files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Servisné komunitné centrum pomáha ľuďom

 

    

Na začiatku tohto roka začalo s činnosťou Servisné komunitné centrum. Poskytuje sociálne poradenstvo marginalizovaným skupinám obyvateľstva. Fyzickým a právnickým osobám pomáha len v prípade realizácie projektov vo verejnom záujme.

      

Cezhraničná spolupráca

    

Centrum sídli na 1.poschodí staršej časti B-budovy michalovského mestského úradu na Námestí osloboditeľov (v blízkosti hlavnej pošty). Jeho zriaďovateľom je združenie Karpatský euroregión Slovensko. Je zároveň súčasťou Občianskeho združenia Nová cesta, ktoré podáva pomocnú ruku rôznym skupinám obyvateľstva. Uvedené centrum vyvíja činnosť na južnom Zemplíne, ďalej v mestách Užhorod a Sátoráljaujhélyi a ich okolí. „Prečo realizujeme aktivity práve na tomto teritóriu? Z jednoduchého dôvodu. Centrum totiž pôsobí na báze cezhraničnej spolupráce,“ vysvetlil hlavný konzultant Servisného komunitného centra Mgr.Ladislav Horváth.

     

Preplatia cestovné

     

„Chceme byť ústretoví aj voči školopovinnej mládeži. Mnohí rodičia žiakov vyšších ročníkov základných škôl nemajú dostatok peňazí na finančné zabezpečenie svojich detí. Preto desiatim z nich naše centrum pravidelne preplatí polovicu mesačných nákladov na cestovné,“ priblížil jednu z aktivít.  V prvých februárových dňoch dalo o sebe vedieť už šesť školákov. L.Horváth zdôraznil, že spomínané výdavky im budú preplatené už na začiatku budúceho mesiaca. Samozrejmosťou však bude predloženie platných cestovných lístkov za daný mesiac.

        

Ďalšia škola

       

„V septembri tohto roka by vo vybraných priestoroch v Malčiciach malo vzniknúť detašované pracovisko Strednej odbornej školy v Kežmarku,“ priblížil ďalší projekt Servisného komunitného centra.  Jeho súčasťou by mali byť vyučovacie strediská v Sobranciach a Pavlovciach nad Uhom. Vo všetkých troch zemplínskych vzdelávacích inštitúciách by malo získať vedomosti  100 až 110 žiakov. „Učebné osnovy budú zamerané na stavebnú výrobu, drevovýrobu, kovovýrobu a prácu s textilom. Vyučovanie bude tvoriť aj odborná prax, ktorú zrealizujeme v spolupráci s príslušnými samosprávami a podnikateľskými subjektmi. Prebiehať však bude aj v našich vlastných dielňach,“ pokračoval v rozprávaní. Študenti budú vybraní na základe prijímacích skúšok. Časť pedagógov bude učiť externe, ďalší na plný úväzok. „Detašované pracovisko vznikne na základe našej veľmi dobrej spolupráce s kežmarskou Strednou odbornou školou, ktorá sa stane jeho zriaďovateľom,“ uzavrel túto tému L.Horváth. 

    

Hlavne vzdelávanie

    

Servisné komunitné centrum postupne vytvorí podmienky aj na zriadenie hygienických centier v jednotlivých obciach. Plánuje zriadiť Agentúru dočasného zamestnávania. Vďaka tomu by sa mali absolventi škôl rýchlejšie uplatniť na trhu práce. „Z toho, čo sme si povedali jednoznačne vyplýva, že sa Centrum realizuje predovšetkým na poli vzdelávania,“ uzavrel. V jednom z budúcich týždňov bude  v Novinách Zemplína  zverejnený aj článok o aktivitách OZ Nová cesta.

                                                                                                 (jn)



Uverejnené: 16.02.2011 01:07:16 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.