files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Krížová cesta nemusí byť iba v chráme

 

 

O tom, že pobožnosť Krížovej cesty sa môže konať tam, kde chceme, nás presvedčili veriaci zo Strážskej farnosti, keď na Veľký piatok vytvorili početný sprievod, ktorý nasledoval vztýčený kríž spred farského kostola až cez park do filiálneho chrámu farnosti Staré v Krivošťanoch.


Ako v koloseu

Cesta sa začala o pol ôsmej večer, tesne predtým, než pápež Benedikt XVI. slávnostne otvoril pobožnosť v Ríme. Strážska krížová cesta dosiaľ nie je veľmi známa, počas týchto veľkonočných sviatkov vrcholí jej 3. ročník. Minulý rok sa na pobožnosti nezúčastnilo mnoho ľudí hlavne kvôli zlému počasiu. Tentoraz sa však krížová cesta niesla v úplne inom svetle. Zástup kresťanov nasledujúcich kríž dosahoval dĺžku niekoľko desiatok metrov. Prítomné boli deti, mládež, stredné generácie a, samozrejme, aj tí najstarší, ktorí sa v mnohých prípadoch podopierali paličkou, ale napriek tomu šli vpred. Do Strážskeho zavítali taktiež veriaci z Brekova, Pustého Čemerného, Vole a Nacinej Vsi.


Sprievod

 Sprievod niesol sviece a v tmavom parku vyzeral ako zlatý šík osvetľujúci chodníky pohltené tmou. Kantorky predspevovali žalmy a piesne, pridávala sa aj ostaní. Každé zo 14 zastavení krížovej cesty prinieslo do sŕdc veriacich osobitné posolstvo. Pri drevených krížoch sa postálo niekoľko minút, veriaci počúvali kňazove slová, ktoré vravel do magnetofónu, v úplnej tichosti a s úctou.

Pobožnosť sa ukončila v Krivošťanoch záverečným požehnaním. Všetci prítomní boli spokojní a povzbudení do nasledujúcich dní.

„Mám veľkú radosť z takýchto vecí, ktoré sa aspoň v niečom líšia od všedných dní,“ hovorí Strážanka Viola. „Na krížovej ceste som sa zúčastnila aj minulého roku, ale dnes tu bolo oveľa viac ľudí a človek doslova precíti silu celého spoločenstva. Ak budem zdravá, určite sa na nej zúčastním i v nasledujúcom roku.“

Kresťania teraz prežívajú ďalšie významné dni Veľkej noci, ktorej posolstvo pretrváva už 2000 rokov.

 

Lukáš Mano



Uverejnené: 23.04.2011 14:06:51 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.