files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Uplynulo 40 rokov od rozsiahleho požiaru budovy michalovskej radnice

V tomto roku si pripomíname v súvislosti budovou michalovskej radnice dve významné výročia. Uplynulo 95. rokov dostavby objektu radnice, ale aj smutné 40. výročie od jeho rozsiahleho požiaru.

Súčasná budova michalovskej radnice bola postavená v rokoch 1927 – 1928 podľa projektu košického architekta Ľudovíta Oelschlägera (na architektonickom projekte spolupracoval s Gejzom Zoltánom Boskóm). Slávnostná kolaudácia budovy sa uskutočnila 23. Decembra 1928. V novopostavenej budove pôvodne sídlili aj hasiči a mali v nej garážované aj hasičské striekačky (neskôr sa však presťahovali do iných priestorov). O 55 rokov neskôr, 15. novembra 1983 o 14.15 hod., na budove vtedajšieho mestského národného výboru (MNV, dnešný mestský úrad) vznikol požiar, ktorý sa postupne rozšíril a zničil najmä celú strechu. Poškodená bola aj časť poschodia a prízemia. Stovky miestnych občanov až do neskorých večerných hodín pozorovali ničivé plamene. Pred ich očami sa začali „roztápať“ vežové hodiny. Odhadovaná škoda predstavovala sumu viac ako 900 tisíc korún.

Príčinou požiaru bola nedbanlivosť a porušenie protipožiarnych predpisov troma pracovníkmi Okresného stavebného podniku v Michalovciach, ktorí vykonávali rekonštrukčné práce. Právne kroky proti zodpovedným podnikol najprv okresný prokurátor. Na likvidácii rozsiahleho požiaru sa podieľalo dvanásť hasičských zborov z Michaloviec, michalovského okresu i susedných okresov. Nasledujúci deň ráno začali pracovníci MNV so sťahovaním. Jednotlivé odbory výboru boli provizórne umiestnené v náhradných priestoroch v rôznych častiach mesta. Na odstránenie následkov požiaru bola vytvorená komisia rady Okresného národného výboru. Vedenie mesta presadilo rekonštrukciu celej radnice v hodnote 14 miliónov korún a rýchlo rozbehlo rozsiahlu obnovu budovy. (Podľa pamätníkov sa v tej dobe našli aj takí Michalovčania, ktorí si povzdychli, že mohla zhorieť aj strecha miestnej železničnej stanice, ktorá bola vo veľmi zlom stave.) Výsledkom rekonštrukcie bola prestavba radnice do podoby, ako ju poznáme dnes. Projekt rekonštrukcie vypracovala Ing. V. Brecková, samotnú rekonštrukciu realizoval Okresný stavebný podnik z Michaloviec a návrhy interiéru vypracoval kolektív architektov v zložení J. Pavlik, Ľ. Pozdech a C. Rovňák.

.



Uverejnené: 14.11.2023 13:02:13 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.