files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zemplínske slávnosti prichádzajú s dvomi novinkami

Mesto Michalovce bude počas blížiaceho sa víkendu hostiteľom folklórneho festivalu s dlhoročnou tradíciou. Už tento piatok 11. augusta sa o 16.00 hod. otvoria brány 63. ročníka Zemplínskych slávností.

Tento ročník prichádza s dvomi novinkami. „Najväčšou zmenou folklórneho festivalu je nový vizuál. Reaguje na potreby modernej vizuálnej identity a jeho hlavným cieľom bolo zjednotiť propagáciu za pomoci súčasného vizuálneho jazyka, ktorý osloví všetky vekové kategórie. Staršie generácie vnímajú folklór v každej jeho podobe ako prirodzenú súčasť kultúry. Mladšie generácie uvidia, že hoci je folklór nositeľom tradícií z minulosti, stále môže byť moderný,“ informovala nás hovorkyňa mesta Adela Kalaninová. „Tradícia folklórnych vzorov v oblasti dolného Zemplína je dostatočne špecifická na to, aby sme na nej vedeli stavať a ťažiť z nej. Zaslúži si našu pozornosť a záujem, nakoľko práve dolnozemplínske ľudové vzory sú aj napriek svojej špecifickosti jednými z najmenej zmapovaných na dnešnom území Slovenska. Farebnosť, ktorá bola použitá v celej vizuálnej propagácii, bola inšpirovaná výšivkou mužskej a ženskej košeľovej tradičnej zemplínskej výšivky,“ pokračovala Kalaninová. 

Autorkou vizuálu 63. ročníka Zemplínskych slávností je poslucháčka Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach Lucia Špáková. Tému kompletnej vizuálnej propagácie slávností spracovala vo svojej bakalárskej práci, ktorej súčasťou bolo aj zmapovanie a zdigitalizovanie tradičných ľudových vzorov z oblasti dolného Zemplína. Práca vznikla pod vedením doc. Mgr. art. Andreja Haščáka, ArtD. Najviac typická pre zemplínsku oblasť bola výšivka robená počítaním nití a neskôr aj krížiková výšivka. Práve na základe tohto je vytvorený samotný vizuál. Kombinuje v sebe vzory vytvorené z horizontálnych a vertikálnych línií, ktoré sa miestami spájajú a vytvárajú krížiky. Z tradičných vzorov prevládali florálne (kvetinové) motívy, ktoré sa využívali v rôznych podobách, kedy vytvárali v rôznych opakovaniach vzorové rady alebo matematicky presné vzorce. Vizuál Zemplínskych slávností je teda spojením toho, čo je pre Zemplín typické a jeho zámerom je modernizácia a popularizácia toho, na čo by sme v našom regióne mali byť hrdí.

Druhá novinka 63. ročníka Zemplínskych slávností sa týka miesta konania festivalu. Dlhoročnou tradíciou Zemplínskych slávností bolo, že boli dvojdňové a miestom ich konania bola tribúna pri mestskom úrade. Tento rok slávnosti budú prebiehať počas troch dní, teda do nedele 13. augusta, pričom nedeľňajší program sa bude konať v zrekonštruovanom historickom parku Kerta. Práve na tomto mieste si budete môcť priblížiť našu bohatú kultúru či už prostredníctvom vystúpení folklórnych skupín, diskusiou s etnografom Marošom Demkom, folklórnou osobnosťou Milanom Hvižďákom, ale aj ďalšími aktivitami. Program, ktorý ponúkajú Zemplínske slávnosti, je veľmi pestrý, preto veríme, že si každý príde na svoje. Festival sa začne folklórnym sprievodom, ktorý odštartuje o 16.00 hod. na Kostolnom námestí a bude smerovať až k tribúne pri mestskom úrade, kde primátor mesta Miroslav Dufinec oficiálne tento folklórny festival otvorí.

.



Uverejnené: 10.08.2023 11:40:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.