files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Župa zrekonštruovala takmer 60-ročný most pred obcou Vojany

Po moste M1510 pred obcou Vojany už jazdia autá v oboch smeroch. Župa ukončila jeho rekonštrukciu za takmer 810-tisíc eur, financovala ju z vlastnej kasy. Po michalovskom je to v poradí už druhý most cez rieku Laborec, ktorý v poslednom období zrekonštruoval kraj. Vynovený most už v týchto dňoch slúži východniarom v plnom rozsahu.

Z celkového množstva 657 mostov v správe Košickej župy je aktuálne v zlom, veľmi zlom alebo havarijnom stave až 400 z nich, teda viac ako 60 percent. Most vo Vojanoch má 126 metrov, postavili ho pred takmer 60-timi rokmi a pred rekonštrukciou bol na pokraji životnosti. Nachádzal sa v 6. zo 7 stupňov stavebno-technického stavu, čo znamená veľmi zlý. Aj tento most je ďalším príkladom roky zanedbávanej údržby. V doprave máme obrovský investičný dlh, ktorý od môjho nástupu na úrad postupne splácame. Doposiaľ sa nám podarilo zrekonštruovať 5-krát viac mostov a 8-krát viac ciest ako v minulosti. Len tento rok plánujeme ukončiť rekonštrukciu na ďalších 23 mostoch,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Komplexná rekonštrukcia mosta na ceste II/552 sa začala v marci 2022. Nachádzali sa na ňom trhliny, zo spodnej stavby odpadávali časti betónu a odvodnenie mosta bolo nefunkčné. Vzhľadom na veľmi zlý technický stav bolo nevyhnutné odbúrať vozovku aj mostný zvršok. Zhotoviteľ ho preto vybudoval nanovo. Nasledovala rekonštrukcia mostovky a hydroizolácia. Vďaka sanácii pôvodných nosníkov v nosnej konštrukcii sa zvýšila zaťažiteľnosť mosta. Zhotoviteľ sa postaral aj o rekonštrukciu spodnej stavby a úpravy pod mostom. Vybudoval novú spriahajúcu dosku vrátane odvodnenia, novú vozovku a tiež osadil nové zábradlie. Práce si nevyžiadali obchádzku. Stavebník ich realizoval po poloviciach, doprava bola vedená vždy v jednom jazdného pruhu a premávku riadil semafor.

.



Uverejnené: 19.04.2023 13:09:47 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.