files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Matta prekonal Gáboríka, Kvasnica verí v humenskú záchranu

Hokejový život to zariadil tak, že v stredajšom stretnutí 32.kola Tipos extraligy, ktorý bol aj v poradí štvrtým zemplínskym extraligovým derby, sa v oboch tímoch predstavili po prvýkrát až traja hráči. Dres domáceho HC 19 po prvýkrát obliekol český útočník Michal Kvasnica, ktorého Humenčania podpísali iba deň pred zápasom. Na druhej strane sa tréneri museli vysporiadať s viacerými chorobami v zostave, a tak dostali šancu aj nádejní juniori. Tréner Michaloviec Peter Kúdelka dal prvýkrát šancu aj osemnásťročnému útočníkovi Viliamovi Kurilovi a iba pätnásťročnému Ivanovi Mattovi, ktorí sa dokonca zaradil do elitnej desiatky v celej extralige.

 

Matta si svoj seniorský debut odbil vo veku 15 rokov, 11 mesiacov a 23 dní. Skôr zaznamenali v extralige debut doteraz iba deviati hráči. Na prvom mieste medzi nimi je Andrej Podkonický a v elitnej desiatke sú aj súčasné nádeje slovenského hokeja Dalibor Dvorský a Šimon Nemec. Vladimír Dravecký, Tobias Tomík a Michal Plančár debutovali v extralige v tejto sezóne takisto. Na druhej strane, Mattovi sa podarilo prekonať napríklad Mariana Gáboríka, ktorého vytlačil z prvej desiatky. „To som ani nevedel. Som veľmi rád, že sa mi to podarilo a dúfam, že moja kariéra bude taká úspešná, ako jeho,“ smeje sa mladý útočník, ktorý sa nedávno v dorasteneckej extralige zaskvel osembodovým zápasom. Bolo to pri výhre 8:7 s Martinom. Pri obrovskej maródke v tíme si na neho spomenul aj tréner Peter Kúdelka. „Volal mi večer pred zápasom, že sa mám hlásiť v stredu ráno na tréningu a večer, že budem v Humennom hrať. V prvom momente som bol v šoku. Zápas som si chcel predovšetkým užiť. Tréner nám mladým hovoril to isté, že máme hrať najlepšie ako vieme a že máme zostať samí sebou. Verím, že som ho nesklamal a prídu aj ďalšie šance v prvom tíme,“ pokračuje hráč, ktorý o týždeň oslávi šestnásť rokov. V Humennom odohral sedem minút a jednu sekundu, a pripísal si na svoje konto jednu strelu na brankár.

Oveľa horšie sa hodnotila premiéra českému útočníkovi Michalovi Kvasnicovi. Dvadsaťtriročný rodák z Ostravy, ktorý pôsobil okrem materskej krajiny aj vo fínskej druhej najvyššej súťaži, ako aj v zámorí, bol po prehre 0:1 po predĺžení samozrejme sklamaný. „Prehrali sme, takže premiéra podľa mojich predstáv nevyšla. Síce sme získali bod, no spokojní byť nemôžeme. Nevyužili sme naše šance, naše presilovky a to nás stalo víťazstvo,“ začala svoje hodnotenie najnovšia akvizícia v kádri extraligového nováčika. Kvasnica sa zastavil aj pri predĺžení, v ktorom Humenčania pri presilovke odvolali brankára, no dostali gól do opustenej brány. „Riskli sme to a nevyšlo to. K súperovmu hráčovi sa odrazil puk a trafil to fakt dobre. Je to škoda. Verím, že v ďalších zápasoch nás smola obíde a radovať sa budeme my,“ pokračuje Michal Kvasnica.

Viacerí hráči pri ponuke najvýchodnejšieho extraligistu hovoria, že Humenné je ďaleko. Pre rodáka z českej Ostravy to ale tak nebolo. „To určite nie. Ozval sa mi klub z najvyššej súťaže a to sa počíta. Som za túto šancu strašne rád. Presvedčil ma samozrejme aj tréner Štrba, ktorý ma tu lákal. Hovoril, že to pre mňa bude určite dobrý krok. Druhým aspektom, ktorý ma presvedčil je to, že Humenné hrá najvyššiu extraligu,“ uviedol Kvasnica dôvody svojho príchodu do tímu nováčika Tipos extraligy. Iný cieľ ako záchranu momentálne posledný celok tabuľky mať nemôže. Kvasnica sám priznáva, že ho láka aj fakt pomôcť „levom“ k udržaniu sa medzi slovenskou elitou. „Samozrejme, že prvoradým cieľom je záchrana. Aktuálne strácame na jedenásty tím iba päť bodov, čo nie je skoro nič. Zápasov zostáva ešte veľa. My jednoznačne musíme naskočiť ne nejakú bodovaciu sériu a určite to pôjde. Káder tu je kvalitný. Môže sa kľudne stať, že sa chytíme a zahráme si aj v play-off. Ten bodový rozdiel fakt nie je veľký,“ pokračuje vlani najproduktívnejší hráč tímu FPS z druhej najvyššej fínskej ligy Mestis. Keďže Kvasnica ale v tejto sezóne na túto produktivitu nenadviazal, jeho cesta s fínskym klubom sa v priebehu sezóny rozišla. „Malo to svoje príčiny. V lete som sa zranil a dlhšie som pauzoval. Chýbala mi zápasová prax a nesadlo nám to ani s tímom. Nedarilo sa nám a preto sme viacerí skončili. Po mojom konci vo Fínsku som mal aj iné ponuky, no tá humenská mi dávala najväčší zmysel. Preto som tu a chcem pomôcť Humennému k záchrane v slovenskej extralige,“ dodal na záver 23-ročný útočník.   

Peter Brendza

.



Uverejnené: 04.01.2024 17:56:12 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.