files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

„Riaditeľ banky“ obral majiteľa účtu o skoro dvadsať tisíc

Myslíte si, že je bežné, že sa vo vašom telefóne ozve: „Haló, som riaditeľ banky, chcem ochrániť práve vaše úspory, preto ich preveďte na iný účet“. OMYL ! Toto banky, a už vôbec nie ich riaditelia, nerobia!

Presne takýto scenár sa odohral uplynulý štvrtok (23.2.) v Košiciach. Klienta jednej z bánk telefonicky kontaktoval neznámy muž, vydávajúci sa za riaditeľa banky, ktorý pod zámienkou ochrany peňazí na bankovom účte muža žiadal, aby zo svojho bankového účtu previedol sumu 4 750 eur na účet vedený v inej banke. Muž sa pravdepodobne preľakol, že o svoje peniaze môže naozaj prísť, a to, že mu volá sám osobne riaditeľ banky, sa mu asi zdalo dostatočne dôveryhodné, a tak sa ešte v ten istý deň vybral prevod uskutočniť.  Našťastie, vďaka triezvemu uvažovaniu pracovníka banky, ktorý muža upozornil, že môže ísť o podvod, k prevodu peňazí nakoniec nedošlo.

To však zjavne znepokojilo „riaditeľa banky“, ktorý následne v priebehu ďalších, takmer 4 hodín, niekoľkokrát telefonicky opakovane kontaktoval majiteľa účtu a snažil sa ho presvedčiť na „obohranú pesničku“ o ochrane peňazí na bankovom účte. Aj sa mu to podarilo, pretože od majiteľa účtu vylákal osobné prihlasovacie údaje do elektronického bankovníctva, a ešte v ten istý deň, a potom aj nasledujúci deň (24.2.), bez vedomia a súhlasu majiteľa účtu prostredníctvom internet bankingu neoprávnene vykonal 13 transakcií v celkovej sume viac ako 13 700 eur v prospech nezistených účtov alebo obchodníkov. Zrejme sa mu to však ešte málilo, a v piatok (24.2.) hneď ráno majiteľa účtu opäť telefonicky kontaktoval, a žiadal od neho, aby na vopred určený účet vložil finančnú hotovosť vo výške 5 000 eur. Nanešťastie, majiteľ účtu splnil aj túto jeho požiadavku a celkovo tak prišiel o finančnú hotovosť vo výške takmer 18 800 eur. „Riaditeľ banky“ sa potom odrazu odmlčal a peniaze boli z účtu taktiež fuč. „Polícia už vo veci koná, vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach začal v tejto súvislosti trestné stíhanie pre trestný zločin podvodu (v prvom opísanom prípade v štádiu pokusu, v ďalších dvoch ako dokonaný skutok), v časti získaného prístupu do elektronického bankovníctva v súbehu s prečinom neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku,“ píše polícia v tlačovej správe.

.



Uverejnené: 28.02.2023 11:38:47 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.