files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Počas Dní Európskeho kultúrneho dedičstva sa bude v kraji písať história

Východoslovenské múzeum v Košiciach uvedie dlho očakávanú výstavu k 100. výročiu Maratónu mieru v Košiciach, Múzeum v Trebišove zas pozýva na unikátnu ukážku historického plesu. Kultúrne organizácie Košického samosprávneho kraja posunuli v tomto roku svoj program znova o krok ďalej. 

„Pre rok 2023 sme si v kultúre zvolili niekoľko nosných tém, medzi tie najvýznamnejšie patrí 100. výročie maratónu mieru a 200. výročie narodenia významnej historickej osobnosti regiónu – Júliusa Andrássyho. Preto nie je žiadna náhoda, že podujatia s touto témou ponúknu kultúrne organizácie kraja aj v rámci tohtoročných Dní Európskeho kultúrneho dedičstva. Za celoeurópsky motív ročníka 2023 zvolili hlavní organizátori motto „Dedičstvo ži!“, tak teda dedičstvo ži a uč nás aj v našom kraji,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Presne 100 rokov Maratónu si zaslúži prezentáciu svojej minulosti, a to formou fotografií, dokumentov, štartových čísel aj stopiek. Východoslovenské múzeum v Košiciach priblíži návštevníkom významné momenty športového podujatia svetového formátu. Unikátna výstava bude verejnosti sprístupnená od 7. septembra. Už o dva dni neskôr bude múzeom rezonovať ďalšia téma - sokoliari, šermiari, akrobati a živá stredoveká hudba prenesú návštevníkov Katovej bašty 9. septembra do obdobia stredoveku. Ako sa ďalej písala história v našom regióne? To môžu na vlastné oči vidieť a zažiť návštevníci Múzea v Trebišove 22. septembra. Ukážka historického plesu priblíži „Osudové stretnutie“ grófa Gyulu Andrássyho s budúcou manželkou Katinkou Kendeffy v roku 1856. Uvedené podujatia sú len malou ukážkou toho, čo na návštevníkov a obyvateľov Košického kraja čaká. Naprieč regiónmi bude na výber z pestrej palety podujatí. Napríklad na umenie modrotlače sa zamerajú 19. septembra v Spišskom kultúrnom centre a knižnici, Medzinárodnému festivalu paličkovanej čipky bude venovaná pozornosť 29. a 30. septembra v Gemerskom osvetovom stredisku a unikátny orgánovy koncert odznie 16. septembra v Letohrádku Dardanely, ktorý je súčasťou Múzea Spiša. Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) sú podujatím, ktoré vzniklo v roku 1985 z iniciatívy Rady Európy. Od roku 1999 je spoluorganizované Európskou úniou. Koná sa v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Ich cieľom je najmä zvyšovanie povedomia o bohatstve a kultúrnej rozmanitosti Európy, ale aj boj proti rasizmu a xenofóbii a podpora väčšej tolerancie v Európe i mimo nej. Program a ďalšie podrobnosti nájdu východniari na oficiálnej stránke www.dekd.sk. 

.



Uverejnené: 01.09.2023 13:39:27 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.