Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa na sociálnej sieti avizoval, že pozmení pravidlá lovu rýb na Zemplínskej šírave. Momentálne tu platí pravidlo Chyť a pusť. Vykonal preto s tunajšími rybármi monitoring rýb, ktorý mal potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť PCB látok v rybách, ktoré sa sem dostali ešte v 80 rokoch zo závodu Chemko Strážske.
Pravidlo chyť a pusť platí na šírave od roku 2005, teda už dvadsať rokov. V jeseni minulého roka miestni rybári spolu so štátnym tajomníkom vylovili zhruba 30 rýb, ktoré poslali na rozbor. „Veterina v Košiciach nám spracovala výsledky. Monitoring dopadol tak, že ryby nie sú vhodné na konzum,“ povedal štátny tajomník envirorezortu Štefan Kuffa. „Tie ryby vždy majú tie PCB látky, hoci sa našli dve, ktoré ich mali na hrane. Výsledky sú aké sú. Zemplínska šírava je vodou - dá sa povedať na Slovensku po rybej obsádke najlepšia. Veľká obsádka je tu kapra, potom je tu sumec, šťuka, zubáč, pleskáč, uhor. Teda prakticky všetko,“ reaguje predseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Vladimír Šaffa. Hraničná hodnota PCB látok v rybách je 125 nanogramov na gram čerstvej hmoty. Podľa meraní z vlaňajška v šírave mali ryby osemnásobne viac. „Zemplínsky región patrí k oblastiam celosvetovo medzi najzávažnejšie postihnuté znečistením PCB. Dodnes sú enormné množstvá PCB kumulované v sedimentoch vodnej nádrže Zemplínska šírava. Obsah PCB v jej dnovom sedimente prekračuje stanovené limity asi 1000 násobne,“ vyberáme zo stanoviska štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Rekreanti, ktorí sa na Zemplínsku šíravu prídu v lete okúpať, sa však vody báť nemusia. Regionálny úrad verejného zdravotníctva vodu monitoruje aj na prítomnosť PCB látok. „Polychlórované bifenyly sú látky, ktoré nie sú rozpustné vo vode a preto nepredstavujú žiadne zdravotné riziko pre kúpajúcich sa vo vodách Zemplínskej šíravy. Doposiaľ nikdy tam neboli izolované polychlórované bifenyly. Áno, v rybách sa môžu vyskytovať pretože polychlórované bifenyly sa rozpúšťajú v tukoch a zachytávajú sa v tuku rýb. Vo vode ale nie sú,“ hovorí okresná hygienička Janka Stašková.