files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Letné nakupovanie

 

 

Leto klope na dvere. Dni nás už prekvapujú vysokými teplotami a príjemnými slnečnými lúčmi, pri ktorých každý pookrie na duchu. Zo skríň sme povyberali krátke tričká, nohavice a nežnejšie pohlavie si po dlhom čase oblieklo krátke sukne. Mnohé Michalovčanky podľahnú v týchto horúcich dňoch nákupnej horúčke. Ženy sa pri nákupoch dokážu odreagovať a zabaviť. V extrémnych prípadoch nevinné lietanie po obchodoch môže prerásť do shopoholizmu (oniománii).

 

Závislosť na nakupovaní


Viacerí odborníci zaraďujú oniomániu medzi impulzívno-kompulzívne poruchy. Hollander a kolektív (1996) poukazujú na spoločné charakteristiky tejto poruchy s poruchami kontroly impulzov, ku ktorým patrí aj patologické hráčstvo.
Keďže oniománia nie je zatiaľ oficiálne zaradená do medzinárodnej klasifikácie chorôb, viaceré odborné kruhy v zahraničí, ako aj na Slovensku, ju akceptujú pod diagnostickou kategóriou iné návykové a impulzívne poruchy, F:63.8., kde sa zatiaľ zaraďujú všetky typy tzv. novodobých nelátkových závislostí (chorobné telefonovanie, závislosť od internetu, počítačových hier a pod.). Pre tieto poruchy je typické trvalé a opakované maladaptívne správanie, kde jedinec opakovane zlyháva v snahe odolať impulzom takto sa správať, a je tu prodromálne obdobie napätia s pocitom uvoľnenia v čase činu (t. j. napríklad nakupovania).


Preplnené šatníky

 

Veľa mladých dievčat a žien má šatník preplnený na prasknutie. Väčšinu z týchto vecí využívajú iba párkrát do roka. V mnohých prípadoch sú to vyhodené peniaze. Každé dievča či žena chce však vyzerať dobre a neustále meniť svoj vzhľad. V nastávajúcich mesiacoch si budú muži musieť držať nervy na uzde a radšej iba mávať rukou, pretože nežné pohlavie sa nakupovania nemieni len tak vzdať.

Lietanie po obchodoch sa páči temer každej. Svoje nám o tom prezradila 19 ročná Michaela.

„Nákupy milujem. Keď mám peniaze, vždycky bežím do obchodu. Najradšej chodím sama alebo s kamarátkami. Môj priateľ to neznáša, pretože si všetko obzerám a dlho skúšam. Mám rada nové veci. V lete sa dokážete nahodiť oveľa lepšie než v zime. Musím sa páčiť hlavne sama sebe a byť so svojím výzorom spokojná – to je pre dievča najdôležitejšie. Potom sa budem pozdávať aj ostatným.

Šatník mám už plný. Občas naozaj nakupujem aj to, čo nepotrebujem. Rozmýšľala som, že niektoré veci darujem charite.“

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 18.04.2011 08:57:22 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.