files/7us07x2v5y4jjmre.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prišiel, videl, zachránil. Ostane Straka v Michalovciach?

To, čo František Straka sľúbil pri svojom príchode do Michaloviec, to do bodky splnil. Český trénerský odborník nabudil hráčov MFK Zemplín tak, že sa vyhrabali z najhoršieho a v baráži sa im podarilo zachrániť najvyššiu futbalovú Niké ligu.

Po splnenej misii prichádzajú na rad aj ďalšie otázky. Zostane úspešný tréner, ktorý sa na záchrane podieľal už vo viacerých kluboch v Michalovciach aj naďalej. Aj po necelom týždni ale Straka odpovedá rovnako. „Na rovinu hovorím, zostal by som rád, no zatiaľ neviem. Viem, je to otázka, ktorá zaujíma celú verejnosť v Michalovciach, no zatiaľ fakt neviem,“ hovorí bývalý československý reprezentant, ktorý futbalovú kariéru uzavrel v Nemecku.

Zemplínčania boli pri jeho príchode v kríze. Dvadsať duelov čakali na premiérové víťazstvo. So Strakom ho dosiahli na druhý pokus. Po jeho príchode sedem ligových duelov neprehrali a vyhrabali sa z najhoršieho. Dohnali desaťbodovú stratu na Košice, ktoré dokonca pred posledným nadstavbovým kolom predbehli o tri body. V poslednom kole ale o túto výhodu prišli a museli sa zachraňovať v baráži s Petržalkou. Tá dopadla v ich prospech, hoci najskôr na pôde súpera prehrali 1:2. Domácim víťazstvom 2:0 si zachovali príslušnosť v Niké lige aj pre sezónu 2024/25, ktorá by mala byť ich desiatou medzi slovenskou elitou. „Bola to určite ťažká pozícia a jedna z najťažších záchran, ktorú som musel zvládnuť. Neustále sme museli. Museli sme vyhrávať, museli sme bodovať. Hovorí sa, že posledný krok je najťažší a taký aj náš bol. My sme ho mohli spraviť už v Košiciach, no nespravili sme. Išli sme do baráže, prehrali sme aj v Petržalke. Bolo to určite náročné. Aj keď sme nezvládli zápas v Košiciach, aj zápas na Petržalke, ja som bol o tom presvedčený, že sa zachránime. Som rád, že som mal pravdu. Ja vždy hovorím, mám tu svoju energiu a tú dávam vám. Som rád, že sme zabrali, vstali z bahna a zachránili sme ligu pre Michalovce,“ zdôraznil František Straka.

Toho tím dosiahol v nadstavbovej časti sedemnásť bodov, čo je tretí najlepší výsledok zo všetkých tímov v lige a v nadstavbe získali Michalovčania dokonca o jeden bod viac, ako majster ŠK Slovan Bratislava. Viac bodov v nadstavbe získala iba Dunajská Streda (21) a Trnava (18). Rovnako sedemnásť bodov v nadstavbe získala aj Skalica a Banská Bystrica, ktorí rovnako účinkovali v dolnej nadstavbe o udržanie sa.  

Michalovce? Zaslúžene mesto športu!

Český futbalový odborník si veľmi vážil hlavne podporu mesta. Hneď po jeho príchode ho pozval primátor Miroslav Dufinec na obed, z ktorého prišiel veľmi spokojný. „Nepočítal som s tým, že ma tu budú vítať primátor, viceprimátor, či ďalší ľudia. Videl som, že ľuďom v meste na tom záleží a že mi veria. Boli sme v ťažkej pozícii. Zvládli sme to aj vďaka tej energii, ktorú som dostal. Práve to som potreboval, takúto podporu vidieť, že tu na futbale ľuďom záleží,“ rozhovoril sa na margo svojho začiatku na Zemplíne Straka, ktorý následne svoje slová rozmenil na drobné.

František Straka nadhadzovanými svojimi hráčmi (foto: Róbert Andrejov)

„Hneď po prvom zápase v Žiline sme išli spolu všetci na hokej. Bol to skvelý team-building. Pomohlo to dať mužstvo dokopy. Videl som ale aj to, ako športom žije celé mesto. Nie je to iba futbal, ale aj hádzaná, či hokej a aj ďalšie športy. Pamätám si, ako sme išli na zápas do Bystrice a na Štrbe sme sa stretli s hokejistami, ktorí išli vtedy do Nitry. Hneď sme sa spolu vyfotili, zaželali si úspech a išli sme ďalej.“ „Franziho“ sme neprekvapili ani konštatovaním, že Michalovce boli v roku 2019 mestom športu. „To určite nie! Vidím na tých ľuďoch tu obrovskú energiu. Šport je tu fenoménom. Tí ľudia tu si ho zaslúžia aj naďalej a týmto nadšením získali aj mňa.“  

Komentár: Zísť zo zlatomoraveckej cesty

Mal by František Straka ostať na Zemplíne aj naďalej? Podľa nás, keď to podmienky v klube umožnia, určite áno. Práve Straka bol najväčším hnacím motorom za záchranou. Michalovskí futbalisti majú za sebou čo sa týka výsledkov najhoršiu sezónu, odkedy sú medzi slovenskou elitou. Zabudnuté sú už dve účasti v nadstavbe o titul. V posledných štyroch sezónach je to stále o tom istom. O záchrane!  Je pravdou, že na jedenástom mieste skončili aj v ich premiére vo vtedy ešte Fortuna lige, no vtedy jedenásta priečka znamenala záchranu a nie odchod do baráže s druhým najlepším druholigistom. Michalovčania si ale o to koledovali nielen túto sezónu, ale aj tie predtým. Už tretiu sezónu v rade (sezónu 2021/22 nepočítame, keďže v nej vypadli až tri tímy...) sa totiž zachraňujú medzi elitou posledným zápasom sezóny. Minulú sobotu im to aj do tretice vyšlo. Samozrejme, treba sa z toho na chvíľu potešiť, ale len na chvíľu. Pred prahom je ďalšia sezóna a je potrebné, aby jubilejná desiata sezóna medzi slovenskou elitou nebola aj poslednou.

Hovorí sa, dovtedy sa chodí so džbánom po vodu, dokedy sa ucho neodtrhne. Michalovčania opakujú tie isté chyby. Prípravu začnú s minimom hráčov, ktorých potom naháňajú na trhu v auguste a septembri, či v januári v zimnom prestupovom období. Výsledok sa teraz prejavil v tom, že na víťazstvo čakali dlhých dvadsaťjeden duelov (viacerí hovorili, ešte šťastie, že tu je ten ViOn...). Nakoniec im ale pomohol príchod Františka Straku. Pod jeho vedením neprehrali sedem duelov v rade a dostali sa z najhoršieho. V nadstavbovej časti o udržanie sa boli dokonca bodovo najlepším tímom. Pod Strakovým vedením prehrali iba v štyroch dueloch zo štrnástich (doma so Skalicou, v Trenčíne, v Košiciach a na Tehelnom poli s Petržalkou), v desiatich bodovali. Nie vždy sa ale takýto finiš musí podariť. Aj preto by mali byť na Zemplíne ostražití. Príklad by si mali zobrať z osudu Zlatých Moraviec, ktoré sa tiež posledné sezóny zachraňovali. Naposledy sa im to podarilo v baráži, teraz už nemali nárok. Michalovčania momentálne razia ich cestu a keď nepríde k potrebnej otočke, zo „zlatomoraveckej cesty“ nezídu...  

Peter Brendza

.



Uverejnené: 31.05.2024 16:37:16 files/sm2hz6oeeogiu6ob.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/to6v4ahukd8jatik.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/xz355oh30psq74gu.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.