files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

O čom je Veľká noc?

 

 

Zamyslenie sa nad Veľkou nocou kaplána Mgr. Branislava Polču. Európska civilizácia je postavená na židovsko – kresťanskej tradícii. Všetko krásne a hodnotné, čím sa pýšime aj v ultramodernom 21. storočí, pochádza z náboženskej klenotnice judaizmu a kresťanstva. A ak má v budúcnosti vyklíčiť, vyrásť, rozvinúť sa a priniesť ovocie aj niečo nové a pokrokové, musí to vyrastať zo starodávnych, ale naďalej živých koreňov týchto kultúr.

         

K tradičným sviatkom občianskeho kalendára, ktorý pripadá na marec alebo apríl, na prvú nedeľu po prvom jarnom splne, patrí aj Veľká noc. Je to sviatok všeobecne akceptovaný, dokonca uznávaný zákonnou autoritou štátu, pretože je privilegovaný školskými prázdninami a dňami pracovného pokoja. Vo svojej prapôvodnej podstate je však starozákonná Veľká noc u židov, ako aj novozákonná Veľká noc kresťanov náboženským sviatkom. Uvidíme, čo nám o mesiac napovie štatistické sčítanie obyvateľstva, domov a bytov, ale uprostred súčasnej veriacej kresťanskej väčšiny slovenskej populácie sa vonkoncom nestratí početne zastúpený názor, ktorý kvalifikuje a dehonestuje Veľkú noc na obyčajné sviatky jari. Tie oslavovali nomádske, kočovné a barbarské kmene, ktorých najvyšším božstvom bola  príroda a viditeľný svet. Táto neznalosť základných princípov a historických súvislostí spôsobuje metastázu primitívnej naivity aj do viery kresťanov a infikuje civilizovaného človeka postojmi, ktoré ho vracajú do uspokojenia sa s povrchnosťou.

         

Zvykli sme si na totálnu degeneráciu nielen týchto sviatkov. V tomto roku, na to si dobre spomínam, vo fašiangový utorok, teda deň pred Popolcovou stredou, ktorou začína štyridsaťdenné pôstne obdobie, v istom obchodnom dome už bol nainštalovaný osobitný regál s čokoládovými veľkonočnými vajíčkami a zajačikmi. A tu je tá zaslepenosť, ktorá na piedestál všeobecného záujmu vyzdvihla pseudosymboly Veľkej noci – čokoládové vajíčka, zajačiky, kuriatka, šibačku a oblievačku, klobásy, syrek a cviklu s chrenom. Ale toho sa rýchlo prejete, nabažíte a zunuje sa vám, lebo čochvíľa vám z toho bude zle na tele i na duchu, lebo toto je iba slabá falošná náhrada.

         

Originál je úplne iný a omnoho príťažlivejší a krajší. Ježiš nám ako pokrm pre nesmrteľnú dušu ponúka svoje presväté Telo a Krv.  Nemenným  a večným charakteristickým symbolom Veľkej noci je len a len drevo kríža, na ktorom zomrel Spasiteľ sveta. Dôvodom na smútok, bolesť a žiaľ, ale aj na súcit a vďačnosť, je utrpenie nevinného Ježiša Krista; dôvodom na radosť a nádej je prázdny hrob a zjavenie sa zmŕtvychvstalého a vzkrieseného Pána v oslávenom tele.

         

Slávenie veľkonočných sviatkov v intenciách židovského myslenia a kresťanskej praxe teda vedie človeka ponad prírodu k jej Stvoriteľovi. Je to tajomný prechod od materiálneho k duchovnému, od tela k duši, od hriechu k čnosti, zo zeme k nebu, zo smrti do večného života v nebi, kde budú uspokojené všetky naše najhlbšie túžby. V plnej miere nám ich splní Boh, ktorý je náš Milovaný a nás Milujúci. A o tom je Veľká noc!

 

                                                                                                          Mgr. Branislav Polča

                                                                                                          kaplán, Michalovce      



Uverejnené: 21.04.2011 09:55:34 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.