files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Oslavy v Strážskom – pohľad do histórie

 

Tradičný jarmok v Strážskom sa už niekoľko rokov teší veľkej popularite. Zábava a kultúrny program sú spojené so spomienkou vytvorenia nového mestečka na mape Slovenskej republiky. Za akých podmienok a kedy bolo Strážske vyhlásené za mesto?


Prvá písomná zmienka


Osada Strážske, založená kráľovskými strážcami zásekov, ostávala dlho relatívne slobodnou, teda nezačlenenou do žiadneho z okolitých feudálnych panstiev. Pôda osady patrila kráľovi. Práve táto skutočnosť spôsobila, že sa pomerne dlho neobjavuje v písomných záznamoch. Všetky okolité obce spomínané v listinách v 13. storočí pred Strážskym, sa v nich objavili len v súvislosti s majetkoprávnymi procesmi ( delenie, darovanie, spory ) medzi jednotlivými zemepánmi.

Podľa listiny spísanej pred konventom v Jágri 8. júla 1337 si páni z Michaloviec Ján, Jakub, Tomáš, Imrich, Štefan a Mikuláš delili územie od Sobraniec cez Michalovce, Vinné a Staré až po Krivošťany. V tejto listine sa nachádza prvá istá historická zmienka o Strážskom. Niektorí starší historici na jej základe predpokladali, že Strážske patrilo k panstvu Michalovce. V skutočnosti sa páni z Michaloviec o Strážske nedelili. Spomínajú ho iba v súvislosti s vytýčením chotára obce Staré, ktorá im patrila. Predmetný záznam má túto podobu „per largum spatium ad eandem plagam currendo, transit guandam viam de villa EWRMEZEW in dictam villam Ztara ducentem et iungit unam metam terream. “ Ide o popis územnej hranice, ktorá od predtým spomínaného miesta beží krajom na značnú vzdialenosť, pretína cestu medzi Strážskym a Starým, potom sa napája na ďalší medzerník, vyznačujúci územné ohraničenie v teréne.


Štatút mesta

V roku 1967 samospráva Strážskeho vytvorila Komisiu pre prípravu vyhlásenia obce na mesto a to v zložení: Ladislav Kusý, Cyril Cvejkuš, Andrej Halaj, Eduard Kaňuch, Anton Kočerha ml. a Vojtech Molnár. Komisia – okrem iného – konzultovala s akademickým maliarom Mikulášom Rogovským aj niekoľko návrhov na erb mesta.

Koncom roka 1967 rada michalovského ONV prerokovala žiadosť Strážskeho o priznanie charakteru mesta a odporúčala rade KNV, aby ju schválila. V máji 1968 o tejto žiadosti rokovala rada KNV v Košiciach.

Na základe kladných stanovísk boli v sobotu 15. júna 1968 zorganizované veľkolepé oslavy vyhlásenia Strážskeho za mesto. V tento deň sa uskutočnilo slávnostné zasadnutie pléna MNV v Závodnom klube ROH, na ktorom zástupcovia KNV a ONV odovzdali predsedovi Vojtechovi Molnárovi dokumenty o priznaní charakteru mesta. Po slávnostnom akte nasledovali príhovory (okrem iných sa prítomným poďakoval riaditeľ podniku Chemko Strážske Miloslav Vála a miestny rímskokatolícky kňaz Vojtech Kmec). Oslavy ďalej pokračovali bohatým kultúrnym programom na amfiteátri v miestnom parku a ľudovou veselicou – vystúpil folklórny súbor Zemplín z Michaloviec, spevácky zbor užhorodských učiteľov a Poddukelský ukrajinský ľudový zbor piesní a tanca z Prešova. Celkové výdavky, spojené s oslvami vyhlásenia obce za mesto, predstavovali sumu 12 389 korún.

Zdroj – ADAM, J (zost.): Dejiny Strážskeho. Michalovce 2008. Str.: 92, 93

 

Lukáš Mano

 



Uverejnené: 13.05.2011 07:41:21 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.