files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Lopta alebo drogy? Záleží na svedomí

 

Stretli ste sa už niekedy s tým, že ste nejakú vec mysleli veľmi dobre, ale mala úplne opačný účinok? S rovnakým problémom sa vyrovnávajú tvorcovia kampane Zober loptu, nie drogy. Športové podujatia pre mladých sa uskutočňujú periodicky, súťaží sa vo volejbalových, hokejových či futbalových turnajoch. Deti a mladiství však veľmi radi odhaľujú nové veci a túžia po nových skúsenostiach. Občas im aj reklama zameraná proti drogám ako prvá sprostredkuje stretnutie s omamnými látkami.


Svoje o tom vedia aj základné a stredné školy

 

Najviac prezentácii, ktoré sa snažia obmedziť užívanie nevhodných látok pre deti, sa uskutočňuje ešte v školských laviciach. Riaditeľstvá sú sklamané. Zatiaľ čo v mládežníckom prostredí bol výskyt drog pred prednáškou takmer nulový, po prezentácii rapídne stúpol. Chlapci a dievčatá sa pútavo dozvedajú o zlých účinkoch cigariet, alkoholu či liekov a láka ich na základe vlastnej skúsenosti presvedčiť sa o pravde týchto tvrdení. Spočiatku si žiaden človek nedokáže uvedomiť, aký zhubný vplyv má droga na ľudský organizmus. Závislý človek netuší, že je závislý a potrebuje pomoc najbližšieho okolia. Z takýchto neblahých výsledkov sú najviac znechutení práve ich tvorcovia. Najhorší je fakt, že človek, ktorý začne s konzumovaním drog, nie je schopný s tým tak ľahko prestať. Bez liečenia a odbornej pomoci sú mladí ľudia v čoraz častejších prípadoch odsúdení na smrť.


Výnimkou nie sú ani Michalovce

 

Zamysleli ste sa už nad tým, prečo človek siahne po cigarete? Najprv je to iba vec vkusu, imidžu. Chlapci sa dívajú na televíziu a sledujú vymyslených bohatých podnikateľov, ako slastne bafkajú kubánske cigary. V telke to vyzerá naozaj dobre, azda to také bude aj v skutočnosti. Mladík si zapáli jednu, dve a časom zistí, že si ich už pripálil stovky. Po rokoch navštívi doktora a má rakovinu pľúc. Takýto zjednodušený a naivný obraz čaká desiatky Michalovčanov a Michalovčanky. Len sa rozhliadnite, koľko mladých zbadáte na ulici s cigaretou v ruke. Fajčenie je považované za tú najneškodnejšiu drogu. Čo potom dokážu ostatné omamné látky a alkohol? Rozvrátené rodiny, dopravné nehody, krádeže... Záleží iba na našom svedomí.

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 23.02.2011 10:24:31 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.