files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

„Rodila som v Michalovciach...“

 

 

Niektorých ľudí zarazí takáto odpoveď na ich otázku kde som rodila. Šíria sa totiž fámy, ktoré vykresľujú michalovskú pôrodnicu veľmi negatívne a hlavne nepravdivo. Rodila som v Michalovciach dvakrát a bola som spokojná najmä s prístupom lekárov a sestričiek a dokonca odkedy sa mi narodila prvá dcéra pred troma rokmi pôrodnica prešla niekoľkými pozitívnymi zmenami. Prinášame vám aj niekoľko názorov samotných mamičiek. Možno vás prekvapí, že michalovskú pôrodnicu si vyberajú aj mamičky z iných okresov.

 

Je tu všetko potrebné

 

Pôrodná sála je vybavená polohovateľnými pôrodnými lôžkami, počas pôrodu hrá hudba a príjemnú atmosféru navodzuje aj arómalampa. K dispozícii je fit-lopta a výber rozmanitých druhov masážnych aromatických olejčekov, ktoré môže použiť osoba sprevádzajúca budúcu mamičku pri pôrode na masírovanie počas prvej doby pôrodnej. Oddelenie je vybavené ultrazvukom (USG) a kardiotokogramom (CTG). Je tam sprcha a WC, všade je čisto, príjemne teplo a čo sa týka estetickosti prostredia, náročnejšie mamičky si určite všimnú aj farebné závesy.


Odborníci s ľudským prístupom

 

Lekári aj pôrodné asistentky, ktorí pracujú na tomto oddelení sú odborníci s ľudským prístupom, milí a ústretoví ku všetkým budúcim mamičkám bez rozdielu. K pôrodu si môžete dokonca prizvať svojho gynekológa – pôrodníka, ktorého navštevujete ambulantne počas tehotenstva. Po pôrode sa o mamičku príkladne postarajú sestričky z oddelenia šestonedelia, ktoré sa o jej zdravotný stav a potreby zaujímajú počas celého pobytu na štandardnej alebo nadštandardnej izbe oddelenia.

 

K dispozícii aj nadštandard

 

Za pobyt na nadštandardnej izbe je potrebné zaplatiť, tieto izby sú vybavené samostatným WC a sprchou, televízorom, chladničkou a nábytkom, ktorý umožňuje pohodlne prijímať návštevy. Súčasťou nadštandardných izieb je postieľka na tzv. rooming-in, čo znamená, že dieťatko môžete mať pri sebe. Na požiadanie vám však postieľku s dieťaťom dajú aj na štandardnú izbu, aby ste ho mohli mať pri sebe a starať sa oň počas dňa. V štandardných izbách sú postele, stoličky a stôl, nočné stolíky, vešiak a umývadlo so zrkadlom.


Na rekonštrukciu WC chýbajú financie

 

Mamičky používajú spoločné WC a sprchu, ktoré by si už síce zaslúžili rekonštrukciu, ale je potrebné na to nájsť finančné prostriedky. Denne sa udržiava čistota na izbách a v spoločných priestoroch, podľa potreby sa realizuje výmena posteľnej bielizne, zabezpečený je výdaj stravy a sestričky ochotne splnia požiadavky mamičiek, ktoré sú v ich kompetencii. Zaujímavosťou je, že po pôrode vám jedna zo sestričiek každý deň ukáže cviky, ktoré máte cvičiť, aby ste sa dostali späť do formy. Počas vizity sa každej mamičke prihovorí službukonajúci lekár, ktorý sa zaujíma o jej zdravotný stav a pocity po pôrode, dokonca aj o zdravie jej dieťatka.


Sestričky svoju prácu neberú ako povinnosť

 

Dieťatko po pôrode prevezme sestrička z novorodeneckého oddelenia a hneď ako je to možné – podľa stavu dieťaťa – ho donesie mamičke na izbu, aby si ho mohla priložiť k prsníku a stimulovať tak laktáciu (tvorbu materského mlieka). Sestričky zároveň mamičke ochotne poradia a pomôžu, aby vedela ako si má dieťatko správne prikladať a vysvetlia jej ako je to s priebehom procesu tvorby materského mlieka a v čom spočíva ich starostlivosť o bábätká kým sú na ich oddelení. O zdravotnom stave dieťaťa každú mamičku podrobne informuje primárka a lekári oddelenia. O detičky je stále vzorne postarané, mamkám ich nosia  čistučké a voňavé a prístup setričiek k bábätkám je na prvý pohľad nielen profesionálny, ale z ich správania je jasné, že majú svoju prácu rady a neberú to len ako povinnosť. Novorodenecké oddelenie je vybavené ultrazvukom pre novorodencov, za pomoci ktorého sa robí ultrazvukové vyšetrenie mozgu a obličiek, bábätkám na oddelení skontrolujú sietnicu oka a špeciálnym prístrojom vyšetria sluch. Vybavenie zahŕňa aj prístroje a inkubátory pre deti predčasne narodené alebo deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou.


Spolupráca s inými nemocnicami

 

Detičky vážiace po pôrode menej než 1500 g sú prevážané do Perinatologického centra v Košiciach, s ktorým michalovská nemocnica úzko spolupracuje. V prípade, že sa dieťatko narodí s vrodenou srdcovou chybou je prevezené sanitkou alebo vrtuľníkom do Košíc (podľa vážnosti stavu dieťaťa) a následne ho letecky prepravia do Bratislavy. Na oddelení sa robí aj tzv. skríning na základe odberu krvi z päty dieťaťa, vzorky sú posielané do Banskej Bystrice.

Samozrejmosťou je vybavenie na liečbu novorodeneckej žltačky – podložka „bilibed“ a tzv. modré svetielko. Používajú sa tu „apnol-podušky“, ktoré signalizujú keby sa s dieťatkom počas liečby niečo dialo. V prípade potreby sa deťom podávajú antibiotiká, realizujú sa odbery a kontrolné vyšetrenia, vykonáva sa očkovanie proti TBC.

 

Hurá domov

 

Keď je zdravotný stav dieťatka aj matky natoľko dobrý, že môžu byť obaja prepustení z pôrodnice do domáceho prostredia sestrička z novorodeneckého oddelenia dieťatko oblečie a zároveň vysvetlí mamičke ako sa má o novorodenca starať, poučí ju ako sa má stravovať počas dojčenia a odpovie na prípadné ďalšie otázky. Rodila som v Michalovciach dvakrát a zakaždým som bola spokojná. Domov som si doniesla zdravé, pokojné a šťastné dieťa, ktoré som dojčila rok a michalovskú pôrodnicu by som odporúčala aj najlepšej kamarátke a vlastne všetkým tehotným ženám z Michaloviec a okolia. To, že netreba veriť tzv. zaručeným informáciám zo zdroja „jedna baba povedala“ nie je len môj osobný názor. Uvádzam pár hodnotení michalovskej pôrodnice, ktoré mi poskytli členky materského centra Drobec, ktoré tiež rodili v Michalovciach.                                         

 

Mgr. Adriana Jacečková

 

Pár hodnotení michalovskej pôrodnice:

 

„Veľa ľudí na michalovskú pôrodnicu v poslednom čase nadáva a ja nechápem prečo. Rodila som v nej dvakrát a bola som maximálne spokojná. Nemôžem povedať čo i len jedno zlé slovo, či už na vybavenie pôrodnice, alebo na prístup personálu a lekárov. Všetci boli veľmi ochotní, milí, ústretoví. Cítila som sa tam po celú dobu veľmi príjemne.  Ochotne mi poradili, pomohli. Aj sestričky  na novorodeneckom oddelení sú veľmi ochoté a prístupné. Neviem, kto by mohol pravdivejšie a naozaj úprimne komentovať, porovnávať a hodnotiť ako ženy - viacrodičky. Myslím , že to nie je len vec lekárov a sestričiek, čo tam robia, psychiku „musia“ zapojiť aj samotné mamičky. Tehotenstvo nie je choroba, psychiku tehotných žien ovplyvňuje veľa vecí, no treba si uvedomiť aké má povinnosti lekár a sestrička a na druhej strane aj samotná budúca  mamička. Je potrebné počúvať rady lekárov a celého personálu. Michalovskú pôrodnicu  môžem z vlastnej skúsenosti len a len odporučiť, každoročne sa v nej narodí veľa krásnych a zdravých detičiek. Dúfajme, že ich bude stále pribúdať!“         Lucia V.

 

„Čo sa týka michalovskej pôrodnice, rodila som v nej po prvý raz a musím povedať, že keďže to bol môj prvý pôrod, určite sa nebudem báť ďalšieho, pretože pôrod bol rýchly a aj vďaka milej pôrodnej asistentke a pani doktorke Zambovej budem mať naňho iba tie najlepšie spomienky. Nesmiem zabudúť ani na manžela, ktorý to zvládol pri mne a bol mojou oporou, takže prítomnosť ocinka pri pôrode plne odporúčam. Sestričky boli veľmi milé a vo všetkom vyšli v ústrety, tak ako aj doktori. Ležala som na obyčajnej asi najväčšej izbe a aj keď nás tam bolo veľa, dalo sa to vydržať. Niekto sa sťažuje na nedostatok spŕch, ale ja som tam bola keď tam bol naozaj nával a ešte k tomu vonku bolo teplo a nepostrehla som, žeby som nemala sprchu k dispozícii aj viackrát za deň. Chcela som síce najprv nadštandard, ale neľutujem. Podľa môjho názoru všetko je o tolerancii, trochu o prispôsobení sa  a milom prístupe nielen sestričiek voči pacientkám, ale aj pacientok voči sestričkám. Jednou z výhod rodiť v meste, kde bývate je aj to, že som stále mala návštevy a stále pri mne niekto bol. Neviem si predstaviť, žeby za mnou manžel alebo rodina dochádzala do iného mesta. Takto som ich mohla mať pri sebe každý deň.“    Veronika K.     

 

„Prvé dieťa sa mi narodilo v Liptovskom Mikuláši. Keďže môžem porovnávať, v michalovskej pôrodnici som pri mojom druhom pôrode ocenila osobnejší prístup pôrodných asistentiek, k čomu myslím prispelo aj to, že som sa s nimi spoznala počas predpôrodnej prípravy. Snažili sa aj odľahčiť situáciu aj pripomenúť, čo nám hovorili v rámci prípravy na pôrod - ako si to uľahčiť, naviesť ma na správne dýchanie, dokonca mi sestrička pomasírovala kríže. Nechali na mojom rozhodnutí, či chcem počas prvej doby pôrodnej ležať alebo sa pohybovať. Mala som pocit, že sa o mňa naozaj zaujímajú (narozdiel od pôrodu v L. Mikuláši, kde to bol vyslovene profesionálny a odmeraný prístup, keby tam nebol manžel, tak by som si tam pripadala asi stratená, keďže to vtedy bolo prvýkrát). Myslím, že v rámci možností a priestorov, čo majú, robia doslova, čo môžu. Aj keď ma po pôrode umiestnili na väčšiu štandardnú izbu, na moju žiadosť, či by som mohla mať synčeka pri sebe mi pristavili postieľku a cez deň bol pri mne. Ak sestričky niekto požiadal o radu alebo informáciu, tak ju ochotne poskytli. Takže určite sa treba pýtať. Veľmi sa mi páčil prístup sestričiek keď sme z pôrodnice odchádzali a prišli obliecť dieťatko. Bolo vidieť, že svoju prácu robia s láskou a majú k tým drobcom pekný vzťah, že to neberú len ako prácu.“   Viera Š.                                                                                      

 

„Nedávno sa mi v michalovskej pôrodnici narodil synček. Bola som spokojná s personálom michalovskej pôrodnice, so starostlivosťou o mamičky aj bábätká. Ocenila som milý prístup všetkých, ktorí tam pracujú. Mala som nadštandardnú izbu a návštevy som mohla prijímať na izbe. Sestričky z novorodenenckého oddelenia boli starostlivé a ochotne mi pomáhali so správnou technikou dojčenia.“        Gabriela R.

 

„V Michalovciach som rodila dvakrát a najviac oceňujem popôrodnú starostlivosť o mamičky. Milo ma prekvapilo, že ma do sprchy odprevadila sestrička a zaujímala sa o moje pocity, záležalo jej na tom, aby sa mi nič nestalo keby mi náhodou prišlo zle, lebo som bola po pôrode ešte slabá. Obľúbila som si tzv. polnočnú polievku „na mlieko“ (na podporu tvorby materského mlieka), ktorú v pôrodnici nosia sestričky mamkám na izbu. Páčilo sa mi, že ma pár hodín po pôrode na izbe navštívila pani doktorka, pri ktorej som rodila, aby sa spýtala ako sa mám. Našu pôrodnicu odporúčam nielen ženám v mojej rodine, ale aj mojim známym z blízkeho okolia.“         Erika V.

 

„V michalovskej pôrodnici sa mi narodili dve deti. Mám len dobré skúsenosti, čo sa týka personálu a ich starostlivosti, páčil sa mi ich prístup. Všetci sa snažili byť milí, nikto nebol ku mne odmeraný a preto bol pobyt v pôrodnici pre mňa príjemný. Najviac oceňujem pomoc sestričiek z novorodeneckého oddelenia, ktoré mi pomáhali pri dojčení, ukazovali mi ako mám dieťa správne prikladať a nakrmit.“      Ľubomíra P.

 

„Mám tri deti a všetky sa narodili v Michalovciach. Vždy som bola spokojná s prístupom lekárov aj sestričiek a so zdravotnou starostlivosťou, ktorá mi bola poskytnutá. Pôrody som mala dosť rýchle a preto si ani neviem predstaviť, žeby som sa musela počas kontrakcií dostať niekam do pôrodnice mimo nášho mesta. Myslím, že by som si to len zbytočne skomplikovala a keby som mala rodiť ešte raz, určite by to bolo znova v tej istej pôrodnici.“     Natália J.

 

"Ja som rodila v Michalovciach dvakrát a bola som veľmi spokojná. Zhodou okolnotí som mala toho istého pôrodníka a tú istú pôrodnú asistentku v jednom i druhom prípade. Pán doktor ma chodil pravidelne kontrolovať.  Pôrodná asistentka sa mi čas strávený na vzdychárni a priamo na pôrodnej sále snažila čo najviac uľahčiť. Uvítala som, že môžem  použiť veľkú gymnastickú loptu, ktorá mi pomohla urýchliť priebeh hlavne druhého pôrodu. Celý pôrod totiž trval od prvej kontracie po samotný pôrod tri hodiny dvadsať. Samozrejme veľkou oporou mi bol manžel, ktorý mohol so mnou stráviť celý ten čas. Pri prvom pôrode sme o to nežiadali, ale pri druhom pôrode sme už boli smelší a poprosili sme, aby mi priložili bábätko na hruď tesne po pôrode. Tak sa dcérka krásne prisala na prsník tesne po tom, ako uzrela tento svet. Bola to čarovná chvíľka.

Mám to šťastie, že som si mohla dovoliť byť umiestnená na nadštandardnej izbe, čo malo okrem iného aj tú výhodu, že som mohla prijímať  návštevy na izbe. S personálom ženského, ale i novorodeneckého oddelenia som bola veľmi spokojná. Sestričky boli veľmi milé a skutočne sa o mamičky zaujímali. 

Aj touto cestou chcem vyjadriť uznanie a poďakovanie celému personálu michalovskej pôrodnice, za ich dôležitú a svedomitú prácu."  Dana L.

  

 

Namiesto Humenného Michalovce

„Túto nemocnicu som si vybrala nie pre jej zariadenie, ale pre profesionalitu lekárov a pôrodných asistentiek. Pochádzam z Humenného a svojho gynekológa mám doteraz tam a preto bolo celkom normálne, že som uvažovala  že budem rodiť v Humennom resp. v Snine, ktorá mi bola vrelo odporúčaná.  Humenné má prerobenú gynekológiu a to bolo dosť veľké lákadlo a mohla som mať pri pôrode aj výborného pôrodníka (síce nie toho môjho, lebo v Hé mohli byť v tom čase pri pôrode len lekári čo pracovali na oddelení), no rozhodlo niečo celkom iné. Chcela som navštevovať predpôrodnú prípravu a bolo mi jedno či by to bolo v Hé alebo v Mi. No v Humennom žiadna nebola a tak som začala chodiť na kurz predpôrodnej prípravy v Mi. Tu som sa zoznámila s úžasnou pôrodnou asistentkou Milkou Bérešovou a pri nej som si uvedomila, aké je to super mať niekoho pri pôrode komu dôveruješ a kto zdieľal moje tehotenské problémy. Keď som s mojím gynekológom debatovala o tom, či rodiť vo vynovenej pôrodnici alebo pri ochotnej pôrodnej asistentke, tak ten sa jednoznačne priklonil na stranu pôrodnej asistentky. Ja som bola už viac menej rozhodnutá, no toto ma presvedčilo ešte viac. A doteraz som svoje rozhodnutie neoľutovala.  Predpôrodná príprava mi fakt super pomohla, pekne som si zacvičila, spoznala zopár správnych tehuliek a vyzbrojila ma teóriou o pôrode, najviac som však ocenila, že som sa tam naučila dýchať a tlačiť.

A teraz konečne k môjmu pôrodu a pobytu v michalovskej nemocnici. Rodila som pri pánovi doktorovi (teraz už primárovi) Filkorovi a pri pôrodnej asistentke Milke Bérešovej. Obom im touto cestou veľmi pekne ďakujem. Pôrodná asistentka bola veľmi ochotná, keď som napr. potrebovala  na toaletu alebo zmeniť polohu alebo mi pomohla na fitloptu, atď....  jednoducho bola stále tam kde som jej pomoc potrebovala.

Sestričky sú veľmi ochotné a pomôžu rodičkám do sprchy. A tiež sa chodia priebežne pýtať ako sa máte a kontrolujú vás, či je všetko v poriadku. Keď mi prvýkrát doniesli moju dcéru, tak mi sestrička pekne vysvetlila ako si mám malú priložiť a dokonca mi aj pomohla a počkala aby to skontrolovala. S nejakým odtrhovaním dieťaťa od prsníka nemám žiadnu skúsenosť a čo sa týka dokrmovania, tak to som bola len rada, lebo ja som počas celého pobytu v nemocnici mliečko nemala. Spustilo sa mi až 3-4 dni po príchode domov.  Ja som sa ani nepozastavila nad tým, že bábätka vozia na spoločnom vozíku, prišlo mi to ako celkom praktické – aj keď je ten vozík zrejme dosť starý.  Čo mi však dosť vadilo, bolo že keď prišli rodičia alebo niekto z rodiny, či kamaráti tak videli bábätko len na chvíľku. Bolo by fajn, keby novorodenecké malo nejaké veľké sklo za ktorým by boli bábätka v teple a pohode a rodinný príslušníci by sa mohli pokochať.  Ale zase to je o peniazoch.“    Alena Dz.



Uverejnené: 14.03.2011 10:55:35 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.