files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nechýba nám šport?


 

Väčšina Zemplínčanov športy miluje. Vyhľadávame akékoľvek druhy hier, pri ktorých sa hýbeme a nútime pracovať naše svaly. V dnešnej dobe preferujúcej štíhlych ľudí v dobrej kondícii je šport zaručeným prostriedkom, ako sa zbaviť prebytočných kilogramov, zabaviť sa alebo sa odreagovať od každodenného stresu a problémov. Mladí Michalovčania veľmi netrpia obezitou, čo je dôkaz toho, že sa o svoje zdravie staráme. Michalovce ponúkajú veľa príležitostí, ako tráviť voľné chvíle pohybom a zábavou. Jedinou prekážkou je dnes nájsť si na športovanie čas.


Obezita

 

Obezita alebo tučnota (lat. obēsus = tučný; ob- = okolo, edere = jesť) je nadmerné ukladanie energetických zásob v podobe tuku z rôznych príčin. Dochádza k nej, ak je príjem energie väčší ako výdaj. Príčinou je najčastejšie kombinácia väčšieho energetického príjmu, nedostatku pohybu, dedičných vplyvov, psychických vplyvov a spôsob výživy v detstve. Málokedy sa jedná o jednotlivú konkrétnu príčinu, ako depresia alebo endokrinologické ochorenie.


Obľúbené hry

 

So zvyšujúcim sa vekom sa znižuje čas, ktorý venujeme zdravému pohybu. Ale i deti radšej strávia voľné chvíle pred televíziou či počítačom. Dôchodcovia obľubujú záhradkárčenie a prechádzky ulicami, lesom alebo parkom. Starí ľudia majú oveľa väčšiu chuť športovať než tí mladší. Ak sa vo vyššom veku vyskytnú zdravotné problémy – čo je pravidelné – nájdu si záľubu v hre, ktorá nevyžaduje prudké pohyby (stolný tenis, bowling, relaxačné plávanie).

Tínedžeri uprednostňujú kolektívne športy, v čom Michalovčania naozaj vynikajú. Naše futbalové, hádzanárske, basketbalové tými patria k slovenskej špičke. Okrem hráčov a hráčok sa v športe angažujú tréneri, lekári, maséri, skauti a iní členovia organizačných výborov.


Diéty

 

Lieky, vitamíny, obmedzovanie jedál pomáha iba málokomu. Keď ste so svojou postavou nespokojný/á, odporúča sa jediné – začať cvičiť. Opýtali sme sa Lucie zo Strážskeho, ktorá je pravidelnou návštevníčkou miestnej posilňovne, ako bojuje proti nadbytočným kilogramom: „Prvý krok je priznať si, že som naozaj obézna. I ja som čakala, že mi pomôžu tabletky z reklám a telešopov, ale uvedomila som si, že ak chcem byť chudšia, musím na sebe pracovať. Behávala som každý deň dvojkilometrové trate, šla som pomalým tempom, no zakaždým som cítila odpornú svalovicu. Bolelo ma celé telo. Ale nevzdávala som sa. Po 2 – 3 týždňoch mi to šlo ľahšie. Zrýchľovala som a aj trate sa predlžovali. Teraz pravidelne navštevujem posilňovňu v Strážskom a chodím aj na Zumbu. Za jeden mesiac som zhodila 6 kíl. Cítim sa skvelo. Ak človek chce, vždy si nájde čas na zdravý pohyb.“ 

 

Lukáš Mano

 



Uverejnené: 30.03.2011 16:03:00 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.