files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Play-off po trinástich rokoch

Trebišov zažije prvoligové hokejové play-off po trinástich rokoch. Postarali sa o to hráči nováčika TIPOS SHL, ktorí skončia po základnej časti najhoršie na desiatom mieste a prebojovali sa tak do predkola play-off. Podotýkame, že hokejové play-off prvej ligy sa v meste z juhu Zemplína hralo naposledy vo februári 2011, teda pred viac ako trinástimi rokmi. Práve vtedy Trebišovčania nestačili na Spišskú Novú Ves, ktorej v sérii hranej na tri víťazstvá vo štvrťfinále podľahli hráči vtedajšieho HK 0:3 na zápasy. Zaujímavosťou je, že dres Spišiakov vtedy obliekal aj súčasný manažér HK Dukla Ingema Michalovce Marek Mašlonka, ktorý sa v poslednom zápase pri výhre 4:2 prezentoval aj gólom.

Hráči HK našli nasledovníkov v tíme HK Steel Team. Jeho postup do predkola play-off je o to cennejší, že ešte ani týždeň pred štartom súťaže nevedeli Trebišovčania, že dostanú šancu v TIPOS SHL. „Je to pravda. Normálne sme sa pripravovali na štart druhej ligy. Osobne som bol v tomto skeptický. Hrám hokej nejaký ten rok a viem, aká je kvalita v prvej lige. My sme to skladali za pochodu. Veľa hráčov sa tu menilo a nebolo to vôbec jednoduché. Aj preto už teraz môžeme hodnotiť sezónu ako úspešnú a zvyšné zápasy základnej časti a predkola play-off máme za odmenu,“ povedal po stredajšej definitíve postupu do predkola play-off kapitán „oceliarov“ Tomáš Valečko. Trebišovčania si postup zabezpečili výhrou 4:1 nad Považskou Bystricou, keď aktuálne majú na jedenástu Trnavu náskok siedmych a dvanástu Rimavskú Sobotu dokonca trinásť bodov. Dve kolá pred koncom základnej časti im už postup do predkola play-off tak nemôže zobrať nikto. „Keby mi to niekto povedal pred začiatkom ligy, že budeme mať dve kolá pred koncom definitívu záchrany a dokonca aj miestenku v predkole play-off, určite by som mu neveril. Ako hovorím, ja som bol skeptický, keďže som poznal úroveň prvej ligy a vedel som, že nás nič ľahké nečaká. Splnili sme dva ciele a ako hovorím, môžeme si to už užívať,“ dodal Valečko.

Trebišovčania vstupovali do sezóny s dvoma cieľmi – zachrániť sa a prilákať diváka na tribúnu. Oba ciele splnili. „Samozrejme, sme radi, že sa nám podarilo zachrániť prvú ligu aj pre budúcu sezónu. Bola by škoda, keď sme už prvú ligu po desiatich rokoch vrátili tomuto mestu, prísť o ňu. Jednoznačným deklarovaným cieľom bola záchrana. Našim tajným bola tiež účasť v predkole play-off. Hoci sme časť sezóny boli aj na poslednom mieste a nebolo to vôbec ľahké, nakoniec sme splnili všetko, čo sme si predsavzali a to ešte dve kolá pred koncom základnej časti. Sme spokojní,“ reagoval na postup do predkola tréner tímu Dušan Kobeľa. „Káder sme skladali za pochodu. Postupne sa to všetko vykryštalizovalo. Hoci sme boli aj na poslednom mieste a ako hovorím, určitý čas sa nám nedarilo, ja som stále veril, že máme na to ostať v prvej lige aj v budúcej sezóne. Postupne sme to všetko poskladali, všetko to zapadlo tak ako malo a teraz si to už môžeme užívať. Play-off nebolo v Trebišove strašne dlho a preto si to všetci musíme teraz užiť a vážiť. Či už sú to hráči, my tréneri, vedenie klubu, ale aj samotné mesto a diváci,“ dodal Kobeľa, ktorý našiel oporu v asistentovi Miroslavovi Ihnačákovi.

Skúsený kormidelník bol mimochodom v minulosti jeho trénerom a dokonca viedol aj viceprezidenta klubu Radovana Petruňu. „Osobne som strašne rád za šancu, ktorú som dostal od vedenia klubu na začiatku sezóny. Ciele sme splnili, hoci to bolo ťažké. Teraz si to môžeme užívať. Som strašne rád, že sa tento klub vrátil do prvej ligy, pretože Trebišov si túto súťaž rozhodne zaslúži,“ skonštatoval skúsený kormidelník, ktorý Trebišov viedol aj v sezóne 2009/10 a určitý čas s nim bol aj lídrom prvej ligy. „Vtedy sme to z posledného miesta dali na prvé. Teraz boli ciele menšie, no ako hovorím, som rád, že sme ich splnili,“ smeje sa Ihnačák.

V predošlých dvoch sezónach patril medzi ofenzívne opory tímu Matúš Matis. Tridsaťročný útočník, ktorý podľa vlastných slov v minulých dvoch sezónach s vrcholovým hokejom nechcel mať nič spoločné, sa nakoniec dal prehovoriť a aj v tretej sezóne v trebišovskom drese patril medzi výrazné opory tímu, keď mal produktivitu takmer bod na zápas. „Sme určite radi za to, že sme si splnili cieľ, ktorý sme si dali. Zachránili sme sa, my sme ale chceli viac a som rád, že sme vybojovali aj play-off. Trebišov si to určite zaslúži,“ rozhovoril sa skúsený útočník, ktorý má za sebou aj účinkovanie v zámorí, vo Švédsku, či Francúzsku. Súpera v predkole play-off určia Trebišovčanom až posledné dve kolá základnej časti, ale... „Misiu sme splnili, teraz si to musíme už iba užívať. Verím, že diváci si nájdu cestu na štadión aj na play-off a budú našim ďalším hráčom,“ dodal Matúš Matis.

Aj keď nováčik TIPOS SHL išiel do súťaže skromne a hlavne na poslednú chvíľu, hanbu mestu určite neurobil. „Jasne sa ukázalo, že Trebišov je hokejové mesto. Hráči nadviazali na tie sezóny, kedy sme hrali prvú ligu a bol tu zakaždým plný štadión. Ja by som sa chcel aj touto cestou hráčom, trénerom a vedeniu klubu poďakovať za dobrú reprezentáciu mesta,“ povedal primátor mesta Trebišov Marek Čižmár, ktorý pred stredajším zápasom prišiel do šatne hráčom aj osobne poďakovať. „Pokladal som to za moju povinnosť. Hrali za Trebišov a reprezentovali ho výborne,“ pokračuje Čižmár, ktorý neskrýval radosť, že Trebišov uvidí prvú ligu aj v nasledujúcej sezóne. „Celé to prišlo na rýchlo, takže sa zo začiatku horšie výsledky aj čakali. Postupne sme ale všetci verili, že sa podarí záchrana a osobne som strašne rád, že prvá liga ostane v meste aj v ďalšej sezóne. Som o tom presvedčený, že Trebišov historicky patrí do druhej najvyššej hokejovej súťaže,“ dodal prvý muž mesta.  

Peter Brendza

.



Uverejnené: 01.03.2024 09:46:48 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.