlenili celkovo 2,14 milióna eur. Teší ma, keď počas celého roka vidím veselé a spokojné tváre na našich podujatiach či pri otváraní nových ekoturistických projektov. Verím, že aj v ďalšom roku sa turizmus u nás bude úspešne rozvíjať, reagovať pritom na svetové trendy, a že sa tak Košický kraj stane ešte viac vyhľadávanou dovolenkovou destináciou," vyjadril svoje skúsenosti a očakávania predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.  

Autobusmi za zážitkami v regiónoch
Hoci je Košický kraj väčšinovo vnímaný ako letná destinácia, bohatá zima na začiatku roka 2022 otvorila príležitosť pre novú spoluprácu organizácie KRT a dobrovoľníkmi z Kojšovka – bežkárske trate. Vďaka nej bola odštartovaná pravidelná prevádzka prvého zimného Skibusu na Kojšovskú hoľu. Za celý čas jeho prevádzky (od 22. januára do 27. marca 2022) bolo prepravených 2100 bežkárov, sánkarov a peších turistov. Okrem skibusu spolupráca s aktívnymi bežkármi priniesla do lokality Kojšovskej hole, neďaleko chaty Erika, aj nový fotopoint, ktorý sa stal okamžite veľkým lákadlom.

 

Vďaka ďalšiemu, už existujúcemu, partnerstvu KRT s autobusovými dopravcami pôsobiacimi na území Košického kraja, bolo možné pokračovať aj v ponuke populárnych jednodňových autobusových výletov a taktiež cyklobusových spojení do lokalít Gemer, Kojšovská hoľa a Tokaj. V priebehu letnej sezóny vypravila organizácia KRT do regiónov 21 tematických autobusových výletov, ktoré využilo presne 863 ľudí všetkých vekových kategórií.

Opakovane oceňovaná kampaň doma aj v zahraničí
Kreatívna destinačná kampaň patrí už niekoľko rokov po sebe medzi mediálne najvýraznejšie aktivity krajskej organizácie KRT. Značka „Kraj sveta – Košický svetový kraj", predstavená v roku 2020, sa už dva razy premietla do špecifických letných marketingových kampaní. V roku 2021 v podobe „Kraj sveta: Hrdý na to, čo v ňom nenájdeš" získala od svojho spustenia spolu 11 ocenení, čím sa zaradila medzi najúspešnejšie slovenské kampane naprieč všetkými odvetviami. V roku 2022 na ňu nadviazala kampaň „Kraj sveta, hrdý na to, čo si v ňom nájdeš". Jej súčasťou bolo napríklad premenovanie známeho košického kopca na „Slafkovský štít", zapojenie známych slovenských a českých influencerov či podpora poskytovateľov ubytovacích služieb v kraji.

Letná kampaň bola v sezóne 2022 cielená aj na Českú republiku, kde sa sústreďovala na podporu priamej leteckej linky Praha – Košice. Celkovo kampaň významne prispela k 21 % nárastu počtu  návštevníkov Košického kraja v letnej sezóne. Rovnako  k významnému nárastu dopytu po linke spoločnosti Ryanair, čo taktiež viedlo k tomu, aby letecký prepravca zvýšil frekvenciu letov na danej linke.

Nové atrakcie v každom regióne
Ďalšou významnou aktivitou organizácie KRT bola v letnej sezóne výstavba novej turistickej útulne Jána Kruteka na trase hrdinov SNP nad obcou Vyšný Medzev. Na výstavbe útulne sa okrem KOCR podieľal turistický klub Hikemates. Zrealizovaná útulňa je zároveň priekopníckou investíciou v portfóliu KRT, pretože vďaka svojmu prevedeniu patrí medzi prvé útulne tzv. „novej generácie" na Slovensku. Ako sprostredkovateľský orgán pre už spomenutý grantový program Terra Incognita sa krajská organizácia KRT podieľala aj na implementácii a otvorení nových infraštruktúrnych projektov naprieč celým krajom.

Na Spiši pribudol Geoturistický náučný chodník Rotenberg, priehrada Ružín sa teší z nového móla, vodných bicyklov a kajakov a v obci Moravany vyrástol včelí skanzen s možnosťou apiterapie. Obce Ochtiná a Ruská Bystrá rozšírili možnosti cykloturistiky vo svojom okolí. Druhý dych dostal aj polovičný medzevský hámor v Uličke remesiel v Košiciach a na dolnom Zemplíne vznikla virtuálna ZOO. Pri kaštieli v Borši vyrástol vodný a cyklistický oddychový bod s možnosťou zapožičania kajakov a na Detskej historickej železnici v Košiciach zas prvý drezinový ovál na Slovensku. Na Kojšovej holi, v Margecanoch a v jablonovskom Granáriu pribudli nabíjačky na elektrobicykle a v lesoch nad obcou Žehra sa cyklisti tešia z nového trailparku. V neposlednom rade, v obci Beňatina bol nainštalovaný prvý zipline v Košickom kraji, ktorý návštevníkom umožní preletieť sa ponad hladinu Beňatinského jazera.

Sezóna 2022 žila podujatiami

Návštevníkov z celého Slovenska lákajú do Košického kraja i zážitky spojené s programom na podujatiach. Aj to je dôvod, prečo Košický samosprávny kraj pravidelne cez svoj dotačný program Terra Incogntia podporuje širokú paletu regionálnych podujatí. V roku 2022 rezonovali  medzi návštevníkmi podujatia ako Vôňa agátu, Folklór vo fraku, Zemplín Veterán Rallye, Jánske ohne nad Šíravou, Pohár Slovenského krasu, Gemerský remeselnícky festival, Festival Živé sochy, Krásnohorské hradné hry, Gemerský folklórny festival Rejdová, Podhoroďské folklórne slávnosti, Rodeo Ižkovce, Kino pod hviezdami, Aponi Dog Race, Stredovek na tanieri, Lečo festival, Letecké dni Košického kraja, Use the city festival, Tokajské vinobranie, Medzinárodný maratón mieru, Biela noc, Margecianske fajnoty a množstvo ďalších zaujímavých podujatí, ktoré doslova rozhýbali Košický kraj. ,,Končiaci sa rok 2022 bol síce náročný, ale pre destináciu zároveň úspešný. Na konkrétnych výsledkoch nám ukázal, že to, čo robíme, má zmysel. V komunikácii staviame na tom, že náš kraj nepatrí medzi masové destinácie. Práve naopak. Sme destináciou neobjavených zážitkov a nepoznaných miest, kde sa nečaká v radoch na lístky a na fotografiu. Pri rozvojových aktivitách sme aj tento rok pokračovali v podpore ekoturizmu, ktorý považujeme za prirodzený základ dlhodobého smerovania našej destinácie. Udržateľný prístup zároveň vnímame aj ako predpoklad pre skvalitňovanie života tých, ktorí v destinácii žijú a pracujú. Záleží nám teda rovnako na spokojnosti návštevníkov ako aj obyvateľov kraja. Aj z tohto pohľadu hodnotím rok 2022 ako úspešný, keďže ja sama dostávam pozitívnu spätnú väzbu tak od aktérov v cestovnom roku ako aj od návštevníkov. S návštevníkmi prichádzame do každodenného kontaktu i v našom Regionálnom informačnom bode na košickej Hlavnej ulici. Vďaka tomu máme kvalitný obraz o ich potrebách, o tom, čo u nás hľadajú a čo od svojej návštevy očakávajú. Aj to nám pomáha nastaviť naše ďalšie plány a aktivity tým správnym smerom. Verím, že aj samotná stúpajúca návštevnosť nám ukazuje, že rok po roku robíme z Košického kraja atraktívnejšiu dovolenkovú destináciu, ktorej konkurencieschopnosť v rámci slovenskej ponuky trvalo narastá," zhodnotila rok 2022 výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.  

.



Uverejnené: 04.01.2023 08:57:40 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.