files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Slávnostné otvorenie Námestia Jána Pavla II.



V nedeľu 1. mája, v deň, kedy bol v Ríme blahorečený Ján Pavol II. aj Michalovčania prejavili úctu a vďaku tejto osobe. V popoludňajších hodinách sa konalo slávnostné odhalenie tabule nového námestia v Michalovciach – Námestia Jána Pavla II.

 

 

Život a pôsobenie Jána Pavla II. bol pre ľudstvo prelomovým a získal si uznanie nielen medzi kresťanmi. Bol prvým a zároveň jediným Slovanom, ktorý tento post zastával. Počas svojho pontifikátu uskutočnil viac ako 100 zahraničných ciest a niektoré sa stali najmasovejšími zhromaždeniami ľudí v histórii vôbec. Celkovo trikrát oficiálne navštívil aj Slovensko a dvakrát aj náš kraj. Práve v túto nedeľu bol v Ríme blahorečený, a to je už iba predstupeň k tomu, aby bol vyhlásený za svätého.

 

V nedeľu sa v kostole Najsvätejšieho srdca Ježišovho na Stráňanoch zišli veriaci nie len z tejto oblasti, ale z celých Michaloviec. Prišli si uctiť túto významnú osobnosť svetových, nie len cirkevných dejín. Na slávnostnom otvorení nového námestia sa zúčastnila aj poslankyňa NR SR Ľubica Rošková, primátor mesta Michalovce Viliam Zahorčák, dekan rímskokatolíckej cirkvi Pavol Kamínsky a ďalší predstavitelia mesta a cirkvi.

 

Ako pripomenul vo svojom prejave primátor mesta Michalovce Viliam Zahorčák, tento krok schválili mestskí poslanci na odporúčanie našich predstaviteľov rímskokatolíckej cirkvi, aby sme na znak veľkej úcty a vďaky pomenovali jednu z častí nášho mesta práve po tomto veľkom človeku. „Priestor, v ktorom stojíme bol svojho času lúkou, pri ktorom bola aj neslávne známa krčma. Dnes je tento priestor miestom Božieho chrámu a miestom, kde sú a vyrastajú ďalšie objekty, v ktorom ľudia získavajú duchovnú, ale aj fyzickú pomoc. Tento priestor hádam najsymbolickejšie prezentuje premenu, ktorou prešla naša spoločnosť od novembra 1989 a  tiež to, akou duchovnou obrodou prešlo naše mesto,“ poznamenal primátor a dodal : „V Michalovciach je mnoho ulíc, ale po dnešku len tri námestia. Dve z nich, Námestie osloboditeľov a Námestie Slobody, sú už krásnymi časťami centra nášho mesta. Tretie, Námestie Jána Pavla II. je krásnym inak a aj vizuálne každým rokom opeknieva.“

 

Slávnostné otvorenie spríjemňoval svojim vystúpením Rímskokatolícky spevácky zbor a symbolickú tabulu odhalil spolu s primátorom mesta aj dekan Pavol Kaminský, ktorý sa aj takto poďakoval mestským poslancom za schválenie tohto návrhu: „Jednomyseľné schválenie je svedectvom toho, že keď ste zdvihli svoje ruky a odhlasovali, buďte si istí, že ruka blahoslaveného Jána Pavla II., ktorá je dvihnutá, bude vám žehnať. Bude vám žehnať vo vašom osobnom živote, ale aj v živote mesta, kde ako poslanci a pracovníci počnúc od primátora po všetkých sa neustále usilujete o zveľaďovanie tohto kúsku zeme, na ktorom žijeme.“

 

(VK)



Uverejnené: 02.05.2011 19:48:24
files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.