files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Boj aj o škôlkarov?

 

Nedávno sa uskutočnil aj v Michalovciach zápis detí do materských škôl. Boli sme zvedaví, ako to tohto roku dopadlo a či škôlky zaznamenali nárast alebo úbytok škôlkarov.

 

Vyrovnaný stav

 

Zriaďovateľom materských škôlok v meste Michalovce je samotné mesto. Opýtali sme sa teda ako to so yápisom pre školský rok 2011/2012 dopadlo. „V porovnaní s minulým rokom môžeme konštatovať, že stav detí v materských školách je vyrovnaný, nakoľko počet detí odchádzajúcich do 1.ročníka je 324 a počet detí zapísaných do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je 311 detí a u ďalších 10 detí nahlásili rodičia odklad povinnej školskej dochádzky, a preto je predpoklad, že aj tieto deti sa vrátia do materskej školy,“ prezradila nám hovorkyňa mestského úradu Michalovce, Iveta Palečková.

 

Tak ako každý rok sa zo skúseností počíta aj s určitými zmenami: presun medzi materskými školami zo strany rodičov, zápis detí v "oneskorených termínoch" v období apríl až august, sťahovanie a pod.  



Boj o škôlkara?

 

Nie je tajomstvom a už je to akýmsi pravidlo, že hlavne základné školy sa snažia ponúknuť školákom, čo najlepšie vybavenie, mimoškolské aktivity a iné zaujímavosti. Je tomu tak aj v materských školách? „V materských školách sa snažíme ponúknuť deťom rozmanitú krúžkovú činnosť: krúžky výtvarnej, hudobnej a telesnej výchovy, anglický jazyk, tanečné i počítačové krúžky a pod. Organizujú sa rôzne akcie s rodičmi ako mikulášske vianočné vystúpenia, Deň matiek, Zdravie v škole, Zelená škola, Noc v materskej škole a pod. Taktiež celomestské akcie Slávik v materskej škole, Športová olympiáda detí materských škôl, Olympiáda pohybovej zdatnosti detí materských škôl, dopravné súťaže a mnohé iné už majú svoju tradíciu a úspech u detí,“ dodala Palečková.  

 

O tom, ako to prebiehalo počas zápisu  a iných zaujímavostiach sme sa porozprávali s riaditeľkou XXII. MŠ  na ul. J. Švermu v Michalovciach, pani Emíliou Koribaničovou.

 

V porovnaní s minulými rokmi ste zaznamenali pokles alebo nárast počtu zapísaných detí?

V porovnaní s minulými rokmi zaznamenávame nárast počtu prihlásených detí do MŠ skoro o 100 %.


Zapísané deti pochádzajú iba z obvodu vašej materskej školy alebo ste sa stretli aj s tým, že si rodičia vybrali vašu škôlku aj napriek väčšej vzdialenosti?

Zapísané deti pochádzajú prevažne z nášho obvodu, ale máme aj deti z blízkeho okolia Michaloviec. Stretli sme sa a stretávame sa teraz veľmi často s tým, že rodičia si vybrali práve našu materskú školu.( pozn red.: informácie z webovej stránky MŠ, od známych)


Vyskytla sa počas zápisu nejaká situácia „pikoška“, ktorá stojí za zmienku?

Vyskytla, lebo už na druhý deň po vyhlásení oficiálneho zápisu sme mali naplnenú kapacitu materskej školy a ešte k tomu 10 neuspokojených rodičov.


V dnešnej dobe už ZŠ sa doslova pretekajú v tom, aby ponúkli deťom niečo naviac vo vyučovacom procese, aby prilákali žiakov. Myslíte si, že to isté sa deje aj v MŠ?

Naša materská škola sa nemusí pretekať vo vymýšlaní a lákaní detí do materskej školy. Stačí nám to, že sme zriadili pre deti telocvičňu, prvé Detské dopravné ihrisko, máme kvalifikované učiteľky, dobrú spoluprácu so zriaďovateľom,  ponúkame rodičom a deťom to, čo im chýba, deťom veľa lásky, starostlivosti a záujem o ich problémy, rodičom záruku, že sa rozhodli správne, keď zverili deti práve nám.
 

Čo  ešte naviac ponúkate svojim budúcim škôlkarom vy?

Ponúkame kvalitný Školský program " Materská škola v pohybe" s množstvom aktivít, bezpečné a  eteticky upravené prostredie tried, dvora, dostatok pohybových aktivít, výučbu anglického jazyka, pohybovú prípravu s prvkami gymnastiky, tanečnú prípravu, Školu v prírode, výlety, exkurzie, divadelné predstavenia, aktivity s rodičmi.


Ako je to vo vašej MŠ s rómskymi deťmi, je ich toľko, koľko by malo aspoň podľa spadajúceho obvodu byť?

V našej materskej škole máme zapísané 3 rómske deti, ktoré MŠ navštevujú pravidelne. V evidencii nemáme ani jednu žiadosť, ktorú by sme neuspokojili vzhľadom na rómske etnikum.


Čo si myslíte prečo tak málo rómskych rodičov zapisuje svoje deti do MŠ?

Ja by som povedala k tejto otázke asi toto: rómskych detí nie v MŠ málo. Naša skúsenosť je tá, že rómski rodičia poznajú platnú legislatívu a  dokážu ju patrične využiť. Deti do MŠ dávajú z dôvodov výhod z hľadiska poberania dávok Hmotnej  núdze, Životného minima, potrieb pre deti, lebo tým sa im znížia podstatne ich náklady na dieťa na jednej strane,  na druhej strane ale sú aj takí, ktorí chápu potrebu dieťa vzdelávať a začleniť do spoločnosti.

 

VK

 



Uverejnené: 10.05.2011 11:34:28 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.