files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Kultúra je pre mladých cudzí pojem

 

 

Kino? Kniha? Divadlo? Tieto pojmy sa rýchlosťou vetra vytrácajú z povedomia dnešnej mládeže. Na Zemplíne máme, našťastie, všetky spomenuté druhy kultúry, no využívame ich čoraz menej. Mladí Michalovčania sa vyhovárajú na dobu, v ktorej žijú. Ak chcú film, nemusia ísť do kina – jednoducho si ho stiahnu cez internet a pozrú na svojom DVD prehrávači.

Divadlá obľubujú najmä starší občania a v oveľa väčšej miere sú to ženy. Podobne je to aj s literatúrou. Kultúra a umenie má predovšetkým sýtiť ducha a napĺňať nás. Tínedžeri sa síce môžu vyhovárať na uponáhľané zmedializované storočie, no chyba je v nich.

Film

 Michalovské kino Centrum je ozajstné zemplínske centrum kultúry. Americké filmy sú dnes bezkonkurenčné. Nevyrovná sa im kniha, balet ani muzikál, no michalovská kinosála sa už nezapĺňa ako kedysi. Niektoré akčné trháky a novinky stále dokážu vypredať celú sálu, ale nie je to to pravé orechové. Skutočným lídrom filmového plátna sú televízory, ktoré má snáď každá domácnosť. Kiná sa využívajú najmä ako miesta pre randenie, večer strávený s priateľmi.

Vo veľkej sále MsKS hosťujú prešovské, bratislavské či košické divadelné súbory a herci. Kreslá sú zakaždým úplne obsadené, no stredoškolákov by ste tu hľadali márne. Práve násť-ročný by sa mali v divadle vyžívať najviac a radovať sa z neho. Tvrdia však, že je to nuda, strata času a zbytočnosť. Sťažnosti sa hrnú aj na účet vysokých cien vstupeniek. Za Rozmarného ducha, v ktorom vystupovali známi bratislavskí herci, ste zaplatili 14 eur. Mládež by do divadla mohla prilákať aj zľavnená cena.

Knihy

Próza a poézia sú z pohľadu mládeže veľmi slabo využívané spôsoby trávenia voľného času. V dobe veľkého rozmachu písania kníh je až zarážajúce, ako sa k literatúre stavajú mladí Zemplínčania. Opýtali sme sa 16 ročného Dávida, čo si myslí o čítaní a umení všeobecne: „Jediná knižka, ktorú som v živote prečítal, bola Už ho vezú. Mali sme ju na povinné čítanie... Do kina sem-tam zájdem, ale dnes už máte všetko na internete. Divadlo navštívim iba ak zo školy, vôbec ma to neláka.“

Kultúra určite nie je cudzí pojem pre dievčatá; mladíci by však mohli okrem počúvania hudby a pozerania TV siahnuť aspoň po novinách.



Uverejnené: 08.03.2011 08:56:21 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.