files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovčania si podujatiami pripomenú výročie oslobodenia mesta

Posledné novembrové dni v Michalovciach tradične nesú v znamení spomienky na oslobodenie mesta. V nedeľu 26. novembra uplynie 79 rokov od týchto udalostí.

Na jeseň 1944, keď sa línia frontu približovala k Michalovciam, bola 28. októbra nariadená evakuácia obyvateľstva vo veku 16 až 60 rokov zo severovýchodnej časti okresu. V dňoch 24. a 25. novembra nemecké vojská podmínovali strategické objekty v meste, rozrušili telefónne vedenie a ešte v skorých ranných hodinách 26. novembra vyhodili do povetria dolný a neskôr aj Stráňanský most.

Sovietske vojská prenikli do Michaloviec práve 26. novembra 1944. Fotografie z tohto obdobia zachytávajú pechotu Červenej armády, ktorá prechádza vyľudnenou, zablatenou ulicou pustého mesta. Oslobodzovanie Michaloviec bolo súčasťou východoslovenskej (užhorodsko-ondavskej) operácie, na ktorej sa v novembri a decembri 1944 podieľali vojská IV. ukrajinského frontu. „Udalosti, ktoré sa v našom meste odohrali v závere novembra 1944, si v našom meste pripomíname každoročne pestrou škálou podujatí. Začneme v piatok 24. novembra o 10.00 hod. Pietnym aktom kladenia vencov na Cintoríne Červenej armády. Práve na tomto mieste sú uložené telá a pozostatky všetkých, ktorí padli pri oslobodzovaní Zemplína a jeho okolia. Leží tam viac ako 17-tisíc sovietskych vojakov. Pokračovať budeme športovými podujatiami. Popoludní o 13.00 hod. sa pred budovou radnice na michalovskom námestí uskutoční ôsmy ročník Detského behu Ivana Pšenka. Ide o podujatie, v ktorom si deti zmerajú svoje sily v behu okolo námestia v rôznych kategóriách a rôznych dĺžkach trate. Toto podujatie sa teší veľkému záujmu zo strany michalovských základných škôl,“ uviedla dela Kalaninová, hovorkyňa mesta.

Druhým veľmi obľúbeným bežeckým podujatím je jubilejný Beh oslobodenia mesta. Už 50 rokov je tento beh príznačný tým, že sa beží večer a ani tento rok tomu nebude inak. Štart behu sa uskutoční o 18.00 hod. a postavia sa naň dospelí v ôsmich kategóriách. Obe športové podujatia pripravuje Mesto Michalovce, Atletický klub Michalovce, Základná škola na Komenského ulicu a Dom Matice slovenskej v Michalovciach,“ pokračuje Kalaninová. K týmto už tradičným podujatiam pri príležitosti oslobodenia mesta Michalovce pribudne jedno nové. V spolupráci s Nemocnicou Penta Hospitals Michalovce sa po prvýkrát uskutoční Primátorská kvapka krvi, a to 27. novembra v darcovskom centre nemocnice. „Verím, že väčšina z nás si uvedomuje, že darovaná krv je naozaj tou najvzácnejšou tekutinou, a že práve vďaka darcom krvi sa denne darí zachraňovať ľudské životy. Prosím všetkých, ktorým to ich zdravotný stav umožňuje, a ktorí už možno dlhší čas uvažujú o darcovstve, aby tak urobili a pomohli tak zachrániť ďalšie životy,“ hovorí primátor mesta Miroslav Dufinec. Na darovanie krvi je potrebné sa vopred objednať na telefónnom čísle +421 905 645 338.

.



Uverejnené: 22.11.2023 12:03:30 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.