files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

4 roky medzi elitou

Hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce sú už štyri roky medzi slovenskou elitou. Postupom do extraligy v roku 2019 splnili tajný cieľ svojich fanúšikov, ktorí o najvyššej súťaži snívali dlho. Nechýbalo veľa a vybojovať ju mohli už štyrikrát predtým, no až od sezóny 2017/18 začali premieňať ich sen na realitu. Po dvoch výhrach v prvej lige prišiel aj vytúžený úspech v baráži. Tým to ale nekončilo.

Extraliga priniesla nové možnosti a tie Michalovčania aj využili. Dvakrát z troch prípadov prešli prvým kolom play-off, raz sa podarila dokonca medaila. Na klub, ktorý je medzi elitou iba štyri roky nie najhoršia bilancia. My sme sa v krátkom seriály pozreli na ich doterajšie účinkovanie medzi slovenskou elitou. Seriál sme nazvali jednoducho – 4 roky medzi elitou. Je predzvesťou predtým, čo pripravujeme od budúceho roku, kedy michalovský hokej oslávi päťdesiatku...

Návrat na prvoligový piedestál po 32 rokoch

Michalovský hokej nemal vždy na ružiach ustlané. V prvej lige sa „vojaci“ bili o prvé miesta, ale aj o záchranu. Výnimočná bola sezóna 1985/86, kedy sa partii okolo kapitána Ivana Hrtúsa podaril husársky kúsok v podobe víťazstva v prvej slovenskej lige. Michalovčania si tak zahrali s Vítkovicami baráž o najvyššiu federálnu ligu, v ktorej prehrali hladko 0:3 na zápasy. Potom už v slovenských časoch absolvovali ďalšie štyri baráže už o slovenskú extraligu, úspešná bola piata v roku 2019. Rok predtým sa Michalovčania vrátili na piedestál v prvej lige, ktorú vyhrali opäť v sezóne 2017/18. Práve od tejto sezóny začala nová éra michalovského hokeja, ktorú vám ponúkneme v krátkom letnom seriály.

Náročný začiatok vo Vranove nad Topľou

Po sezóne 2016/17 nastal v michalovskom hokeji ďalší prevrat. S klubom sa lúčil po piatich rokoch prezident Alexander Černega a hokej zobrala do rúk ambiciózna firma Ingema, ktorá sa stala generálnym partnerom klubu a je ním dodnes. Na čelo klubu sa postavil jej čelný predstaviteľ Martin Burinský, ktorý mal ihneď množstvo práce. Okrem skladania kádra muselo nové vedenie reagovať aj na prestavbu michalovského zimného štadióna. Na viac ako pol roka teda museli Michalovčania do azylu vranovskej STD arény.

V premiére prehratá bitka o prvé miesto

Hokejisti HK Dukla sa na domácom ľade predstavili po viac ako deviatich mesiacoch. Za ten čas sa ako píšeme zmenilo vedenie klubu, ako aj jeho názov. Doň pribudol názov generálneho partnera a klub sa po novom volal HK Dukla Ingema Michalovce. Vedenie klubu poňalo prvý duel na zrekonštruovanom štadióne veľkolepo. Pripravená bola nová hymna, ktorú naspievala michalovská skupina Iconito, nový maskot Foxy, prítomný bol aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút. A ešte k tomu vyšiel aj duel, keďže so Skalicou sa hral priamy súboj o prvé miesto v tabuľke. Úvodné buly hodila legenda michalovského hokeja Peter Pinďár.

Do posledného miesta natrieskaný štadión hnal Michalovčanov k víťazstvu, no nakoniec ich k nemu nedohnal. Zverenci vtedajšieho trénera Miroslava Chudého totiž skalickým kráľom podľahli 3:4 a prišli o prvú priečku v tabuľke. Skalici to ale vrátili v následnom finále play-off, keď sa po výhre 3:1 na zápasy stali víťazmi prvej ligy. Tú vyhrali Michalovčania po 32 rokoch. Zaujímavosťou je, že prvý michalovský gól na zrekonštruovanom štadióne strelil súčasný manažér Marek Mašlonka.

Štvrtá neúspešná baráž

Ako spomíname vyššie, Michalovčania uspeli v boji o najvyššiu súťaž až v piatej baráži. Najskôr nestačili v sezóne 1985/86 na Vítkovice vedené Vladimírom Vujtekom. Potom už v boji o slovenskú extraligu neuspeli ani v barážach (prelínačkach) v sezónach 1995/96 a 1996/97. Po následnom konci v prvej lige po sezóne 2002/03 trvalo ďalších päť rokov, kedy sa do nej vrátili. Štvrtú neúspešnú baráž s extraligistami absolvovali v sezóne 2017/18. Až piata bola úspešná a o nej si povieme viac v ďalšom článku...

.



Uverejnené: 07.07.2023 17:32:20 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.