files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Michalovciach čoskoro dokončia tri mosty

Mesiac marec symbolizuje začiatok jari, no pre Správu ciest KSK je to zároveň aj obdobie začiatku stavebnej sezóny. Aj napriek obmedzenému rozpočtu, najmä z dôvodu schválenia vyššieho daňového bonusu NR SR a s ním spojeným výpadkom dane z príjmov, budú tento rok realizované rekonštrukcie na cestách a mostoch Košického kraja.

„V roku 2023 by mala byť ukončená rekonštrukcia na 23 mostoch. Budeme doťahovať najmä projekty, ktoré vlani neboli ukončené. To znamená, že ak sme začali rekonštruovať most, práce sa v roku 2023 nezastavia a projekt dotiahneme do konca. S novými investíciami však rátať nemôžeme, keďže na tento účel majú slúžiť len 2 percentá z krajskej kasy. Namiesto toho budeme využívať prostriedky z eurofondov a Európskej investičnej banky. Európske peniaze sú však najpomalšie peniaze, teda sprocesovanie projektov cez ne nie je také pohotové ako pri projektoch z nášho rozpočtu,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Vlani bolo zrealizovaných 15 rekonštrukcií mostov v celkovom objeme viac ako 3 milióny eur. Len na bežnú údržbu ciest a mostov vyčlenil kraj približne 25 miliónov eur.

Do konca roka 2023 plánuje župa ukončiť sedem projektov z IROP (Integrovaný regionálny operačný program). Jedným z nich je úsek II/552 Košice – Veľké Kapušany – hranica Ukrajiny, na ktorom práce začali v týchto dňoch. Rekonštruovaný úsek začína v okrese Trebišov v obci Zemplínska Teplica a pokračuje cez obce Egreš, Čeľovce, Nižný Žipov, Stanča, Zemplínsky Branč a Brehov. V okrese Michalovce vedie cez obce Oborín a Veľké Raškovce. Vodiči by sa počas rekonštrukcie, ktorá potrvá približne šesť mesiacov, mali pripraviť aj na čiastočné dopravné obmedzenia. Do konca roka by mala byť ukončená aj rekonštrukcia cesty so začiatkom na hranici okresov Košice/Košice – okolie (staré kúpalisko Košická Belá) až po most cez vodnú nádrž Ružín. Niekoľko metrov za mostom už aktuálne prebiehajú práce na rekonštrukcii oporného múru. Na mieste je premávka zúžená do jedného jazdného pruhu a riadená svetelnou signalizáciou. Súčasťou tohto projektu je aj rekonštrukcia piatich mostov až po Spišské Vlachy. Tri mosty opravia aj v rámci IROP Moldava – Jasov – Košice a cesta druhej triedy Bohdanove – Herľany. Na jar by mal byť dokončený most za obcou Stretava a na jeseň most v obci Bohdanovce spolu s mostom za obcou Slanec. V týchto dňoch začína komplexná rekonštrukcia cesty od križovatky Kostoľany nad Hornádom do obce Sokoľ za 970-tisíc eur, počas ktorej nákladnú a autobusovú dopravu presmerujú na vytvorenú obchádzku. Do začiatku leta vymenia zvodidlá na ceste tretej triedy v Košickej Polianke za 170-tisíc eur.

V okrese Michalovce sa rekonštrukcie dotknú najmä mostov. Najbližšie mesiace dokončia most cez rieku Laborec pred obcou Vojany, most cez záchytný kanál za obcou Zemplínska Široká, most cez nápustný kanál do Zemplínskej Šíravy, most za obcou Poruba pod Vihorlatom a most cez záchytný kanál pred obcou Záhor. V Zatíne pokračuje komplikovaná sanácia oporného múra za takmer 800-tisíc eur. Na Spiši sa do konca roka, v rámci IROP projektov, dokončí rekonštrukcia cesty Gemerská Poloma – Spišská Nová Ves – Harichovce – D1. Vo februári začala v Kluknave sanácia oporného múru na ceste tretej triedy za vyše 460-tisíc eur, ktorá by mala byť ukončená v priebehu leta. V máji ukončia práce na moste cez Ružín za obcou Margecany a v druhom polroku 2023 začne rekonštrukcia mosta cez potok Peklisko v obci Olcnava za 900-tisíc eur. Na prelome jari a leta bude v rožňavskom okrese zrealizovaná rekonštrukcia priepustu za obcou Jovice. V okrese Trebišov do konca apríla ukončia práce na opornom múre v oblasti Dancov potok a v máji práce na moste pred obcou Kravany. „Aktuálne máme 10 mostov v havarijnom stave. Na jednom sú v súčasnej dobe práce ukončené a prebieha preberacie konanie. Na štyroch ďalších prebiehajú stavebné práce a na jednom máme vysúťaženého zhotoviteľa, ktorý už podal žiadosť o stavebné povolenie. V príprave sú tri projektové dokumentácie a na posledný most pripravujeme podklady pre verejné obstarávanie na zhotoviteľa projektovej dokumentácie. Vo veľmi zlom stavebno-technickom stave je v súčasnosti 174 mostov. Z toho pripravujeme projektové dokumentácie na 16 z nich,,“ uviedol riaditeľ investično - technického úseku Správy ciest KSK Matej Pindroch.

.



Uverejnené: 21.03.2023 14:20:13 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.