files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovský zimák prejde rekonštrukciou za milión eur

Michalovský zimný štadión by mal prejsť rekonštrukciou, ktorá sa bude týkať chladiarenského zariadenia. Mesto chce v tomto smere využiť výzvu Fondu na podporu športu v rámci projektu „Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry.“ Projekt v rámci podpory výstavby a rekonštrukcie od Fondu na podporu športu na rekonštrukciu nedávno využila aj Chemkostav aréna, kde sa urobilo nové osvetlenie a ozvučenie. Mesto by sa na tomto projekte malo finančne podieľať tridsiatimi percentami.

Zimný štadión v Michalovciach bol rekonštruovaný v rokoch 2016 a 2017. Tieto práce ale neboli súčasťou rekonštrukcie. Rekonštrukcia by mala pozostávať z dvoch etáp. Cieľom prvej časti tohto projektu je rekonštrukcia a modernizácia technologickej časti chladenia – zdroja chladu pre ľadovú plochu umiestnenú v zakrytej izolovanej hale. Základnou myšlienkou je voľba inovatívneho zdroja chladu s použitím ekologického chladiva, s možnosťou ďalšieho využitia odpadného tepla a čo najefektívnejšou prevádzkou. Jestvujúca zastaralá technológia chladenia s koncepciou veľkoobjemových kompresorov s veľkými elektrickými motormi, ktorá sa používa od 70 - 80-tych rokov minulého storočia, predstavuje neefektívnu, energeticky náročnú prevádzku.

Foto: presilovka.sk

Ľadová plocha by sa mala zmenšiť

Cieľom druhej časti tohto projektu je realizácia nových rozvodov pre zabezpečenie výroby ľadu na ľadovej ploche s úpravou rozmerov plochy na 60,0 x 28,0 m. Rekonštrukcia prináša zníženie nákladov na prevádzku a zvýšenie energetickej účinnosti chladenia. Návrh predstavuje úpravu jestvujúceho technologického kanálu, nové rozvody technológie chladenia, vybudovanie novej technologickej betónovej dosky so systémom rozvodov zahrievania a chladenia (na jestvujúcej betónovej ploche) a úpravu mantinelov. „Prvá časť rekonštrukcie môže byť realizovaná aj za plnej prevádzky štadióna. Druhá časť projektu, ktorá sa týka nových rozvodov na výrobu ľadu, už nie. Celková suma rekonštrukcie je 1 083 399,18 eur. Mesto by sa na nej podieľalo sumou 325 019, 75 eur, čo je tridsať percent z celého projektu. Rekonštrukcia by mala trvať asi sedem mesiacov,“ informovala nás hovorkyňa mesta Mária Stričková. O tom, kedy by mali rekonštrukčné práce prebehnúť sa ešte rozhodne. Dôležitý fakt samozrejme zohrá aj to, či vyjdú plány mesta s tréningovou halou, o ktorej sa hovorí v meste už dlhšie. Tá zase súvisí s tým, že mesto Michalovce je vážnym kandidátom na usporiadanie majstrovstiev sveta do 18 rokov, ktoré sa na Slovensku uskutočnia v roku 2026...

Peter Brendza

.



Uverejnené: 29.02.2024 13:44:11 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.