files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovce: Mesto opäť pripravilo stan pre ľudí bez domova

Michalovská samospráva aj v tomto roku zriadila dočasné prístrešie na prenocovanie pre ľudí bez domova. Na Staničnej ulici, v blízkosti útulku Slovenského Červeného kríža, dalo mesto postaviť celtový stan pre ľudí bez prístrešia. Túto službu mesto ponúkalo aj v minulosti, v rokoch 2016 až 2019, v minulom roku sa k nej po dvoch rokoch pandémie opäť vrátilo a pristupuje k nej aj na sklonku roka 2023.

Celtový stan aj s vybavením zakúpilo mesto a poslúži v zimných mesiacoch ako forma nízkoprahového bývania pre ľudí bez domova. V stane je umiestnených 11 až 12 lehátok, ktoré slúžia ako lôžko na prenocovanie. „Vychádzame zo skúseností, že tento počet by mal byť postačujúci. Teplo v stane zabezpečuje vykurovacie teleso na tuhé palivo. Mesto taktiež finančne zabezpečilo napojenie stanu na elektrinu, zariadilo dostupnosť potrebných hygienických služieb a zabezpečilo nádobu na komunálny odpad aj pravidelný vývoz odpadu. O vykurovanie, poriadok a čistotu v okolí stanu sa stará poverená osoba, ktorej mzdu hradí mesto. O bezproblémový chod tohto provizórneho nízkoprahového ubytovacieho zariadenia sa stará mestská polícia, ktorá pomáha zabezpečovať krízový režim,“ píše samospráva v tlačovej správe. Ľudia bez strechy nad hlavou môžu do stanu prichádzať v čase od 15.30 do 21.30 hod. a odchádzajú najneskôr o 8.30 hodine ráno, kedy sa objekt dočasného ubytovacieho zariadenia uzatvára. Mimo tohto času môžu v stane ostať ľudia so zdravotnými problémami. Stan bude slúžiť svojmu účelu od stredy 6. decembra, kedy ho svätenou vodou požehnajú gréckokatolícki duchovní. Predpokladaný termín ukončenia činnosti nocľahárne je v závislosti od počasia koncom marca 2024. „Osoby, ktoré sa rozhodnú prespať v nocľahárni, musia dodržiavať stanovené pokyny a pravidlá, s ktorými sú vopred oboznámení. Ubytovanie možno odmietnuť napr. osobe, ktorá javí známky požitia alkoholu, omamných alebo psychotropných látok, alebo osobe, ktorá porušila prevádzkový poriadok zariadenia,“ pokračuje samospráva v tlačovej správe.

 

Prvý stan pre ľudí bez domova v meste Michalovce sa podarilo zabezpečiť v roku 2016 prostredníctvom Mestskej polície Michalovce v spolupráci s Ministerstvom obrany SR 2016. Stan vtedy postavili vojaci z miestneho Samohybného delostreleckého oddielu Michalovce. V roku 2017 mesto na základe pozitívnych skúseností z minulej zimy druhýkrát zopakovalo úspešný projekt. Celtový vojenský stan ako nocľaháreň pre občanov bez prístrešia vtedy za pomoci gen. JUDr. Alexandra Nejedlého poskytla Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách. V roku 2018 kúpila samospráva vlastný vojenský stan (v cene približne 1500 eur), piecku na tuhé palivo, postele i matrace. Svojou pomocou prispeli pracovníci Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Michalovciach, ktorí opakovane zabezpečili teplú stravu, potravinovú aj materiálnu pomoc (deky, paplóny) a zdravotnú starostlivosť. V zime 2019 mesto štvrtýkrát rozložilo v blízkosti železničnej stanice stan, kde až do jari prichýlili ľudí bez domova. V decembri 2022, po dvoch rokoch pandémie, sa mesto k tejto forme pomoci vrátilo. Okrem stanu samospráva zabezpečila pre ľudí, ktorí v ňom nocovali, aj teplé jedlo – sýtu kapustnicu s mäsom a hubami. Kapustnica sa podávala na dvakrát, v decembri a koncom januára. Peniaze, za ktoré bolo jedlo pripravené, pochádzali z charitatívneho predaja primátorského punču, podávaného na Mikuláša. Kapustnicu navarila spoločnosť SMM, s.r.o.

.



Uverejnené: 06.12.2023 09:29:25 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.