files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Týždeň slovenských knižníc

 


J.A. Komenský raz povedal:  Bez kníh nebýva učený nikto, ani v škole. Tento výrok určený nielen jeho bezprostredným poslucháčom, ale i nasledujúcim generáciám skrýva v sebe posolstvo o knihe, ako nositeľke, sprostredkovateľke  dedičstva a múdrostí ľudského poznania.

 

Marec ako mesiac knihy sa pripomína od roku 1955 v snahe zlepšenia propagácie knihy a udržania trvalého záujmu o ňu. Marec je zároveň spojený  s významným buditeľom, šíriteľom osvety, básnikom, zberateľ ľudových piesní a slovenskej knižnej literatúry Matejom Hrebendom, ktorý svoje vzácne knižné zbierky daroval študentským knižniciam, revúckemu gymnáziu i Matici slovenskej.

 

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického  buduje a sprístupňuje univerzálny knižničný fond,  svojimi službami a aktivitami podporuje vzdelávanie, sebavzdelávanie a všestranný osobný rozvoj čitateľov. Tak, ako po iné roky, i počas týchto dní snaží sa svojimi aktivitami upútať pozornosť obyvateľov i návštevníkov mesta od najmladšej vekovej kategórie – materských škôl väčšinou prechádzajúcich dverami knižnice po prvý krát, plný očakávania i údivu zároveň, po kategóriu dôchodcov, prichádzajúcich nie zo zvyku, ale s vedomím strávenia príjemných chvíľ so zaujímavými hosťami.

 

Mladšej generácii sú venované podujatia ako : besedy so spisovateľkou Annou Garbinskou pri  Kráse rozprávok a Duchovnej poézii, ktoré sa už uskutočnili v ZŠ vo Vinnom. 

Pre rómske deti základných škôl sú určené zážitkové čítania z knihy Márie Ďuríčkovej s názvom O Guľkovi Bombuľkovi. Žiaci prvého stupňa ZŠ hravou a netradičnou formou sa zoznamujú s vážnou hudbou v medailóne venovanom výročiu narodenia W.A.Mozarta s príznačným názvom Mozartmánia. Čítanou, písanou a kreslenou formou v podobe Hádaniek sa žiaci strenú pri knihe na pobočke ZKGZ, ktorá sa nachádza v priestoroch VII. ZŠ v Michalovciach.

Pre stredoškolskú mládež knižnica pripravila stretnutie so spisovateľom a básnikom Martinom Vladíkom a prednášku s JUDr. Miroslavom Schybalom z cyklu prednášok  Postavy z histórie, tento krát venovanú historickej osobnosti Márii Terézii.

 

Slovenská asociácia knižníc vyhlásila už po 12 krát celoslovenské podujatie Týždeň slovenských knižníc, ktorý sa uskutoční v dňoch 28. marca – 3. apríla 2011 pod známym mottom: "Knižnice pre všetkých"


V tomto týždni michalovská knižnica pripravila:


  • 28.3.2011 o 16.00 hod. - Krajina Zázračno - „Podvečer pri knihách Daniela Heviera“ v spolupráci s II.ZŠ v Michalovciach  ako stretnutie troch generácií
  • 29.3.2011 o 13.00 hod. Súťaž v prednese poézie a prózy v spolupráci s Detským domom Michalovciach „Básničkujeme“ v knižnici.
  • 30.3.2011 o 10.00 hod.   besedu s detskou spisovateľkou  MUDr. Ruženou Anďalovou, ktorá sa uskutoční na ZŠ v Rakovi nad Ondavou.
  • 30.3.2011 o 15.00 hod.  v priestoroch detského oddelenia súťaž o najšikovnejšieho a najsčítanejšieho detského čitateľa - Kráľ detských čitateľov.
  • 31.3.2011 o 14.00 hod. v spolupráci so ZUŠ v Michalovciach sa uskutoční tvorivá dielňa s témou Vítanie jari.
  • 1.4.-2.4.2011 od 18.00 hod. sa uskutoční  medzinárodné podujatie Noc s Andersenom, počas ktorého sú pripravené pre účastníkov (žiaci I. stupňa II. ZŠ) zaujímavé a pútavé chvíle.

V rámci Týždňa slovenských knižníc Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického pripravila pre svojich čitateľov darček v podobe Amnestie na všetky upomienky, čo umožňuje oneskorené vrátenie vypožičanej literatúry bez zaplatenia pokuty,  bezplatný zápis nových čitateľov i samotné obnovenie členstva bez poplatku.

 

V závere iba želanie, aby každý návštevník podujatí marca - mesiaca knihy našiel to, čo  od takej to kultúrno-výchovnej inštitúcie očakáva.

 

      Mgr. Holonič. S

        vedúci ÚKIS

 

 



Uverejnené: 24.03.2011 11:56:24 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.