files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pavol Mačičák : Titul a slovenský pohár teší, no máme pred sebou ďalšie výzvy

 

Iuventa Michalovce zosadila po troch rokoch z majstrovského trónu ŠKP Bratislavu a k titulu pridali jej hráčky aj slovenský pohár. Získané double predstaviteľov klubu teší, no už teraz sa pozerajú na nasledujúcu sezónu. V nej by chceli prekonať ďalšie méty, ktoré si klub stanovil. O tejto, či nasledujúcej sezóne, výmene úspešného trénera Daniša, či ďalších stanovených métach klubu sme sa pozhovárali so športovým manažérom klubu Pavlom Mačičákom.

 

Majstrovský titul aj slovenský pohár máte vo svojich rukách. S touto sezónou teda musí prevládať spokojnosť.

Bola to jedna z najvydarenejších sezón klubu. Získali sme druhé domáce „double“ a navyše striebro z WHIL.  Sklamalo iba vyradenie v prvom kole Pohára EHF.

 

Verili ste tímu aj po nevydarenom začiatku, keď dievčatá prehrali v Jindřichovom Hradci a rýchlo vypadli aj z európskeho pohára ?

Veril, hoci  situácia  nebola jednoduchá  a nikto nemal hotový recept, ako pokračovať úspešnejšie.  Hráčky aj tréneri to znášali ťažko, problém určite nebol v nedostatku chcenia.

 

Po určitej kríze na začiatku súťaže však prišla spanilá jazda tímu, ktorá skončila ziskom slovenského pohára a druhým miestom v dlhodobej časti WHIL. Naštartovalo podľa Vás dievčatá víťazstvo nad vtedy ešte silným ŠKP ?

Ten zápas mám v živej pamäti. Vo výbornom svetle sa ukázali naše mladučké spojky Marianna Rebičová a Iveta Mičiníková, ktoré zakrátko dostali reprezentačné pozvánky. Škoda, že sa potom zranili, s nimi by tím rástol ešte viac.  V každom prípade vtedy dievčatá presvedčili samé seba, že môžu jasne prevýšiť ktoréhokoľvek súpera.

 

Pred play off bola Iuventa favoritom. Nebolo prekvapením aj pre vás, že vyraďovaciu časť ste zvládli bez prehry ?

Očakával som, že semifinále by malo byť záležitosťou na tri zápasy,  napokon  bolo rovnako hladkou záležitosťou aj finále.  V Šali sa vyhráva ťažko, tam som si na cestu pribalil aj zubnú kefku. Našťastie sa realizoval plán „A“, výhra v prvom zápase a oslava titulu!

 

Nečakal ste vo finále väčší odpor Šale ?

Káder Šale nemal v tejto sezóne kvalitu nášho, navyše sa súperovi zranila najlepšia strelkyňa Simona Szarková. Napriek tomu kládol húževnatý odpor, oveľa väčší, ako nasvedčujú výsledky.

 

Ktorá hráčka dosiahla v tejto sezóne najväčší výkonnostný progres ?

Patrícia Wollingerová. Keď sme sa s ňou pred sezónou bavili o návrate do Michaloviec, vyslovil som obavu, či si v silnej konkurencii vôbec poriadne zahrá. V priebehu krátkeho času sa stala jednou z líderiek  tímu a vypýtala si debut v najcennejšom drese.

 

Do zostavy sa čoraz viac tlačia mladé hráčky. Je práve toto cesta, ktorou by sa Iuventa chcela uberať ?

Je. Naša liaheň sa stáva značkou kvality, zásobujeme hráčkami seba, reprezentáciu, ale už aj iné tímy. Dokonca  v drese nášho finálového súpera hosťovali dve hráčky Iuventy,  Zuzana Piskayová a Katarína Zemáneková. Zuzana Drotárová  je zasa oporou Veselí, ktoré v českej finálovej sérii s pražskou Slaviou hrá o zlato. 

 

V tejto sezóne ste dosiahli double, teda stali ste sa majstrom Slovenska, vyhrali Slovenský pohár. Aké méty stoja pred vami budúcu sezónu. Myslíte aj na presadenie sa v európskych pohároch ?

Ak ma pamäť neklame, ešte nikomu sa počas trvania interligy nepodarilo získať domáci titul, národný pohár a víťazstvo vo WHIL. Bolo by pekné prepísať štatistiku a byť prví...  O našich európskych ambíciách by som zatiaľ hovoril skromne, svet nám uteká, dobiehať ho môžeme len krok za krokom.

 

Určite už myslíte aj na budúcu sezónu. Ako by mal vyzerať káder družstva. Kto je z majstrovského celku na odchode ?

Chceli by sme silu kádra udržať a prípadné odchody doplniť rovnocennými hádzanárkami. Teraz ešte doprajeme hráčkam, aby dokonale vychutnali titul, potom uzavrieme niekoľko málo nedotiahnutých kontraktov. 

 

Aj napriek úspešnej sezóne pri kormidle Iuventy končí tréner Daniš. Prečo je to tak ?

Toto rozhodnutie padlo už dávno,  klub potrebuje nové impulzy.  Dušan Daniš prebral tím začiatkom minulého roku v celkovej kríze, doviedol ho najprv k striebru a potom k zlatu,  historicky je suverénne najúspešnejším koučom v histórii Iuventy.  So ženským tímom sa lúči tak, ako sa patrí – s najcennejšou trofejou.

 

Ostane Dušan Daniš pôsobiť v klube naďalej ?

Áno, máme takú ústnu dohodu, ktorej dáme v krátkom čase písomnú podobu. Uvidíme ho v doraste.

 

Čo očakávate od nového trénera Jozsefa Vuru ?

Celkový posun v kvalite hry tímu a vnesenie nových tréningových prvkov z kvalitného maďarského prostredia.

 

Prečo padla voľba jeho asistenta na Tomáša Hlavatého ?

Ukázal sa ako kouč starších dorasteniek  v dobrom svetle, je ambiciózny a má chuť rásť vedľa skúseného trénera.  Je tu ešte jedna veľká výhoda navyše – znalosť maďarského jazyka.

 

Nebude mať nový tréner komunikačné problémy s hráčkami ?

Bude. Ale to mávali aj slovenskí tréneri....  Teraz celkom vážne. Nový tréner je pripravený sa za pomoci asistenta s problémom popasovať, aj keď to určite nebude pre obe strany najmä spočiatku jednoduché. 

 

V nominácii reprezentačného kormidelníka Štefana Katuščáka na budúco týždňové stretnutia vo Švajčiarsku a Rakúsku je päť hráčok z majstrovského celku. Teší vás takáto situácia ?

Som nadšený. Vždy som sníval, že kostru reprezentačného tímu bude tvoriť Iuventa. Máme k tomu ešte ďaleko, ale už dnes je na nomináciu celkom iný pohľad, ako pred rokom...

 

Prvý júnový týždeň uvidí Chemkostav Aréna finálový turnaj v kategórii starších dorasteniek, kde budú domáce hráčky favoritkami na titul. Bude domáce prostredie pre staršie dorky výhodou ?

 

Sú to mladé, ale už ostrieľané hádzanárky, ktoré veľmi túžili hrať o titul pred domácim publikom. Podarilo sa, držím im palce, aby zvládli aj posledný, často najťažší krok.

 

Prípadným triumfom zvereniek tréner Tomáša Hlavatého by nastala zvláštna situácia. Iuventa by mala na svojom konte tri najcennejšie triumfy majstrovský titul, Slovenský pohár ako aj dorastenecký titul. To sa pravdepodobne ešte nikomu nepodarilo. Lákavá predstava, nie ?

Niečo podobné sa podarilo už v sezóne 2002/2003, keď som v klube začínal, ženy vtedy koučoval Michal Lukačín, staršie dorastenky Stanislav Onderko. Prajem dievčatám v doraste, aby teraz siahli na zlato tiež. Poctivo podporovali ženský tím, zapĺňali medzery po zranených hráčkach. Prišiel čas na úspech medzi rovesníčkami.

 

Peter Brendza



Uverejnené: 26.05.2011 11:20:54 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.