files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Obľúbené cyklobusy sprístupnia ďalšie lokality v Košickom kraji

V Košickom kraji bude cestovanie za jarnými a letnými turistickými zážitkami opäť dostupnejšie. Cyklisti sa môžu tešiť na viaceré možnosti cyklodopravy. Obľúbený cyklobus umožní navštíviť vinohradnícku oblasť Tokaj a možnosť cyklo prepravy bude aj súčasťou viacerých pravidelných autobusových spojov smerom na Spiš, Zemplín, Gemer a v rámci Abova.

Obľúbené cyklobusy, ktoré Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, úspešne prevádzkovala posledné dva roky, sa vracajú. Kým po minulé roky bolo možné spoznávať kraj na dvoch kolesách takmer výlučne prostredníctvom mimoriadne vypravovaných spojov, v aktuálnom roku bude cyklo preprava zabezpečovaná aj na pravidelných linkách naprieč celým Košickým krajom. Košický samosprávny kraj v spolupráci s regionálnymi dopravcami ARRIVA Michalovce a.s. a eurobus a.s., a pod gesciou Košice Región Turizmus, začne prepravovať cyklistov v tomto roku už počas jarného obdobia. Prvý Cyklobus na Tokaj bude vypravený v sobotu 13.5.2023. Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka vyjadril presvedčenie, že návštevníci regiónov kraja ocenia nové možnosti sprístupnenia nástupných bodov cyklotrás: „Teší ma, že už tretí rok po sebe môžeme cyklistom v našom kraji priniesť atraktívny spôsob kombinovanej prepravy. Obľúbený Cyklobus na Tokaj bude v porovnaní s predošlými sezónami návštevníkom k dispozícií už počas mesiacov máj a jún. Cyklobus s prepravnou kapacitou 30 bicyklov bude premávať v daných mesiacoch každú sobotu na trase Košice – Slanec – Čerhov - Borša – Streda nad Bodrogom, pričom každý pasažier si určite vyberie z množstva turistických a cyklistických trás, ktoré táto vinohradnícka oblasť ponúka."

Cyklobus na Tokaj je, tak ako v minulosti, k dispozícií aj peším turistom, ktorí radi objavujú nové miesta, atrakcie a gastronomické zážitky. Lístky si návštevníci môžu zakúpiť osobne v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej 48 v Košiciach a/alebo online na stránke vylety.kosiceregion.travel. Podľa riaditeľky Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej si každý, kto chce nechať auto doma, vyberie z množstva dostupných autobusových spojení, ktoré v aktuálnej sezóne ponúkajú aj možnosť cykloprepravy: „Keďže jednou z našich priorít je tvorba a podpora produktov ekoturizmu, posilňujeme v našom portfóliu stále populárnejší spôsob „zelenej" dopravy, ktorým je technicky nenáročná preprava bicyklov v cyklonosičoch na pravidelných linkách dopravcov ARRIVA Michalovce a.s. a eurobus a.s. Pre jednotlivé zastávky vybraných spojov sme pripravili aj rozmanité tipy na cyklovýlety s rôznou náročnosťou tak, aby si každý cykloturista, športový aj rekreačný, mohol prísť na svoje." Bicyklom na Spiš, Gemer a Abov sa bude možné dopraviť spoločnosťou eurobus a.s., ktorá na vybraných autobusových spojeniach ponúka možnosť prepravy bicyklov pomocou cyklonosičov s prepravnou kapacitou 6 bicyklov. Ako uvádza vedúci odboru prímestskej a mestskej dopravy eurobus a.s. Ing. Rudolf Dzuruš „prvé autobusové spojenie, ponúkajúce možnosť prepravy bicyklov, na pravidelnej linke 801409 s trasou Košice – Gelnica a späť, bude v prevádzke od 3. júna do 30. septembra 2023 vždy počas víkendov a sviatkov. Výlučne soboty budú patriť ďalšiemu pravidelnému spojeniu na linke 802431, ktoré prevedie cyklistov po Above do Zlatej Idky či na linke 802437 do Kostolian nad Hornádom od 1.7.2023 – 30.9.2023. V danom období bude premávať s cyklonosičom aj autobus na pravidelnej linke 808405, smerujúci až do Rožňavy, čím sa sprístupnia lokality v oblasti Gemera, a to pravidelne počas sobôt." Prepravu bicykla si môžu návštevníci zakúpiť priamo u vodiča a jeho cena je 1,50 eur do 50 km a 3 eurá pri vzdialenosti nad 50 km.

O niečo väčšia prepravná kapacita bude zabezpečená na autobusových linkách 810438 na trase Spišská Nová Ves – Čingov – Kopanec sedlo – Stratená – Dobšinská ľadová jaskyňa – Dedinky – Palcmanská Maša. Ako uvádza Michaela Kriváňová, výkonná riaditeľka OOCR Slovenský raj & Spiš  „autobusové spoje, smerujúce do Slovenského raja, budú ako pominulé roky vybavené cykloprívesom s kapacitou 15 bicyklov. Novinkou v porovnaní s predošlými sezónami je, že budú v prevádzke denne, aj počas víkendov aj štátnych sviatkov, v časovom období od 1.7. do 3.9.2023. Lístky si môžu návštevníci zakúpiť priamo u vodiča. Hodnota prepravy bicykla je 1,50 eur do 50 km a 3 eurá pri vzdialenosti nad 50 km." Spoločnosť ARRIVA Michalovce, a.s. ponúka cykloprepravu s kapacitou 6 bicyklov na Zemplín na pravidelnej linke 809401 Košice - Remetské Hámre a cykloprepravu na Tokaj na pravidelnej linke 811407 Košice – Malá Tŕňa. „Obe uvedené spojenia s cykloprepravou budú návštevníkom dostupné denne v období od 3.6.2023 do 15.10.2023, pričom spojenie na Zemplín bude počas víkendov a sviatkov zachádzať až k obľúbenému Morskému oku. Lístky na cykloprepravu je možné si zakúpiť priamo u vodiča, no zároveň je možná rezervácia miesta vopred na telefónnom čísle dispečingu spoločnosti +421 905 931 945, najneskôr do 15. hodiny predo dňom cykloprepravy," opisuje dopravný riaditeľ spoločnosti ARRIVA Michalovce, a.s. Milan Kučma. Viac informácií o sezónnej cyklopreprave a jej kompletnú ponuku, aj so spomínanými tipmi na výlety, nájdu návštevníci na stránke www.vylety.kosiceregion.travel.

.



Uverejnené: 10.05.2023 13:30:18 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.