files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pred Úradom KSK rozkvitla veľkonočná výzdoba

Bohatá veľkonočná výzdoba aj tento rok spestrí námestie pred Úradom Košického samosprávneho kraja. Oko návštevníkov i zamestnancov poteší pohľad na farebné kraslice, jarné kvetiny a živý machový veniec. Výzdobu, ako aj po minulé roky, vyrobili študenti a majstri Spojenej školy Kollárova 17 v Sečovciach, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj. 

„Tohtoročná Veľká noc pred úradom sa nesie najmä v znamení udržateľnosti. Keďže sme zelený kraj, všetky prvky výzdoby sú z prírodného alebo recyklovaného materiálu. Napríklad konštrukcia kraslíc je využitá z minulého roka, no maľovaný vzor je nový. Zaujímavosťou je kvitnúci machový veniec so zasadenými jarnými kvetmi, ktoré budú kvitnúť počas nasledujúcich dní. Ďakujem študentom a pedagógom Spojenej školy v Sečovciach za originálnu výzdobu, ktorá odkazuje na techniky zdobenia a maľovania kraslíc typických pre jednotlivé regióny Košického kraja. Už teraz vidím, že výzdoba má medzi ľuďmi úspech, keďže sa pri nej zastavujú a nadšene si ju fotia,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Ústredným motívom sú štyri veľkonočné kraslice vysoké dva metre a priemerom 1,5 metra. Vyrobené sú z polystyrénu, ktorého časť pochádza aj zo zvyškov bývalého zateplenia telocvične. Váha jednej kraslice predstavuje 150 kg. Veľkonočné kraslice symbolizujú štyri regióny Košického kraja, ktorých náter tvorí vodeodolná fasádna farba. Na výrobu kraslíc nebola použitá žiadna strojová technika, ale ide vyslovene o ručnú prácu študentov a majstrov odborného výcviku školy. Pri každej kraslici je osadená informačná tabuľka, ktorá opisuje techniku zdobenia a maľovania kraslíc v danom regióne. Ďalším dominantným prvkom výzdoby je veľkonočný „kvitnúci“ veniec s priemerom štyri metre. Oproti minuloročnému, prútenému, je ten aktuálny vyrobený z prírodného machu a sú v ňom zasadené jarné kvety, ktoré v prípade priaznivého počasia rozkvitnú počas nasledujúcich dní. Veniec zdobia farebné vajíčka a zajačiky vyrobené z textilu patchworkovou metódou. Milým detailom dekorácie venca sú sadrové škrupiny, v ktorých sú posadené živé jarné kvety. Konštrukcia bola použitá z adventného venca z repasovaného železa. Pri vstupných schodoch na úrad sú osadené dva kvetináče v tvare otvorenej veľkonočnej kraslice so živými jarnými kvetmi. Na ich výplet bola použitá guľatina a recyklované pet fľaše. Veľkonočná výzdoba bude pred Úradom Košického samosprávneho kraja počas celých veľkonočných sviatkov až do konca apríla.

Maľované vzory podľa regiónov:

ZEMPLÍN

Na Zemplíne sa využívala technika madeiry alebo vŕtania. Tak ako aj v celom Košickom kraji, aj tu sa kraslice zároveň dozdobovali voskom.

GEMER

Kraslice zdobené technikami batikovania a vyškrabovania sa kedysi vyskytovali najmä na Gemeri. Často sa farbili na červeno, keďže išlo o ochrannú farbu.

ABOV

Na východe Slovenska sa zachovalo mnoho spôsobov zdobenia kraslíc. Tradičným ozdobovaním v našom kraji bolo reliéfne zdobenie voskom. Učaroval aj Abovu.

SPIŠ

Leptanie  je  zriedkavá technika, ktorá sa vyskytovala najmä na Spiši. Vajíčko sa zafarbilo a pomocou husacieho brka alebo drievka, ktoré sa namočilo napr. do octu, sa na kraslici tvorili vzory.

.



Uverejnené: 04.04.2023 11:26:27

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 32 bytes) in /data/c/c/cce2f648-a924-4e5d-bcd4-7adf9f66146e/chemkostavarena.sk/sub/novinyzemplina/clanky.php on line 623