files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Druhý Silvester je za nami!

 


Minulého týždňa sa oslavoval druhý príchod nového roka. Ľuďom žijúcich blízko ukrajinských hraníc sú dva Silvestre celkom známe. S Ukrajincami vítajú nový rok aj Rusíni. Ďalšou skupinkou sú pravoslávni veriaci.

 

Druhý nový rok

Väčšina ľudí oslávila nový rok 1:januára podľa gregoriánskeho kalendára. Iní sa riadili juliánskym kalendárom a silvestrovali o 13 dní neskôr. Medzi ľuďmi sa o ňom zvykne hovoriť ako o rusnáckom, či rusínskom novom roku. Nie je však pravdou, že všetci Rusíni sú automaticky aj pravoslávni veriaci. Hoci faktom je, že podľa juliánskeho kalendára oslavujú práve tieto dve skupiny ľudí v spomínaný deň. Pridávajú sa k nim taktiež Ukrajinci. Podľa etnického zloženia tvoria Rusíni spolu s Ukrajincami ani nie 1% obyvateľstva Michaloviec. Viac než 5% podľa náboženského zloženia patrí pravoslávnym veriacim. Aj malé percentuálne vyjadrenie svedčí o tom, že tieto skupiny veriacich a menšín sú medzi nami. Rovnako prežívajú i svoje sviatky, akým je druhý nový rok. U nich je to však ich prvý, a tak ho vítajú ako sa patrí.

 

Repete Silvestra

Druhý Silvester prebieha úplne normálne. Ako u väčšiny obyvateľov, ktorá ho už oslávila prvá v poradí, nechýbajú veľké oslavy a zábava. Rozdiel je akurát v počte dní a aj v tom, že silvestrovských akcií je už akosi pomenej, resp. v niektorých končinách žiadne. Závisí to od počtu takýchto ľudí, ktorí žijú na rovnakom mieste. Ak sa ich tam vyskytuje početne, zorganizuje sa i verejný ohňostroj, dedinská zábava alebo iné.. Tieto komunity, ak by sme ich tak mohli vo veľmi nadnesenom význame nazvať, si vytvárajú vlastné každoročné programy. Keďže je ich len menšina, združujú sa, či naopak silvestrujú doma. Rusíni sú štvrtou najpočetnejšou menšinou na Slovensku. Výrazne sa neodlišujú svojím Silvestrom, len dátumom a s tým spojenými zvykmi, tradíciami, či osobitnou kultúrou, a to rusínskou. Tá má svoje korene v Rusku.

 

Korene dvoch Silvestrov

Za vznikom Juliánskeho kalendára stojí Julius Ceasar, ktorý urobil reformu a zdokonalil prvý kalendár – rímsky. K pôvodnému roku pridal 46 dní, aby sa nový rok priblížil k dnešným Vianociam, vtedy k sviatkom Saturnáliám. Bežný rok mal v tej dobre 365 dní a každý štvrtý rok bol priestupný. Od vtedy v ňom prebehlo ešte veľa iných zmien. Neskôr bol aj tento kalendár zdokonalený k dnešnému gregoriánskemu. Pravoslávna cirkev sa riadi starým kalendárom dodnes.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 18.01.2011 17:29:16 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.