files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na bicykli aj pešo za vierou

 


V prvej polovici mája dve gréckokatolícke farnosti blízko Michaloviec zorganizovali cyklopúť a túru s košickým eparchom vladykom Milanom Chauturom. Prvú májovú sobotu sa uskutočnila cyklopúť zo Zalužíc do Klokočova a hneď ďalšiu sa vybrali ľudia na túru z Trnavy pri Laborci.

 

Po prvý raz zo Zalužíc

Účastníci cyklotúry sa stretli ráno pred Obecným úradom v Zalužiciach. Na podnet farára Vlastimila Bajužika zo zalužickej farnosti prišlo zopár manželských párov s deťmi, mladí i starší ľudia, farári a svoje zastúpenie mala aj Katolícka univerzita v Ružomberku. Neprehliadnuteľnou neostala ani mníška na bicykli. Po chvíli čakania na ostatných priaznivcov ani nie tak športu, ale predovšetkým viery, sa skupina ľudí vybrala smerom do Lúčok. Za prítomnosti slnečných lúčov sa v Zalužiciach odštartovala Cyklopúť 2011. Cieľom všetkých cyklistov bol ako vlani chrám v Klokočove. Pozmenila sa len trasa. Minulý rok sa totiž vyrážalo zo Sobraniec.

 

Odpust mladých v Klokočove

Už od začiatku prvých metrov po frekventovanom ťahu ciest, cyklistov sprevádzalo niekoľko áut, ktoré zabezpečovali ich ochranu. K nej prispelo aj to, že takmer všetci mali na hlavách cyklistické prilby a na oblečení reflexné prvky alebo oblečené reflexné vesty. Tempo bolo prispôsobené aj pre malé deti, ktoré boli v sprievode rodičov. Tie, ktoré už nevládali odviezli autá. Zo Zalužíc prešli popri obci Hažín až sa dostali na hrádzu do Lúčok. Od hladiny Zemplínskej Šíravy putovali na kolesách opäť na cesty. Na cyklistov čakal ešte kus cesty do Klokočova. Na trase Zalužice, Lúčky, Závadka, Hnojné, Jovsa, Kusín sa pripojili ďalší ľudia na kolesách. Dôvodom zorganizovanej cyklotúry zo Zalužíc do Klokočova bol odpust mladých, ktorý sa každoročne koná v rámci fatimskej soboty.

 

Až 400 detí

Po dorazení cyklistov sa v Klokočove modlil ruženec. Nasledovali ďalšie modlitby a po nich katechéza. Nielen mladých oslovila beseda s rektorom KU v Ružomberku s Tadeuszom Zasepom. Ani na tohtoročnom odpuste mladých nechýbala liturgia, ktorá už tradične patrí vladykovi Milanovi Chauturovi. Ten si spolu so všetkými cyklistami odkrútil 17-kilometrovú trasu. Po svätej liturgii sa neformálne stretol s mládežou. O týždeň neskôr sa zorganizovalo ďalšie ,,športové“ stretnutie mladých a ani na tomto nechýbal vladyka Milan. ,,Túra mladých“ mala svoj začiatok v Trnave pri Laborci. Na starosť si ju vzal o. Karol Knap z miestnej fary. Na túre sa zúčastnilo viac než 400 detí, mladých aj dospelých. K dobrej atmosfére prispelo pekné počasie, ale aj tím ľudí, ktorí mali na starosti organizáciu. Túru osladili aj koláče, ktoré napiekli ženy zo spomínanej obce.

Veronika Cholewová, foto: V. Bajužik

 




Uverejnené: 24.05.2011 08:19:32 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.