files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Niektoré michalovské predavačky odpudzujú zákazníkov

 


V metropole Zemplína sú ľudia nespokojní s prístupom predavačov v obchodoch. Podľa nášho prieskumu im prekáža najviac nepríjemné správanie, nevšímavosť a drzosť personálu. Najmilší sú v súkromných malých butikoch, najhorší vo veľkých nákupných reťazcoch.

 

Malé obchodíky vedia doceniť zákazníka

Michalovčania vstupujú do obchodu, kde ich už pri prvom pohľade odrádza výraz predavačky. Aj ak by si radi vybrali nejaký ten kúsok, strácajú vraj chuť. To, že si predavač nevšíma zákazníka, berú ako samozrejmosť. Podľa viacerých opýtaných, Michalovčanov oveľa viac rozčuľuje, ak sa k ním predavačka správa ako k menej cennému a nie ako k zákazníkovi. ,,Keď prídem do predajne R. s oblečením, niekoľko predavačiek na mňa podradene zazerá, preto chodievam do rovnakého obchodu do iného mesta,“ tvrdí Lenka. Náš malý prieskum ukázal, že najväčší problém predstavujú práve predajne s oblečením. Priamo v centre Michaloviec žiaľ zaniklo mnoho malých obchodov a nahradili ich ,,čiňaky“. Vznikli však aj malé súkromné obchody, v ktorých často stoja za pokladňou priamo ich majitelia. Podľa toho sa aj správajú ku každému kto vstúpi do vnútra.


Nezáujem personálu

Blízko oblečenia je kategória spodná bielizeň, pančuchy, silonky a obchody s podobným tovarom. Predajcov ľudia hodnotia výborne. ,,Neviem, čím to je, ale tu sa ešte predavačky usmievajú, poradia a sú milé,“ vraví Michaela. Rovnako tiež predajne s obuvou stále disponujú personálom, ktorý ľudí ,,obskakuje“. Samozrejme dnes sú i veľké obuvi, kde si každý vyberá číslo topánok sám, preto je niekedy ťažko nájsť nepoprehadzované páry. V obchodných centrách ľudia neočakávajú príliš veľký záujem o ich osobu zo strany predavačiek. Obchod s hrami ponúka sediaceho mladého človeka, ktorý sa ani len neodzdraví a chlapci kupujúci si rôzne PSP, PC hry a pod. zdá sa vedia o nich viac než samotný predávajúci. Zvierací obchod má nielen milých obyvateľov, ale i predavačov, ktorí dokonca k ľuďom pristúpia. Dnes trochu nezvyčajné. Dokonca vedia aj poradiť, čo sa v takýchto obchodoch dosť žiada. V predajniach s elektronikou nie je núdza o ochotných predavačov. Hoci k zákazníkom rýchlo pribehnú a snažia sa im poradiť, nie vždy disponujú potrebnými znalosťami. Občas má viac vedomosti o danom výrobku aj zákazník, a preto daný predavač nedokáže odpovedať na jeho otázky. Priemerne hodnotia ľudia parfumérie. ,,Síce mi poradili, ale pozerali na mňa ako na zlodeja, lebo som pri vstupe pípala vďaka neodkódovanej knihe,“ hovorí Zuzana. Oveľa horšie dopadli s verejnou mienkou drogérie. ,,V drogérii D. pri mne neustále krúži ochranka a nemôžem si vybrať v pokoji, čo potrebujem, asi im chýba kamera,“ sťažuje sa pani Marianna. Na podobnom názore sa zhodli viacerí opýtaní.


Nízky plat zodpovedá správaniu

Veľké obchodné reťazce nahrádzajú malé obchodíky. Rozdiel je značný. V známom kníhkupectve P. vás obslúži predavačka žuvajúca žuvačku tak, aby o tom vedel každý. V menších kníhkupectvách v meste sa vám ochotne venujú. ,,Nákupné centrá sú fajn, ale s obsluhou je to horšie,“ dodáva pani Katka.  Seniorka Mária vraví:,, Predavačky sa správajú tak, aký majú aj plat.“ Opýtali sme sa priamo na situáciu predavačky v jednom z obchodov šatstva a obuvi v centre mesta. ,,Musím robiť od rána do večera, nevidím moje deti a dostávam minimálnu mzdu. Prevádzkovatelia sa k nám správajú zle,“ rozhorčene sa vyjadruje predavačka v ,,číňaku“. ,,Čoskoro dám výpoveď a pôjdem robiť čašníčku, tak budem mať aspoň dva dni voľno.“ Predavači v obchodoch sú tiež len ľudia, ale vy ste zákazníci. S rovnakým problémom sa ľudia stretávajú aj v ostatných mestách, ale keďže Michalovce sú menším mestom, obyvatelia to pociťujú zreteľnejšie. Nie vždy je zákazník pán. Netreba však popierať, že stále sa nachádzajú v obchodoch aj milí predajcovia, hoci tvoria len minimum.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 28.02.2011 13:08:55 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.