files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská desiatka zostreleným belasým orlom. Bola to obrovská hanba, reaguje legenda Slovana

Michalovský hokej má za sebou jeden z najkrajších piatkov, odkedy sú hráči HK Dukla Ingema Michalovce v Tipos extralige. V piatkovom 23.kole najvyššej hokejovej súťaže totiž Zemplínčania uštedrili najslávnejšiemu slovenskému klubu Slovanu Bratislava nevídaný debakel. Doma ho zdolali 10:1, čím nadviazali na výhru 8:2 z prvého kola zo štadióna z hlavného mesta. Zverenci trénera Petra Kúdelku tak uštedrili „belasými“ najvyššiu porážku od ich návratu do slovenskej extraligy. Naposledy dostali Slovanisti dvojciferný počet gólov ešte vo svojej poslednej sezóne v KHL v sezóne 2018/19, keď s CSKA Moskva prehrali 0:12.  Na ďalšiu „desiatku“ čakali belasí ďalšie štyri roky. Z výhry mali obrovskú radosť aj fanúšikovia, ktorí si následne určite viacerí išli vychutnať „desiatku“ aj po zápase do mesta...

Na deštrukcii Slovana sa podieľali gólmi Martin Bodák, Adam Stripai, Mathew Santos, Kaspars Daugavinš a Sena Acolatse s Chasom Pearsonom. Acolatse streli dva góly, Pearson dokonca štyri a aktuálne je tak so sedemnástimi gólmi najlepším strelcom celej extraligy. „Bol to tímový výkon. Sme všetci radi za toto víťazstvo a už sa tešíme na ďalšie zápasy,“ skonštatoval štvorgólový Pearson. Chvíľu sa zdalo, že posledný desiaty gól Michaloviec strelil Acolatse, ktorý by sa mu tak vyrovnal hetrikom. Michalovský obranca ale rýchlo vyvrátil náš názor. „Nie! Ten gól strelil Chase. Puk sa odrazil po mojej strele od žrde do neho a do bránky,“ reaguje s 22 kanadskými bodmi tretí najproduktívnejší bek celej extraligy.

Je to všetko v teambuildingu?

Vo vynikajúcej fazóne sa vrátil po zranení do zostavy obranca Martin Bodák. Ten strelil nesmierne dôležitý gól v utorok v Humennom, kde Michalovčania vyhrali 3:1 a gólovo sa presadil aj v piatok, kedy otváral skóre duelu. „Dlho som nevidel, žeby niekto dal desať gólov Slovanu. Je to pre nás obrovské víťazstvo,“ rozhovoril sa michalovský obranca, ktorý hrá v reprezentačnej forme. To si všimli aj tréneri národného tímu, ktorý ho spoločne s brankárom Stanislavom Škorvánkom povolali na blížiaci sa domáci Kaufland Cup. „Atmosféra bola postupne vynikajúca. Diváci nás hnali za desiatym gólom a my sme im to splnili. Všetko to vyvrcholilo v závere bitkou, v ktorej divákov ešte viac navnadil Mitch Heard. On sa vždy rád pobije a určite si to užil. Víťazstvo chutí vynikajúco. Nad Slovanom by ale chutila aj výhra o gól,“ pokračuje aj k atmosfére na zápase Martin Bodák. Michalovčania tak natiahli svoju víťaznú šnúru na šesť zápasov. Po reprezentačne pauze sú stopercentní a v tabuľke stúpajú hore. „Neviem, čo sa zmenilo. Veľmi nám pomohol teambuilding vo Vysokých Tatrách, kde sa tím ešte viac stmelil. Ťaháme za jeden koniec povrazu a momentálne nám to ide,“ dodáva k otázke, čo sa zmenilo počas reprezentačnej pauzy Martin Bodák. „Určite to nebolo iba v teambuildingu. My sme počas prestávky tvrdo trénovali a pracovali na tých veciach, ktoré nám dovtedy nešli. Dovtedy sme mali ale aj poriadnu dávku smoly. Prehrali sme doma s Nitrou, kde sme boli lepším tímom, prehrali sme s Košicami, ktoré sme doma prestrieľali. Teraz sa to otočilo. Stále sme ale ešte nič nedokázali. Musíme ísť ďalej,“ reaguje tréner Michaloviec Peter Kúdelku, ktorý teambuilding pripravuje aj počas blížiacej sa decembrovej reprezentačnej pauzy.

Kúdelka k Pearsonovi: Je to zjav, aký sa nevidí

Niečo sa ale muselo zmeniť. Zemplínčania vstúpili do ďalšej časti sezóny ako vymenení. Vyhrali šesť duelov v rade, v ktorých majú skóre 36:6. „Určite máme aj športové šťastie. Do zostavy sa nám vrátil po pauze Martin Bodák, ktorý hrá vo vynikajúcej forme. Vrátil sa Chase Pearson, ktorý je pre našu extraligu rozdielovým hráčom. To sú dôvody, prečo sme možno prehrali o gól s Nitrou, prehrali o gól s Košicami. Teraz tu máme rozdielových hráčov, ktorých to baví a baví to celý tím,“ uvádza príčiny úspechu michalovský tréner, ktorý sa zastavil aj pri momentálne najlepšom strelcovi celej extraligy Chasovi Pearsonovi. „Je to zjav. To je obrovský profesionalizmus. On chodí na tréningy ešte skôr ako my tréneri. Toto som v živote nevidel. Je mysľou nastavený presne na to, čo má robiť. Ide o hráča, ktorý pred rokom odohral niekoľko zápasov v NHL a my sme strašne radi, že ho tu máme. Pri ňom sa výborne chytil aj Santos a celý prvý útok hrá perfektný hokej. Nechcem ale, aby to boli iba o tejto lajne. Aj ďalšie útoky majú svoj zmysel a momentálne to výborne sedí,“ pokračuje Peter Kúdelka.

Vráti Pressinger kapitánske céčko?

Zatiaľ, čo Michalovčania sa vezú na víťaznej vlne, bratislavský Slovan sa krčí na dolných miestach v tabuľke. Kríza Slovana vyvrcholila práve v Michalovciach, kde dostali taký debakel, aký nedostal už dávno. „Je to hanba, najťažšia prehra v kariére. Ani si nepamätám, kedy som naposledy dostal desiatku,“ začal svoje hodnotenie kapitán belasých Miroslav Pressinger. „Dlhšiu dobu sme nehrali dobre a teraz to vybuchlo. Musíme s tým niečo robiť. Dostali sme sa gólom do zápasu, následne ale inkasujeme ďalšie dva góly a bolo po zápase. Proste nám to nejde. Súperovi sa odráža na hokejky všetko, nám nič. Musíme sa z toho jednoducho otrepať a ísť do ďalšieho zápasu, ktorý nás čaká v Humennom s čistou hlavou,“ pokračuje Preissinger. Kapitán belasých si pripúšťa aj svoju zodpovednosť. V osobnom rozhovore s asistentom trénera Richardom Kapušom dokonca po zápase navrhol, že príde o kapitánske céčko. „Tým chalanom, čo na tom záleží, hľadajú riešenia, ktoré by dokázali mužstvo nakopnúť. Miro sa „céčka“ nezbavuje, chce ale nájsť nejaký impulz, ktorý by naštartoval mužstvo. Moja odpoveď na to bola, že to nebudeme riešiť horúcou hlavou. Máme pred sebou celú sobotu a rozhodneme sa ako ďalej. Budeme sa o tom rozprávať. Beriem to tak, že sa nezbavuje zodpovednosti, ale chce, aby sa mužstvo naštartovalo správnym smerom,“ reaguje asistent trénera Richard Kapuš, ktorý na tlačovej konferencii zastúpil hlavného trénera Vladimíra Rúžičku.

Jedným slovom hanba, dvoma obrovská hanba

„Šak hrali, jak keby še perširaz vidzeli na ľadze,“ trefne reagoval po zápase v rozhovore s nami bývalý vynikajúci hráč Richard Šechný, ktorý si osobne pozrel v hľadisku debakel svojho obľúbeného klubu. Kým v prvom kole prehrali Slovanisti s Michalovcami na svojom štadióne 2:8, tentoraz utrpeli hanebný debakel, aký dostali v lige naposledy od Skalice vedenej Žigmundom Pálffym, na Zemplíne. „My ani nemáme čo hodnotiť. Jedno slovo - hanba, dve slová – obrovská hanba. Môže sa stať čokoľvek, že sa prehrá aj vyšším rozdielom, no nie takýmto spôsobom. Dostali sme školenie z defenzívy, i ofenzívy. Jediné, čo môžem hodnotiť je prvá tretina. Domáci išli do vedenia, potom prišiel nezmyselný faul a presilovkový gól. Po našom kontaktnom góle sme sa mohli vrátiť do zápasu, no prišli ďalšie chyby, či nevyužité šance. Gól nevieme dať a s obrovskou ľahkosťou góly dostávame. Je to obrovská hanba a výsledok hovorí za všetko,“ uviedol k zápasu Richard Kapuš, ktorý pri viacerých tituloch Slovana niesol na drese kapitánske céčko. Slovanistov nečakala v piatok večer cesta domov. Prespávali totiž v Michalovciach, keďže v nedeľu absolvujú duel na ľade druhého extraligistu zo Zemplína v Humennom. „Nám nepomôže nič iné, ako víťazstvo. V športe sa stávajú aj takéto veci, že dostanete takúto facku a je len na nás, ako sa z toho dostaneme. Musíme urobiť všetko preto, aby sme boli v nedeľu v Humennom úspešní.“

Peter Brendza

.



Uverejnené: 02.12.2023 14:53:56 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.