files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vlajky záľubou i živobytím

 

     

Michalovčan Milan Bicko si už rovných dvadsať rokov zlepšuje finančný príjem výrobou rôznych vlajok.  Tie ho zaujali už v 60-tych rokoch minulého storočia, keď si ich výrobu všimol v istej pridruženej výrobe pri Michalovciach. No nebolo to len to, umelecký cit a zmysel pre tvorbu nadobudol u michalovského maliara Luciho, ku ktorému chodil tvoriť.

     

Zložitý postup

     

 „U pána Luciho išlo o skvelú školu. Zobrazoval som portréty, akvarely či krajinky,“ zaspomínal si vitálny šesťdesiatnik. Vďaka tomu nadobudol umelecké nadanie a vzťah k jednotlivým farbám. No a čoho pri výrobe vlajok najviac fascinuje? „Ten úžasný pracovný postup. Je krásne sledovať, ako vlajka postupne vzniká. Pritom je to neskutočne prácna robota,“ opísal.  Najprv obdrží grafický návrh diela. Ten sa následne spracuje. Na špeciálne pripravené plátno sa osobitne tlačí každá farba. Tým vzniká obraz.  „V rámci jedného výrobného procesu vytlačím s manželkou aj sto vlajok. Ich príprava trvá jeden až dva dni, v závislosti od rozsahu tlače. Všetko si tlačím sám, čo je nesmierne náročné, no zároveň všetko musí byť decentne a pedantne pripravené. Zákazníci sú totiž dosť nároční a všimnú si takmer každú chybičku krásy,“ vyčerpávajúco rozprával. Jeho manželka má na starosti tzv. umelecké obšívanie. Presnejšie povedané, zabezpečuje vyšívané obruby na každej z vlajok. 

    

Aj pre prezidenta

     

Najčastejšie M.Bicko robí vlajky vo formáte A 5. Zhotovuje však aj vlajky vo formáte A 4. „Mojimi zákazníkmi sú súkromné firmy, primátori miest, starostovia obcí, športové kluby, organizátori vytrvalostných podujatí,“ konštatoval rodák z Michaloviec, ktorý sa intenzívne venuje aj záhradkárčeniu. S jeho vlajkami však prišiel do kontaktu aj prezident Ivan Gašparovič, keďže Bickom zhotovené erby zemplínskych obcí dostal od starostov do daru. „Nehovoriac o tom, že zhotovujem i vlajky členských štátov Európskej únie, a to pre potreby mestských úradov a magistrátov,“ pokračoval v rozprávaní zhovorčivý Michalovčan. Jeho produkty sa dostali i do tropickej Afriky, kde ich vyviezli klienti jednej zo slovenských cestovných kancelárií. M.Bicko súčasne robí aj rozličné potlače na tričká. V jeho prevedení majú známku najvyššej kvality. Takže, určite sa v priebehu niekoľkých dní nerozpadnú, ako sa to často v iných prípadoch stáva.  „Rozhodne sa nechcem vychvaľovať, lenže moje produkty sú podľa všetkého cenovo najdostupnejšie na Slovensku. S každým sa viem rozumne dohodnúť,“ zdôraznil. Zároveň ho teší, že ekonomická kríza len minimálne zasiahla do jeho obratu. „Vzhľadom na súčasný ekonomický systém sa budem tejto záľube venovať snáď až do konca života. Len vďaka nej totiž nemám finančné ťažkosti,“ netajil zmysel pre prostorekosť.                                                                                                           

 

 (jn)

 



Uverejnené: 03.02.2011 08:32:17 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.