files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Využitie údajov zo sčítania

    

Štatistické údaje získané zo sčítania obyvateľov, domov a bytov sú užitočné pre štátnu správu i samosprávu, ako aj pre súkromnú sféru. Na základe týchto údajov sa bude lepšie a ľahšie kompetentným rozhodovať, kde postavia napríklad byty, kde je potrebná škola, nemocnica či cesta. Štatistické údaje zo sčítania dajú odpoveď aj na otázky súvisiace s podnikaním; kde a v akej oblasti sa oplatí podnikať, do ktorého regiónu je vhodné investície nasmerovať a vytvoriť tam nové pracovné miesta, prípadne udržať pracovnú silu.

    

Na základe štatistických údajov zo sčítania sa dá koncepčne pracovať v rôznych sférach života - od najvyšších miest v spoločnosti až po najnižšie, čiže štatistické údaje z tohto najrozsiahlejšieho zisťovania neslúžia len ako podklady na vypracovanie dlhodobých stratégií, ale môžu pomôcť aj v takých celkom konkrétnych veciach, ako napríklad rozmiestniť stanovištia záchrannej služby a hasičského zboru, aby pomoc prišla čo najskôr. Zo sčítania obyvateľov, domov a bytov majú teda v konečnom dôsledku prospech všetci občania.

    

Pre obec je osobitne dôležité, aby vedela čo najpresnejšie preukázať počet obyvateľov na svojom území. Tento údaj ovplyvňuje výšku finančných prostriedkov, ktoré plynú do obecných rozpočtov vo forme podielovej dane (daň z príjmu fyzických osôb). Obec tieto peniaze vynakladá na financovanie služieb obyvateľom a na verejnoprospešné projekty, medzi ktoré patrí napríklad doprava, sociálne služby, opatrovateľské služby, kultúrny rozvoj, výstavba bytov, oprava a údržba budov vo vlastníctve obcí a pod. Aj z tohto dôvodu zákon č. 263/2008 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 stanovil územnej samospráve (obciam a mestám) celý rad veľmi dôležitých úloh, ktoré súvisia so zabezpečením nevyhnutných podmienok na prípravu, priebeh a vykonanie sčítania na územiach obcí.

 

(ŠÚSR)



Uverejnené: 06.04.2011 10:15:33 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.