files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Tanečná škola Grácia - záruka kvality a úspechov

 

 

Michalovská Tanečná škola Grácia vznikla v apríli v roku 1990. Pri zrode stáli manželia Kristína a Štefan Horváthoví, ktorí sa tancu venujú už veľmi dlhé roky. Grácia začala fungovať po odčlenení od mestského kultúrneho strediska. Vtedajší riaditeľ bez udania dôvodu jednoducho neschválil ďalšie peniaze na činnosť tanečného klubu. Ak teda chcel prežiť, nevyhnutne sa musel odčleniť.

   

Veľmi ťažké začiatky

      

„Bolo to dosť náročné obdobie. Odrazu sme museli spoplatniť výučbu tancovania. Rodičia si na to spočiatku vôbec nevedeli zvyknúť. No a my, keďže sme nikdy predtým nepodnikali, tak sme nemali cit pre určenie optimálnej výšky mesačného poplatku. Preto sme zvolili pomerne nízku sumu - 50 korún, čo sa nám však ihneď vypomstilo. Zistili sme, že keď poplatok nezdvihneme, tak nebudeme mať prostriedky na fungovanie tréningového strediska,“ vyčerpávajúco si zaspomínal na jedno z najťažších období vo fungovaní Grácie Štefan Horváth, ktorý sa viac ako štyri desaťročia venoval tancovaniu popri učiteľskej profesii.  Pod krídlami MsKS to bolo predsa len jednoduchšie, všetky výdavky spojené s činnosťou klubu boli hradené zo spoločného rozpočtu. O zháňaní sponzorov Horváthoví ani len nechyrovali. Napriek tomu osamostatnenie ani náhodou neľutujú.  Presvedčili sa totiž, že pri veľkej snahe vedia činnosť školy zabezpečiť aj bez pomoci iných.

       

Fungujú bez problémov

       

Grácia sa však postupne ekonomicky stabilizovala. Pochopila, o čom je systém a našla si spôsoby ekonomického fungovania. „Samozrejme, už dlhé roky sú našim výrazným podporovateľom rodičia našich tanečníkov. Pre zaujímavosť, v súčasnosti mesačne platia 11 eur, čo je povedzme ešte prijateľná suma. Pochopiteľne, len z výdavkov rodičov by sme nemohli jestvovať. Preto sme založili Občianske združenie, vďaka ktorému si rodičia pomáhajú v rámci 2 % z dane,“ priblížil zdroje príjmu.

Tanec - nevyhnutná súčasť života

     

Vďaka stabilnému fungovaniu Grácia vychovala mnoho veľmi šikovných tanečníkov, ktorí sa presadili aj na zahraničných súťažiach.  „K našim najúspešnejším reprezentantom patrili Katarína Mikolajová, Matúš Rudáš, Ľuboš Čižmár, Zuzana Rusnáková, Vladimír Hamza, Katarína Kmecová, Žaneta Hladová, Róbert Seman a mnohí ďalší,“ vymenoval. V Grácii vyučujú disco tance, kurzy salsy. Nechýba ani výučba tanca pre dospelých,“ zdôraznil. Práve pri dospelých sa Š.Horváth viac pristavil. „Ono sa to nezdá, ale bežný človek musí počas života viackrát predviesť svoje tanečné umenie. Či už sú to svadby, oslavy narodenín, výročí, ale aj pri ďalších príležitostiach. No a vtedy mnohokrát nastávajú trapasy, pretože ľudia častokrát zistia, že nevedia tancovať. Túto svoju nemohúcnosť prežívajú veľmi ťažko najmä vtedy, keď sú už vo vysokých funkciách. Nie je smutný pohľad na, povedzme, primátora, riaditeľa či manažéra firmy, ktorý sa síce na parkete snaží, ale ide mu to s problémami ? Práve preto kurzy tanca pre dospelých odporúčam každému,“ konštatoval smutnú, ale pravdivú skutočnosť.

       

Bol aj dôchodca

        

V michalovskej tanečnej škole sú deti od šiestich rokov. Hojne jej služby využívajú aj dospelí. Svojho času sa do tajov tancovania usilovne zaúčal aj 72-ročný pán. „Tréningové centrá máme v Michalovciach v objekte supermarketu Idea na Sídlisku Východ a v humenskom Dome kultúry,“ uviedol Š.Horváth. Jeho manželka Kristína Horváthová uviedla, že deti trénujú počas každého pracovného dňa, a to najmä popoludní a vo večernom čase. Staršie deti majú aj deväťdesiat minútový tréning. Najmladšie kategórie sa z objektívnych príčin pripravujú menej. Súťažné páry potrebujú aj individuálne hodiny, a tie prichádzajú na rad aj dopoludnia.

        

Nie je to ľahké

       

 „Na čo kladieme dôraz pri tréningu? Vlastne úplne na všetko, teda na prácu celého tela. Človek sa musí naučiť ovládať predovšetkým ruky a nohy. Jednoducho tieto časti tela mu nesmú zavádzať a nesmú ho znervózňovať. Veľmi dôležitá je aj mimika tváre, práca jednotlivých svalov celého tela. Absolútna súhra s partnerom. Tanečník sa musí dokonale prispôsobiť tempu hudby, ktorá ho pri tanci sprevádza. Teda súťažné tancovanie nie je až také jednoduché, ako sa možno na prvý pohľad zdá,“ zdôraznila K.Horváthová st., ktorá vedie jednotlivé tréningy s manželom Štefanom a dcérou Kristínou. Niežeby bola Grácia strašiakom, lenže práve pre spomínanú náročnosť mnohé deti jednoducho tanec zanechali. Výber cédečiek má na starosti Š.Horváth. Hudbu prispôsobuje tempu a charakteru jednotlivých tancov. „Rodičia hradia deťom aj prípravu tanečných kostýmov. Pochopiteľne, aj tu platí určitý bontón. Napríklad, nie je dovolené, ak sú mladšie deti ovešané retiazkami, náramkami. Mladšie dievčatá nesmú byť namaľované. Pri starších vekových kategóriách už súťažný poriadok dovoľuje používanie rôznych ozdôb, ako sú kamene, flitre, krajky a iné ozdoby, vrátane úpravy tváre, účesu a nechtov,“ pridala sa k rozhovoru 31-ročná Kristína Horváthová mladšia, ktorá sa tancu venuje od ranného detstva.

Opäť bude váza!

       

„Veľmi nás teší, že po viac ako šiestich rokoch je už takmer isté zorganizovanie Zemplínskej vázy. Teda podujatia, ktoré sa kedysi konalo pravidelne. Prečo malo takú dlhú prestávku? V posledných rokoch v  meste o túto súťaž bol malý záujem. Ekonomická pomoc bola symbolická, a preto sa váza nekonala,“ smutne hovoril. Zmena nastala potom, keď mesto Michalovce, predovšetkým primátor Viliam Záhorčák a KSK pomohli. Tak sa stalo, že v januári 2009 bolo centrum Zemplína dejiskom veľmi prestížnych Majstrovstiev Slovenska v tanečnom športe, ktoré vysoko vyzdvihla odborná verejnosť. Počas dvoch dní boli Michalovce hlavným mestom slovenského tanca. Súťaž sa uskutočnila v telocvični Gymnázia Pavla Horova. Nuž a v októbri by mala prísť na rad Zemplínska váza. Ak všetko dobre vyjde, bude mať bohaté medzinárodné zastúpenie. Podľa všetkého sa uskutoční v Mestskej športovej hale. Tanečníkov privítajú už piatykrát po sebe Sečovce. Konkrétne pôjde o súťaž pod názvom Tokajská putňa. Spomedzi tanečníkov Grácie dosiahla najväčšie úspechy už spomínaná Kristína Horváthová mladšia. Mladá žena, pre ktorú je tanec všetkým. Na konte má šesť titulov majsterky Slovenska, titul majsterky strednej Európy.                     

Na majstrovstvách Európy obsadila skvelé 9. miesto.  Fantastickú 13.priečku obsadila v anglickom Blackpoole na najväčšej svetovej súťaži.  Tanečná škola Grácia sa môže popýšiť aj Cenou mesta za rok 2009, ktorú obdržala za svoju dlhoročnú úspešnú činnosť. Horváthoví sa neobávajú ani budúcnosti. Naďalej chcú vychovávať tanečné talenty, ktoré zviditeľnia nielen seba, mesto, ale aj Slovensko.

                                                                                         (jur)



Uverejnené: 25.01.2011 07:53:51 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.