files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovský Zväz Rusínov-Ukrajincov slávil Nový rok

 

V januári si pravoslávni veriaci a časť gréckokatolíkov pripomínajú Roždestvo Christovo – Kristovo narodenie i Nový rok. Aj mestská organizácia Zväzu Rusínov-Ukrajincov (ZRUS-u) v týchto dňoch slávila privítanie Nového roka podľa Juliánskeho kalendára. Na túto príležitosť si pozvala svojich členov a známych, rusínskeho - ukrajinského pôvodu.

 

Zišli sa v hojnom počte

 

Zahájenie slávnostnej štedrej večere vyvrcholilo v reštaurácii Chemkostav Aréna. Takéto stretnutie usporiadal  ZRUS už  druhý rok. O sviatočnú akciu sa postaral JUDr. Svätoslav Niroda, predseda mestskej organizácie ZRUS-U v Michalovciach. Konala sa v rámci cyklu „Z Karpatských hôr do Zemplínskych dolín“. K štedrovečernému stolu si zasadlo tridsať päť pozvaných  hostí, medzi ktorými boli aj PhDr. Ľubica Rošková, poslankyňa NR SR, Prot. Mgr. Miroslav Janočko, pravoslávny duchovný, správca katedrálneho chrámu sv. Cyrila a Metoda v Michalovciach, Michal Ivanco, predseda Regionálnej rady  ZRUS-U v Humennom a Ing. Jozef Gordarský, predseda kontrolno revíznej komisie ústrednej rady ZRUS.

 

Zazneli vianočné koledy v podaní folklórnej skupiny Lelija

 

Začiatok novoročného stretnutia otvoril rusínskym príhovorom Niroda a prípitkom. Aby si všetci mohli zasadnúť za bohato pripravený stôl,  ešte predtým predniesol úvodnú modlitbu o. Janočko,  pravoslávny duchovný a zároveň požehnal jedlo. Pri modlitbe Janočko tiež uviedol, „aby skrze to požehnané jedlo bol požehnaný cely rok prítomným a skrze nich všetkým, s ktorými prídu do kontaktu, žijú či spolupracujú“. Prvým chodom bola kapustnica s hríbmi a po nej nasledoval zemiakový šalát s vyprážanou rybou.

Na podobných  akciách a podujatiach sa zúčastňuje aj pani Rošková, poslankyňa NR SR. Prezradila nám, že je pôvodom tiež Rusínka a čiastočne sa riadi Juliánskym kalendárom. „Tento sviatok, štedrý večer dodržiavam po mamičke a po svokre a mame dokonca aj klasickú štedrovečernú večeru s typicky ukrajinskými  a rusínskymi jedlami“.

V úvode ale i  počas slávnosti zaspieval hosťom šestnásťročný Roland Guba z Medzilaboriec, laureát Makovickej struny v Bardejove za rok 2010. Rusínskymi koledami spríjemňovala celý večer aj humenská folklórna skupina „Lelija“, ktorá vznikla v roku 2005. Prezentujú sa rôznymi rusinskými, ukrajinskými, poľskými a inými piesňami. Poznajú ich nielen na Slovensku ale aj v Slovinsku, Poľsku, Maďarsku i Českej republike.

 

ZRUS-U plánuje zorganizovať večer poézie

 

Mestská organizácia Zväzu Rusínov - Ukrajincov jestvuje v Michalovciach už dva roky. Má svojich stálych členov. Zakladateľom a  jej predsedom je Niroda. Je všeobecne známe, že v severovýchodných oblastiach hlavne v Humennom, Medzilaborciach, Snine, Svidníku, Bardejove a Starej Ľubovni býva početná skupina rusínsko-ukrajinského obyvateľstva. „Mnoho z týchto ľudí som poznal. V rozhovoroch mi naznačili, žeby nebolo zlé keby sme aj v Michalovciach založili nejakú podobnú organizáciu. A pred dvoma rokmi som sa rozhodol ju založiť. Bolo to na jeseň v novembri 2008“, povedal Niroda.  Doposiaľ ZRUS zorganizoval štyri akcie. V jeseni roku 2009 usporiadal večer rusínsko-ukrajinskej kultúry, na ktorú prišiel aj poslanec NR SR, vtedajší vicepremier, Dušan Čaplovič, ktorého pozvala Rošková. Tento večer mal veľký slovensko-ukrajinsko-rusínsky kultúrny program. Hostia boli z Užhorodu, Michaloviec, Humenného, Medzilaboriec a zo Stakčína. V budúcnosti by chceli zorganizovať ďalšie dve akcie, kultúrno – spoločenského charakteru. „Plánujem zorganizovať aj večer poézie. Keď sa dožijeme, tak o rok by sme skúsili urobiť novoročný ples“, dodal na záver Niroda. 

(Martina Králiková)


 

 



Uverejnené: 28.01.2011 09:54:23 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.