files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

,,Čítam od rána do večera. Aj v noci“

 


Moderná doba ponúka alternatívy tradičnej knihy. Dobšinského môžu deti čítať už v elektronickej podobe. Hrubé väzby sa dnes zmestia aj do mobilu. Ušetria nielen peniaze, ale aj priestor na poličkách. Kníhkupectvá sú však stále funkčné. Ako často si kupujete knihy vy?


Knihy sú pre dôchodcov pridrahé


Počas mesiaca venovanému knihám sme zisťovali, ako často sa obdarujete knihou vy. Veľa vás takých nie je. Knihy najčastejšie kupujete iným v podobe darčeka. Sebe si novú knihu doprajete len málokedy. Ako dôvod ste uvádzali najmä to, že knihy sú pridrahé: ,,Čítam len staré knihy, viete ako my dôchodcovia, knihy sú veľmi drahé.“  Dovolíme si vás upozorniť na možnosť antikvariátu v MsKs v Michalovciach. Každú stredu od 8h do 17h môžete zavítať do jeho priestorov. Okrem lacných kníh ponúkajú i samotný výkup kníh. Takže, ak by ste sa chceli zbaviť vlastných kníh, prípadne už na nich nemáte miesto, môžete sa informovať v antikvariáte.  Zaujímavé akcie nájdete v taktiež kníhkupectvách a na internete. Väčšina ľudí si knihy cení a takmer nikdy ich nevyhodí, či neposunie ďalej niekomu inému.

 

Nekupujete, ale čítate staršie


Knihy sa vám hromadia už od vášho detstva a vy sa s nimi len ťažko lúčite. A tak si začínate vytvárať vlastné malé knižnice, najskôr poličky, potom celé steny s policami. ,,Keby ste videli moju chodbu, tak je plná kníh,“ hovorí Michalovčanka, ktorá si kupuje knihy, keď ju nejaká zaujme. Výber s množstva kníh vám ponúka Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach. Aj toto je možnosť, ako čítať ,,zadarmo“. A pretože dnes nie je nič zadarmo, existujú tu samozrejme nejaké poplatky za čitateľský preukaz, zápisné, obnovovanie preukazu, či sankcie za omeškanie atď. V okresnej knižnici si jednoznačne máte z čoho vyberať. Pani Mária nám taktiež povedala, že si knihy si už nekupuje, ale vyberá si z police tie staršie. V ďalších vašich názoroch ste uvádzali, že knihy si nekupuje preto, lebo je to finančne náročne.

 

Láska ku knihám


Nie každý má kladný vzťah k použitým knihám. Veľa z vás miluje práve vôňu novej knihy. Obal a každú obrátenú  stranu, ktorá nasleduje za ňou a vonia ,,novotou“ a možno nejakým príbehom, láskou, vedou a pod.  Jednoducho chcete vlastniť a mať knihy aj za tú cenu, že nemáte čas čítať. V našom prieskume bolo mnoho z vás, ktorí si kupujú knihy a nečítajú ich. Dôvodom je vraj nedostatok času. Stále však dúfate, že si ho kde si nájdete a prečítate. Ako sa vraví, čas tu je, len ľudia sa naňho stále vyhovárajú. Mladšiu generáciu zastupoval Martin: ,,Priznám sa, že v poslednom čase veľa kníh nekupujem, ale chcel by som to napraviť a vrátiť sa späť ku knihám.“ Pokračuje, že v minulosti čítal oveľa viac kníh než dnes. No, a sú medzi vami aj tí, ktorí tvrdia, že si už knihy už vôbec nekupujú:,, Naposledy som si kúpil knihu, keď som mal 15 rokov.“  Ak by sme hodnotili nie to, ako často si kupujete knihy, ale vtipnosť odpovede, vyhral by zrejme dôchodca Milan:,, Knihy si kupujem často a mam ich doma kopu. Čítam od rána do večera a trebárs, keď to na mňa príde, čítam aj v noci.“ Tak tomu sa vraví láska ku knihám.

Veronika Cholewová



Uverejnené: 04.04.2011 08:35:40 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.