files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

,,Potrat trvá celý život“

 


Piatok bol Deň počatého dieťaťa. Počas celého týždňa ste si mohli všimnúť biele stužky. Ľudia, ktorí ich mali pripnuté na oblečení vyjadrovali svoj názor proti potratom. 11.ročník celosvetovej kampane prejavuje úctu k počatému dieťaťu. Zdôrazňuje predovšetkým to, že aj nenarodené dieťa je človekom.

 

Boj za nenarodených

25.marec je zároveň Deň zápasu za ľudské práva. Existuje tu súvislosť s bojom za práva nenarodených. V tento deň Kresťania slávia taktiež počatie Ježiša Krista. ,, Cirkev organizuje  Sviečku za nenarodené dieťa. Projekt má zjednotiť veriacich v úmysle za ochranu života. Spoločnosť Pro life robí počas roka viacero akcií zameraných na upozornenie nebezpečenstva, ktoré hrozí potratom plodu, ale aj matke. Okrem toho cirkev každoročne usporadúva family day,“ o. ThDr. Vlastimil Bajužik PhD.  V našom meste sme zisťovali, či ľudia vedia, čo znamená biela stužka. Z 10-tich opýtaných to vedela len jediná osoba. Symbol bielej stužky je medzi ľuďmi menej známy. Znamená rešpektovanie práva na život od počatia. Jej nositeľ vyjadruje zároveň negatívny vzťah k potratom. ,,Hovorí sa  a je to skutočne pravda, že tehotenstvo trvá deväť mesiacov, ale potrat celý život. Každá žena, ktorá mala túto bolestnú skúsenosť, to môže potvrdiť,“ dodáva o. Bajužik.

 

Aký majú názor na potraty Michalovčania?

Pre mnohých ľudí predstavuje interrupcia etický problém.  Na citlivú tému sme hovorili  aj s našimi občanmi, zdravotnou sestrou aj kňazom. Jedni považovali potrat za možnosť slobodného rozhodnutia ženy, iní za vraždu a ďalší za bezvýchodiskové riešenie, za ktorým stoja určité problémy. Jedná zo starších respondentiek hovorí:,, Pokiaľ sa tak matka rozhodne, súhlasím s tým. Čo z toho, keď matka porodí nechcené dieťa.“  Zarazilo nás, že práve starší ľudia mali pozitívny názor na potraty. ,,Mamička si má predtým rozmyslieť, či chce dieťa. Situácia je dnes ťažká. Nech dajú ľuďom prácu, tak nebudú potraty,“ vyjadruje sa dôchodca Adam. Veková kategória dôchodcov sa v názorov rapídne rozchádzala. ,,Keďže je to počatie, potraty neuznávam, lebo detí sa rodí stále menej.“  Dôchodcovia nám zväčša povedali, že v dnešnej dobe si niektorí ľudia nemôžu dovoliť deti. Na druhej strane sa skupina z nich priznala, že sú veriaci a s potratmi nesúhlasia. Oslovili sme rovnako mladých ľudí.  S potratmi súhlasia menšina. ,,Nesúhlasím, je to odporný čin,“ reprezentuje jeden z mnohých názorov 28-ročný Michalovčan, ktorý to považuje za vraždu nevinného dieťaťa.

 

,,Plánované rodičovstvo – plánovaná vražda?“

O potratoch by sa mali dozvedieť aj mladí snúbenci  pred uzavretím manželstva.,, Pri predmanželských náukách sa predpokladá manželský súhlas pri sviatosti manželstva aj podmienka s láskou prijímať a vychovávať deti, takže je predpoklad, že manželstvo, pre ktoré sa rozhodujem a slobodne a dobrovoľne ho prijímam, prijímam aj možnosť,  že v tomto manželstve budem prijímať a nie zabíjať deti,“ hovorí o.Bajužik. Kresťanstvo má jednoznačné stanovisko. , , Ľudský život treba chrániť a rešpektovať bez akejkoľvek výnimky už od momentu počatia. Od prvej chvíle jeho jestvovania treba ľudskej bytosti priznať práva človeka, z ktorých je na prvom mieste neodňateľné právo na život každého jednotlivca,“ vysvetľuje o.Bajužik . Ďalej pokračuje, že je to paradox - plánované rodičovstvo : plánujeme život alebo plánujeme úkladnú vraždu ? ,,Hovoríme tomu aj "humánne", prerušenie tehotenstva, ale prerušiť znamená pokračovať, tu však nič pokračovať nebude,“ ukončuje myšlienku o. ThDr. Vlastimil Bajužik PhD.  Názory ľudí na potraty sú rôzne, ako aj rôzne situácie, ktoré takéto rozhodnutie ovplyvňujú. Zdravotná sestra v Michalovciach tvrdí:,, Každý vychádza zo svojich možností a momentálnej situácie, v ktorej sa nachádza. Počas mojej praxe som sa už stretla s mnohými potratmi. Ženy niečo také postupujú zo zdravotných alebo rodinných problémov.“

Veronika Cholewová



Uverejnené: 31.03.2011 10:13:47 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.