files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Za jednu noc do Benátok, ku Germánom aj do stredoveku – taká bude Noc múzeí a galérií

Už túto sobotu 13. mája môžete v Košickom samosprávnom kraji cestovať naprieč kontinentmi aj časom. V poradí 19. ročník celoeurópskeho podujatia Noci múzeí a galérií prichádza s témou Tajomstvá na dotyk.

„Návštevnosť 2 galérií a 5 múzeí, ktorých zriaďovateľom je kraj, sa postupne dostáva na čísla z roku 2019 a ja verím, že čoskoro ich prerastie. Za rok 2022 ich brány prekročilo takmer 170 000 návštevníkov, a to aj vďaka spoločnej iniciatíve ako je celoeurópska Noc múzeí a galérií. Aj v tomto roku môžu všetci zvedavci pod rúškom tmy objavovať tajné zákutia a poklady, cestovať do minulosti či skúšať nevšedné remeslá. Obyvatelia aj návštevníci Košického kraja, pozývam vás prežiť neopakovateľnú noc, na ktorú len tak ľahko nezabudnete,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Noc vo Východoslovenskom múzeu odštartuje v benátskom štýle. Tešiť sa môžete na husľovú show z balkóna hlavnej budovy, okrem toho vo svojich objektoch sprístupní vybrané expozície. Na trase od múzea do Katovej bašty bude pre návštevníkov pripravený koč cisára Františka. Východoslovenská galéria privíta vo svojej Pohyblivej krajine návštevníkov hudbou a projekciami, chýbať nebudú vernisáže či komentované prehliadky. Dobrodružné povahy si na svoje prídu v kaštieli a letohrádku Dardanely v Markušovciach, ktoré sprístupní tajné bočné chodby, temnú pivnicu aj povalu. Večerný program bude pokračovať hudobným koncertom. Jediná vstupenka zakúpená v tento deň umožní návštevníkom vstup do všetkých objektov Múzea Spiša. Novinku v podobe zeleného programu „Ako EKO“ pripravila Galéria umelcov Spiša. Okrem bazára a kreatívnych trhov tu môžu návštevníci absolvovať aj minikurz tanca – flamenca. Gemer bude patriť predovšetkým baníkom. Nové „smart“ novinky predstavia v expozícii baníctva a hutníctva Gemera, ani tu nebudú chýbať prehliadky s kurátormi. Zemplín nezaostáva, na nádvorí Zemplínskeho múzea v Michalovciach vystúpi divadelná skupina historického šermu Aramis z Košíc a sokoliarska skupina Horus. Program vyvrcholí ohňovou show na nádvorí kaštieľa. V Kaštieli Andrássyovcov v Trebišove myslia aj na tých, ktorí budú v tento deň zaneprázdnení. Hlavný program uvedú už v piatok 12. mája, večer bude patriť vizuálnej a hudobnej show Nautilus a programu v kaštieli. Kompletný program Noci múzeí a galérií je k dispozícii na www.nmag.sk a na webových stránkach kultúrnych organizácií.

.



Uverejnené: 09.05.2023 17:53:08 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.