files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Päťdesiatka michalovského hokeja: Premiéra proti Letanovciam

Michalovský seniorský hokej v roku 2024 oslávi jubileum. Dožije sa päťdesiatich narodenín a to je aj pre nás výzvou priblížiť vám ako klub za túto dobu pôsobil. Nebolo to len o úspechoch, ktoré má Dukla Ingema v posledných rokoch. Michalovčania sa dlho borili aj v tretej najvyššej súťaži, odkiaľ sa museli dostávať až na súčasnú úroveň. Hokej v metropole Zemplína zažil okrem úspechov aj pády a aj o nich bude náš seriál k jubileu. Po pilotnom článku sme sa vám rozhodli priblížiť prvé tri sezóny, ktoré nakoniec skončili historickým postupom do prvej ligy.

Spojenie so Spišskou Novou Vsou

Michalovský hokej mal začiatky síce už niekedy v štyridsiatych rokoch minulého storočia, ten pravý začiatok sa ale datuje do roku 1974. Práve vtedy sa v metropole Zemplína postavila umelá ľadová plocha a hneď v sezóne 1974/75 vznikol klub pod názvom VTJ Michalovce. Bolo to aj zásluhou generála Martina Dzúra, ktorý dal preveriť celú hokejovú čatu zo Spišskej Novej Vsi. Hneď v tejto sezóne klub štartoval v druhej lige. Viedol ho Ján Fedačko.

VTJ Michalovce v sezóne 1974/75 (foto: Zemplínske noviny)

Prvým strelcom Šimurda

Prvý zápas, ktorý je pre Michalovčanov historickým, odohrali v druhej lige, vtedajšej krajskej súťaži Východ proti Letanovciam. Už v druhej minúte duelu dal Šimurda historicky prvý súťažný gól Michaloviec. Na výhru to ale nestačilo. VTJ totiž podľahlo Letanovciam 2:4. Duel videlo 750 divákov! Mimochodom, prvé víťazstvo si michalovský hokej pripísal hneď v druhom kole, v ktorom na domácom ľade vtedy ešte nezakrytého štadióna zvíťazil nad Vyšným Opátskym 3:2.

Fakty z premiérového zápasu
VTJ Michalovce - Letanovce 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Góly: Šimurda, Rybárik – Bong, Podolinský, Štepko, Banáš.
Pred 750 divákmi rozhodovali Maňkoš a Badlík.
Zostava VTJ: Šebek – Sekely, Cibík, Rybárik, Pokorný, Čereba, Doležal, Vlček, Trojča, Osolt, Šimurda, Zbořil, Dušek, Skořepa, Krištof a Masaryk.

Medailová postupka
Michalovčania strávili v druhej lige tri sezóny. V každej sa zlepšovali. V prvej obsadili tretie miesto, v sezóne 1975/76 už boli druhí a v sezóne 1976/77 východnú divíziu vyhrali a postúpili do baráže proti BEZ Bratislava (prvý domáci duel videlo 2500 ľudí!!!). Mimochodom, kapitánom tímu bol otec bývalého slovenského reprezentanta, majstra sveta z Goteborgu a víťaza Stanlyho pohára Michala Handzuša. Aj keď v následnej baráži Michalovčania prehrali s Bratislavčanmi 1:3 na zápasy, v nasledujúcej sezóne už hrali v prvej národnej lige, v ktorej pobudli ďalšie tri sezóny. Následne opäť druhú ligu vyhrali, no po sezóne z nej vypadli. Prvé úspechy v prvej lige prišli na rad až po sezóne 1982/83, kedy sa VTJ opätovne vrátil do prvej slovenskej ligy. História sa písala v sezóne 1985/86, kedy VTJ dokonca prvú ligu vyhral. O tom si ale viac povieme nabudúce...

Víťaz druhej ligy v sezóne 1976/77 (Foto: Zemplínske noviny)

VTJ v druhej lige
Sezóna 1974/75: 3. miesto.
Sezóna 1975/76: 2. miesto.  
Sezóna 1976/77: 1. miesto, účasť v baráži

Fakty z baráže o 1. SNHL
1. zápas: BEZ Bratislava – VTJ Michalovce 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Góly MI: Bačkor a Kráčalík.

2. zápas: VTJ Michalovce – BEZ Bratislava 6:3 (2:1, 2:1, 2:1)
Góly MI: Gabriel, Bačkor, Handzuš, Ľudma 2, Mikuš.
Zápas videlo 2500 divákov!

3. zápas: VTJ Michalovce – BEZ Bratislava 3:5 (1:1, 0:2, 2:2)
Góly MI: Polák, Ovádek, Kráčalík.

4. zápas: BEZ Bratislava – VTJ Michalovce 7:4 (0:0, 4:1, 3:3)
Góly MI: Polák, Bačkor Handzuš, Ľudma.

Konečný stav série 3:1 pre BEZ Bratislava.

Zostava VTJ: Mišura – Ovádek, Polák, Kráčalík, Bačkor, Mikuš, Slávik, Handzuš, Černý, Gabriel, Kleina, Pavlačka, Ľudma, Pirťan, Mydliar, Woltemar, Elbisch, Hulák.

Peter Brendza

.



Uverejnené: 16.12.2023 12:39:55 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.