files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovskí diabetici sú fenoménom na Slovensku

 

 

 Hoci sa to možno nezdá, cukrovka je veľmi nebezpečné choroba. V dôsledku jej zhubných účinkov môže zapríčiniť amputáciu nôh. V krajných prípadoch infarkt a mozgovú príhodu.  Ľuďom, postihnutým týmto ochorením pomáha Základná organizácia Slovenského zväzu diabetikov v Michalovciach, ktorá vznikla v roku 2005. 

     

Priblížili sa k diabetikom

      

Michalovská základná organizácia má dve významné celoslovenské prvenstvá. „Ako jediní každoročne už šesť rokov organizujeme konferenciu diabetikov na najvyššej úrovni. Zúčastňujú sa na nej ľudia z celého Slovenska. Od Bratislavy až po zemplínsky región. Týmto spôsobom sme sa približujeme radovým občanom, ktorí už vďaka tomu nemusia dochádzať na konferencie v našom hlavnom meste. Pritom  na našom stretnutí nehovoríme len o problematike cukrovky,“ začal s rozprávaním prezident Slovenského zväzu diabetikov a predseda ZO Ing. Jozef Borovka, ktorý stojí na čele zväzu už od roku 2007. Účastníci konferencie objasňujú prítomným aj to, na čo majú diabetici nárok. Nechýba ani rôzne sociálne a zdravotnícke poradenstvo, ako aj iné aktivity.

    

Obdivuhodná osvetová činnosť

    

Michalovčanom patrí ďalší významný primát. „Už šesť rokov meriame žiakom 3.ročníkov základných škôl v regióne hodnoty glykémie v organizme. Zo zdravotníckeho hľadiska to má veľký význam. Toto vyšetrenie absolvujú na základe písomného povolenia rodičov,“ vysvetlil. Skôr než sa v poskytnutom dokumente dostanú ku kolónke „podpis“ prečítajú si rôzne informácie o cukrovke, presnejšie o diabete melitus. Vďaka tomu získajú veľmi dôležité poznatky. „Ak si uvedomíme, že ročne takto odoberieme krv až trom tisíckam školákov, tak poznatky o cukrovke získa približne až šesťtisíc rodičov. To je neskutočná osveta!,“ zdôraznil J.Borovka. 

    

Celosvetové prvenstvo

    

Navyše, v michalovskom detašovanom pracovisku Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv.Alžbety (na Partizánskej ulici) bol pred troma rokmi otvorený odbor so zameraním na edukáciu diabetikov. „V tomto máme celosvetové prvenstvo,“ veľavravne dodal. Už na jar po prvýkrát opustia brány školy budúci edukační pracovníci, ktorí budú diabetikom pomáhať v rôznych sférach života. Obrovský podiel na otvorení tohto odboru má Slovenský zväz diabetikom, ktorému, ako sme už spomenuli predsedá práve J.Borovka. Vráťme sa však ešte k michalovskej základnej organizácii. Toto veľmi činorodé združenie poznajú aj švédski diabetici. Na prezentačnej akcii sa mohli oboznámiť s jej aktivitami, ale aj s učebným program michalovského detašovaného pracoviska VŠ sv.Alžbety, ale i s krásami mesta Michalovce. „Už onedlho zavítame do saudskoarabského Dubaja. V rámci prezentačnej akcie tam predstavia svoju prácu naši edukátori,“ poznamenal.

    

Cukrovka je nebezpečná

    

Čo je však cukrovka? Bežná choroba, celoživotné trápenie alebo tichý zabijak? Túto chorobu nám definoval J.Borovka. „Je to chronické ochorenie spôsobené nedostatkom inzulínu alebo úplným zastavením jeho tvorby,“ konštatoval. Skrátka, zdravý ľudský organizmus si vie bez problémov vytvoriť inzulín. Telo napadnuté cukrovkou však takúto schopnosť postupne stráca. Keďže táto látka je pre život nevyhnutná, mnohí diabetici ju do tela dostávajú umelým spôsobom. „Typickými prejavmi cukrovky sú strata hmotnosti, pitie nadmerného množstva tekutín, časté močenie, zmena psychického stavu, bolesti nôh, či strata zraku,“ vymenoval. Postihuje rôzne vekové skupiny.    

      

Chce vytvoriť edukačné centrum      

   

Jozef Borovka je veľmi ambicióznym človekom. Tomu prispôsobuje aj svoje ďalšie plány a ciele. „V Michalovciach chcem vytvoriť Edukačné centrum. Malo by pracovať na výchovnej báze. Jeho prioritným cieľom bude pomoc diabetikom. Poskytnutie právneho, sociálneho a zdravotníckeho poradenstva. Poradíme im, ako si majú upraviť pitný a stravovacím režim. V pláne ale máme aj ďalšiu činnosť,“ uviedol. Pevne verí, že vďaka tomuto centru vyjde mnoho diabetikov z anonymity. Veď hoci v Michalovskom a Sobranskom okrese žije zhruba 7 500 diabetikov, v michalovskej základnej organizácii je ich len 426. „Raz darmo, cukrovka až tak nebolí, ako ostatné choroby. Nuž a tento fakt dosť ovplyvňuje stav našej členskej základne,“ objasnil príčiny.   Už štyri roky je J.Borovka aj prezidentom Slovenského zväzu diabetikov. Aká je teda pracovná náplň tejto inštitúcie? „Pomáhame a chránime cukrovkárov vo vzťahu k lekárom, štátnym a sociálnym inštitúciám, úradom práce, Vyšším územným celkom, mestám, či obciam,“ uzavrel.

                                                                                          (jn)

 

 

 



Uverejnené: 09.03.2011 07:14:37 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.