files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Oslnivá oslava folklóru, kultúry a tradície

Mesto Michalovce privíta od 11. do 13. augusta návštevníkov z celej krajiny pri príležitosti 63. ročníka Zemplínskych slávností. Podujatie je oslavou folklóru, kultúry a tradícií a ponúka bohatý program pre všetky vekové kategórie.

Zemplínskych slávností sa zúčastní množstvo účinkujúcich z rôznych kútov Slovenska, čo potvrdzuje ich význam pre región Zemplín a mesto Michalovce. „Zemplínske slávnosti v Michalovciach už viac ako šesť desaťročí poskytujú nezabudnuteľný zážitok a ukazujú bohatstvo kultúry a tradícií, ktoré tento región ponúka. Toto podujatie nielenže posilňuje miestnu identitu, ale tiež približuje kultúru Zemplína všetkým Slovákom a návštevníkom zo zahraničia,“ povedal primátor Miroslav Dufinec. Počas trojdňovej slávnosti je pre návštevníkov pripravená pestrá paleta folklórnych súborov, ktoré prinesú tance a piesne starého Zemplína. Počas piatka a soboty bude centrom diania tribúna pri mestskom úrade. Jednou z noviniek tohtoročných slávností bude sprievod ako súčasť piatkového otváracieho ceremoniálu. Sprievod sa o 16.00 hod. začne presúvať z Kostolného námestia smerom k tribúne pred mestským úradom a ľudovou hudbou, spevom a krojmi pozývať a vítať návštevníkov. V piatkovom programe sa predstavia regionálne zemplínske folklórne skupiny, domáce folklórne súbory Jurošík a Svojina a tiež hosť z Kapušian pri Prešove. Sobotný program začne o 13.30 hod. a vystúpia opäť viaceré zemplínske regionálne skupiny, hosť z Kežmarku FS Magura, hudobné zoskupenie Elizabeth z Vranova nad Topľou. Osvieženie v záplave ľudového spevu a tanca prinesie divadelné vystúpenie ochotníckeho Divadla pri fontáne, ktoré sa predstaví hrou Michigenskiekspres. Bodku za sobotným večerom urobí už tradične domáci Folklórny súbor Zemplín.

Nedeľný program slávností prinesie duchovný rozmer. V rímskokatolíckom Kostole narodenia Panny Márie bude o 10.30 hod. slávená svätá omša, počas ktorej zaznejú spevy folklórnych kolektívov ako súčasť obradu. Súčasťou nedeľného programu Zemplínskych slávností bude aj popoludňajší program v parku Kerta. Folklórne predstavenia, tance a hudobné vystúpenia sa odohrajú priamo pod korunami stromov. Nebudú chýbať ani aktivity ako tvorivé dielne s folklórnou tematikou nie len pre deti, ukážka agility šikovných psíkov a tešiť sa môžete aj na moderované diskusie s etnografom Marošom Demkom a žijúcou legendou folklóru Milanom Hvižďákom. Zemplínske slávnosti v Michalovciach sú neodmysliteľnou súčasťou kalendára kultúrnych podujatí na Slovensku. Pripomínajú význam zachovávania kultúrneho dedičstva a spoločného oslavovania toho, čo nás spája. „Sme veľmi radi, že môžeme osláviť tento výnimočný sviatok spoločne s našimi návštevníkmi a účinkujúcimi. Zemplínske slávnosti už od svojho začiatku slúžia na ochranu a zachovanie nášho bohatého kultúrneho dedičstva, a sme hrdí na to, že sa nám to darí dosahovať už viac ako šesťdesiat rokov,“ povedal Miroslav Kisty ako člen organizačných tímov podujatia. 

.



Uverejnené: 08.08.2023 11:10:13 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.