files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Manželstvá nik nerieši, rozvody áno

 


Počas týždňa manželstva sme sa preniesli do obdobia, keď sa dievčatá vydávali v 16-tich rokoch. Dnešné 20-tky by boli kedysi starými dievkami. S vekom vydaja sa zmenila aj sobota na piatok. Cirkev sobáši páry, ktoré spolu už bývajú. Moderná doba priniesla tiež moderné problémy v manželstve a vysokú rozvodovosť.


Cirkev neakceptuje predmanželský život, ale sobáši i tieto páry


Časy sa menia a doba, keď sa vaše prababičky museli vydávať v 16-tich rokov je našťastie preč. ,,V roku 1938 sa vydávala moja mama v 16-tich rokoch,“ vraví 71-ročný Milan. Rozdiel je aj v tom, že sa ,,nemuseli“ ako mnoho dnešných dievčat. Počatie dieťaťa pred svadbou sa pokladalo za veľkú hanbu celej rodiny. Konzervatívnejšie osoby to vnímajú stále rovnako, pravdou však je, že doba pokročila. Čoraz viac sú modernejšie páry, ktoré majú najskôr deti a až potom uzatvárajú manželstvo. Aj v kostoloch. ,,Je to prevrátenie podstaty sviatostného manželstva, ktoré je vyvrcholením snúbeneckého obdobia v živote chlapca a dievčaťa a v prijateľných hraniciach má svoje čaro. Manželstvo je začiatkom večného vzťahu muža a ženy až kým ich smrť nerozdelí,“ hovorí o.ThDr. Vlastimil Bajužik PhD. Na to, či to znamená, že cirkev už akceptuje, ak kňaz sobáši páry, ktoré spolu bývajú a majú deti odpovedá ďalej:,, Keď sú však v období snúbeneckého vzťahu porušované hranice, tento vzťah je hriešny, keď do tohto vzťahu príde dieťa, nie je to prekážkou, aby sa uzavrelo sviatostné manželstvo. Cirkev neakceptuje predmanželský (pohlavný) život ani to , že snúbenci spolu bývajú. Rešpektujeme slobodnú vôľu a rozum človeka a katechézou upozorňujeme, že to čo je "moderné" nemusí byť prospešné,“ vysvetľuje gréckokatolícky farár.

 

Mení sa miesto aj deň na svadbu


Moderná doba nepriniesla len odlišné pohľady na spolužitie muža a ženy, ale i nové miesta na sobáš. Okrem tradičných matrík, obecných úradov a kostolov sú v móde aj zámky, hrady, kaštiele, či voľné priestranstvá v prírode. Všetko tu už raz bolo. Doba, keď sa na hradoch brali len budúci králi je preč. V súčasnosti sa chce každá nevesta cítiť ako princezná, tak prečo si nevystrojiť svadbu na hrade. Z pohanských čias zase vychádza spojenie zväzku v prírode, v lese, na lúke. Manželský sľub tam skladajú zväčša ateisti, ktorí sa nechcú sobášiť na všednom úrade, ale výnimkou nie sú ani katolíci. Je zárukou sobáš uzavretý v kostole? ,,Záruka nie je ani v cirkevnom ani v úradnom. Všetko je postavené na vzájomnom rešpekte , tolerancií a hlavne láske manželov. Ak manželia všetko vyskúšajú pred manželstvom, čo budú robiť potom?  Ak neobjavia krásu jeden v druhom a nebudú ju zušľachťovať každý deň, hoci by sa sobášili v Káne galilejskej ich spoločný život bude iba sebeckým živorením a čakaním na príležitosť kedy to ukončiť,“ hovorí o.Vlastimil Bajužik. Rozdiel medzi matrikou a chrámom nie je možné podľa neho porovnávať, ak sa majú dvaja ľudia skutočne a úprimne  radi, nepresadzujú svoje ego na úkor druhého. Dodáva, že na mieste nezáleží, ale matrika  je uzavretie manželstva pred štátom a chrám po splnení cirkevnoprávnych podmienok je uzavretie sviatostného manželstva pred Bohom. S miestom sobáša sa zmenil aj deň. Nielen sobota, ale i piatok je dňom sobáša v kostole. Ľudia majú mylnú mienku, že piatky sú svadby neprípustné. ,,Cirkevný sobáš podľa cirkevného práva alebo pastoračnej praxe nemá pevne stanovený predpis, čo sa týka dňa v týždni. Berie sa však ohľad na obdobie v cirkevnom roku, kedy sa podľa cirkevných prikázaní odporúča zdržať sa hlučnej zábavy a hlučnej hudby (40-dňový pôst pred Páschou). Zaužívané soboty sú pre svadobčanov najprijateľnejšie, nakoľko po sobote je deň sviatočný a deň pracovného pokoja. Postupom času bude bežný aj iný svadobný deň - zvykneme si,“ objasňuje o.Vlastimil.

 

Predmanželská náuka môže vraj predísť problémom


,,Moja stará mama sa vydávala v 19-tich rokov,“ hovorí 25 ročná Lucia. Hranice vydaju v 16-tich sa postupne posúvali. Kedy stará dievka v 20-tich rokoch sa dnes považuje sa príliš mladú na vydaj. Terajším ženám je vyčítané, že uprednostňujú kariéru pred dieťaťom, rodinným životom a svadbou. Problém nie je len v kariére, ale najmä v peniazoch. Podľa prieskumov sa hranica vydaja posúva pre nedostatok financií, neuplatnenie sa na pracovnom trhu, nevlastnenie bytu/domu. Mladí ľudia sú nútení brať si pôžičky a zadlžiť sa. ,,Ani v tých časoch neboli peniaze ani práca, a predsa sa ľudia brali príliš mladí,“ rozpráva pani Anna. ,,Uzatvárali manželstvá podľa toho, kto bol ako majetný, dievča pochádzajúce z dediny sa vydalo rovnako za chlapca z dediny.“  Koniec manželskej rozprávky znamená začiatok rozvodu. ,,V minulosti ľudia nevedeli, čo je rozvod. V obciach rozvody nebývali vôbec, viac sa objavili v mestách,“ dodáva 68-ročná dôchodkyňa. V 21.storočí je rozvodov veľa. ,,Počas roku 2010 sme riešili 3 rozvodové konania,“ hovorí jeden zo štyroch notárov v Michalovciach. ,, V novom roku zatiaľ žiadne.“ K dispozícii sú ďalší 16 advokáti, ktorí vám radi poskytnú svoje služby za nie malú sumu. Je na každom, či využije právnu pomoc. K súčasnému stavu manželstiev sa vyjadruje aj o.ThDr. Vlastimil Bajužik PhD.:,, Manželstiev, aj sviatostných, sa uzatvára čoraz menej.“ Problém vidí v ekonomickej situácii, vypočítavosti, ale i opatrnosti. ,,Prešiel som viacej inštitúcii samosprávy, mimovládnymi inštitúciami, aj 3. sektor a nikde,  nikde sa neponúkajú snúbencom okrem Cirkvi predmanželské náuky a to je chyba.“ Pokračuje, že spoločnosť rieši iba následky, a to týrané ženy a deti, gamblerov, alkoholikov, narkomanov, opustených atď. Na záver dodáva radu:,, Ponaučenie - veľa sa pýtajte, ak vstupujete do manželstva, je to naveky.“


Veronika Cholewová

 



Uverejnené: 15.02.2011 11:39:30 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.