Sobotu ste si pravdepodobne mohli užiť poslednýkrát prázdny bazén na Zemplínskej Šírave. Otvorenie bazéna na Kamenci sa preložilo pre nevyhovujúce počasie. Onedlho to už vypukne. Letná horúčka spojená s vodou, jedlom a zábavou. Na Šíravu si už môžete pokojne zájsť tiež na jedlo. Okrem celoročných prevádzok fungujú aj tie letné.
Otvorenie bazéna sa nekonalo, plávalo sa aj tak
Sobotu malo byť otvorenie bazéna v rekreačnom stredisku Kamenec. Navôkol nebolo veľa ľudí, a preto ani neprekážalo, že sa to vôbec neudialo. Ohradený areál, v ktorom sa bazény nachádzajú, bol otvorený a nevyberalo sa ani vstupné. Malo to však jeden háčik. Otvorenie sa nekonalo a bazény zostali uzamknuté. V neprístupnom bazéne si plávali iba dvaja ľudia. Prázdne bazény naplnené ešte čistou priezračnou vodou vyzerali lepšie ako s kopou ľudí, ktorí sa doňho zakrátko nahrnú. V prázdnej vode sa dalo celkom dobre zaplávať. Jediný človek, ktorý sa k tejto situácii vedel priamo na mieste vyjadriť bol prevádzkar bufetu v areáli spolu s bazénmi:,, Otvorenie sa zrušilo pre predpoveď počasia. Hlásili dážď,“ vysvetlil majiteľ. Hoci to v tej chvíli vôbec nevyzeralo na dážď a zdalo sa, že niekto sa poriadne ,,sekol“ a prišiel o prvý zárobok vstupného, podvečer sa spustil dážď sprevádzaný vetrom, bleskami a pridala sa búrka. Počas celého dňa bolo však slnečné počasie a teploty vyhnali ľudí priamo do Šíravy. Takých, ktorí na to ešte majú odvahu je pomenej, ale predsa sa ich našli desiatky v oblasti Kamenec, ale i Lúč.
Prvé prevádzky, prvé chuťovky
Aj keď leto na Šírave ešte oficiálne nezačalo, prvé ,,stánky“ sú už otvorené a ťažia z prvých návštevníkov. Už tri týždne je otvorený bufet na Lúči pri lodi. Dobrý ťah zo strany majiteľa, pretože tam chodia jazdiť ľudia na skútre, či len tak na prechádzky alebo už sa aj kúpať. Ešte lepší zisk ho nepochybne čaká, keď začne premávať loď. Na Kamenci sa postupne k otváraniu pridali ďalšie podniky, ako drevené koliba a neskôr aj dva v uličke ,,stánkov“. V sobotu sa už takmer všetky podniky pripravovali na leto. Trochu sa zametalo, upratovalo a čistilo. Na Šírave si už môžete vybrať z rôznych jedál, i keď nie ešte všetci majú otvorené, pochutnať sa už dá na grilovaných špecialitách, klasických hamburgeroch a neodmysliteľných langošoch. ,,Opäť sa mi stalo, že mi prirátali k účtu, čo som nejedol,“ vraví Ján. Na Šírave si treba kontrolovať doklad o zaplatení. Čašníci a majitelia chcú niekedy zarobiť aj oklamaním. Zveruje sa Peter:,, Do istého drevom vykladaného podniku už nikdy nezavítam, lebo mi omylom započítali 15 eur.“ Aj to je cena za to, že si niektorí nevážia človeka, ktorý k ním vstúpi. Najhoršie je to s tými, ktorí už nevedia koľko jedli a pili. Sú ľahkým úlovkom pre toho, kto pracuje za pokladňou.
Veronika Cholewová